Espoo Museum of Modern Art

Juhana Moisander, Ethology of a Man (detail), 2018.
Juhana Moisander, Ethology of a Man (detail), 2018.

26.03.2019 - 07.07.2019

Juhana Moisander: Ethology of a Man

Ensimmäistä kertaa yleisön nähtävillä oleva Juhana Moisanderin teos Ethology of a Man (2019) käsittelee ihmisen ryhmäkäyttäytymisen malleja, jotka toistavat itseään historiallisesta aikakaudesta toiseen. Videoinstallaatio koostuu kontakti-improvisaatioryhmän kanssa toteutetuista kohtauksista ja vahvasta äänimaailmasta.

Ihmishahmojen asetelmat, värimaailma ja valon käyttö teoksessa viittaavat eurooppalaiseen 1500–1600-lukujen barokkimaalaustaiteeseen. Esiintyjien liikkeet kuvaavat vallan dynamiikkaa massahurmion sekä johtajahahmojen nousun ja tuhon kautta. Juhana Moisander on teostaan varten tutkinut alttaritauluissa esitettyjä ihmismassoja sekä sitä, miten joukkoja on taidehistoriassa kuvattu ja mikä tekee ryhmästä visuaalisesti mielenkiintoisen. Ajatukset ympäristön ja ryhmäpaineen vaikutuksesta yksilön moraalisiin valintoihin ovat uuden teoksen lähtökohtia.

Juhana Moisander (s. 1977) tunnetaan mediateoksista, joissa äänen, kuvan ja tilan suhde muodostaa tunnelmaltaan vahvan kokonaisuuden. Hän on valmistunut taiteen maisteriksi Taideteollisen korkeakoulun (nyk. Aalto-yliopisto) kuvataiteen koulutusohjelmasta 2007. Moisander asuu ja työskentelee Karkkilassa.

Ethology of a Man on toteutettu Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEKin ja EMMAn yhteistuotantotuella. Teos valittiin 35 hakijan joukosta keväällä 2018 järjestetyn avoimen haun perusteella.

Lue taiteilijahaastattelu.

Katso video teoksen synnystä

Liittyvää sisältöä