Espoo Museum of Modern Art

© Ari Karttunen / EMMA
© Ari Karttunen / EMMA

17.08.2018 - 16.09.2018

Mika Taanila: Muovisydän

Futuro-talo täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi kuvataiteilija ja elokuvaohjaaja Mika Taanila kutsuttiin luomaan uusi teos Futuroon. Syntyi Muovisydän, ääni-installaatio, joka koetaan Futuro-talossa ja jossa Taanila on käyttänyt ainoastaan Futuron materiaaliin, lujitemuovin valmistukseen ja sen käsittelyyn liittyviä ääniä.

Muovisydän muuntaa Futuro-talon ovaalimaisen sisätilan kaikukopaksi, jonka sisällä kuulija uppoutuu Futuron musiikilliseen syntytarinaan. Dokumentin ja fantasian välimaastossa häilyvä teos synnyttää mielikuvia muovirakentamisesta vuonna 1968, jolloin aikamme suuresta ympäristöongelmasta – meriin hajoavasta mikromuovista – ei vielä ollut aavistusta. Muovisydän tavoittaa kenties jotain tästä jo kadotetusta, kehitysoptimismin ja teknologiauskon aikakauden vilpittömästä hengestä.

Matti Suurosen suunnittelema Futuro ja sen utopistinen moduuliarkkitehtuuri ovat vuosien ajan kiehtoneet taiteilijoita, suunnittelijoita ja yleisöä ympäri maailmaa. Myös Mika Taanilalla on pitkä historia Futuron kanssa. Hän on mm. ohjannut siitä kertovan dokumenttielokuvan Futuro – tulevaisuuden olotila (1998) ja pohtinut muissakin teoksissaan ihmisen ja teknologian suhdetta sekä tulevaisuusutopioita ja -dystopioita. Taanilan sanoin Muovisydän on ”elokuva ilman elokuvaa”, teos, joka on konkreettinen matka Futuron ytimeen.

Muovisydän on osa Futuro-talon 50-vuotisjuhlavuoden tapahtumia Näyttelykeskus WeeGeellä. Teos on koettavissa WeeGeen Futuro-talossa 17.8.-16.9.2018 WeeGeen aukioloaikoina.

Juhlateoksen on tuottanut Näyttelykeskus WeeGee / Espoon tapahtuma- ja kulttuuripalvelut yhteistyössä EMMA – Espoon modernin taiteen museon kanssa. Tuotantokumppaneita ovat Ekin Muovi, Finnvox ja Genelec. Muovisydän on osa Helsingin juhlaviikkojen ohjelmaa.