Espoo Museum of Modern Art

Tiina Itkonen: Agatannguaq, Savissivik, 2002, Saastamoisen säätiön taidekokoelma. © Ari Karttunen / EMMA
Tiina Itkonen: Agatannguaq, Savissivik, 2002, Saastamoisen säätiön taidekokoelma. © Ari Karttunen / EMMA

28.04.2010 - 27.10.2013

Punainen

Punainen-näyttely herkuttelee punaisen lukuisilla eri sävyillä. Saastamoisen säätiön taidekokoelmasta poimitut 40 teosta edustavat eri aikakausia ja kuvataiteen koko kenttää video- ja valokuvataiteesta maalauksiin ja veistoksiin.

Saastamoisen säätiön kokoelman historiallisen, 1910-luvulta alkavan osan tunnusmerkki on ”marraskuulaisuus”, jonka erääksi attribuutiksi mielletään murretut maan värit. Lähtökohta uuteen teemakokonaisuuteen nousi väripohdinnasta.. Mihin tullaan maan punaruskeista sävyistä kun lähestytään kokoelman nykytaiteen osuutta? Millaisia punaisia teoksia kokoelmaan kuuluu vuonna 2010?

Punainen jatkaa Saastamoisen säätiön kokoelmaripustuksia konseptilla, jonka ovat luoneet työryhmä Hannele Grönlund, Päivi Karttunen ja Hannu Väisänen.

”Punainen on ollut kuvissani alusta asti, sillä olen usein liittänyt punaiseen mielikuvan hetkellisyydestä. Ehkä se johtuu värin voimakkuudesta ja tunteellisesta latautuneisuudesta. Punainen väri on kuvissani toistuva elementti, joka pilkahtelee ja kertau­tuu samaan tapaan kuin tietyt teemat. Värit sitovat myös teok­sia yhteen ja rakentavat eri aiheiden välille yhteyksiä. Punainen on minulle hetkellisyyden ja muutoksen väri. ”

Valokuvataiteilija Anni Leppälä

”Mielestäni punainen ei elä parhaiten jossain määrätyssä yhteydessä vaan se elää erilailla eri yhteyksissä. Punai­nen on monipuolinen, ehkä kaikista väreistä monipuo­lisin, sielukkain ja siksi erikoisen elävä. ”

Taidemaalari Carolus Enckell

”Veri, ketsuppi, ruusu. Vaikea sanoa, missä punainen par­haiten elää. Punaisella on niin monta sävyä. ”

Kuvataiteilija Santeri Tuori

Mukana ovat taiteilijat

Birger Carlstedt, Ina Colliander, Carolus Enckell, Petri Eskelinen, Juhani Harri, Tiina Heiska, Tiina Itkonen, Anish Kapoor, Pertti Kekarainen, Markku Keränen, Anni Leppälä, Niko Luoma, Leena Luostarinen, Ismo Luukkonen, Elina Merenmies, Otto Mäkilä, Kukka Paavilainen, Jyrki Parantainen, Tarja Pitkänen-Walter, Jaume Plensa, Ulla Pohjola, Tapani Raittila, Anna Retulainen, Catarina Ryöppy, Jyrki Siukonen, Raili Tang, Anna Tuori, Santeri Tuori, Pauliina Turakka Purhonen, Rafael Wardi, Kristiina Wiherheimo, Maria Wiik, Riitta Åkerstedt

Tule ja testaa, kiihdyttääkö punaoranssi sinun verenkiertoasi!

Ripustukseen liittyy julkaisu PUNAINEN RÖTT RED. 112-sivuinen kolmikielinen (suomi-ruotsi-englanti) julkaisu sisältää taidehistorioitsija, professori Riikka Stewenin artikkelin ”Verenpunainen, ruusunpunainen, tomaatinpunainen” sekä kahdeksan kokoelmataiteilijan pohdintaa punaisesta väristä.