Espoo Museum of Modern Art

© Ari Karttunen / EMMA
© Ari Karttunen / EMMA

27.01.2015 - 15.03.2015

Nabb + Teeri: mesh/mɛʃ/

Vuoden nuoret taiteilijat 2014, taiteilijapari Janne Nabb (s. 1984) ja Maria Teeri (s. 1985), on kutsuttu EMMAn Areena-tilaan rakentamaan yleisön kanssa vastavuoroista taideprosessia. mesh/mɛʃ/ on Areena-tilaan rakentuva kokonaistaideteos, joka rakentuu ja purkautuu esilläolonsa aikana.

mesh/mɛʃ/ käynnistyy näyttelyn avautuessa tyhjillään olevasta tilasta ja päättyy näyttelyn lopulla pidettävään avoimeen luentoon. EMMAn varastojen uumenista esiin kaivetuista esityskalusteista ja taiteilijoiden mukanaan tuomista nomadisista rakennuspalikoista syntyy tilaan väliaikaisia asetelmia ja sommitelmia, joita kasataan ja puretaan tarpeen mukaan.

Esineet muodostavat tilaan kohtaamispaikkoja, jotka rakentuvat sattumanvaraisuuden tai hetkellisen tarpeen ohjaamina ja muuttavat myöhemmin muotoaan. Työryhmä Nabb+Teeri työskentelee Areena-tilassa viikkokalenterin mukaisesti, lähes päivittäin. Työskentely muodostaa näyttelytilan seinille karttoja ja kaavioita. Eräs niistä lainaa muotonsa
verkkokaaviolta. Verkkokaavio on verkon graafinen esitys, tapa tarkastella tehtäviä, riippuvuuksia ja projektin kriittistä polkua.

Näyttelyn nimiteema mesh/mɛʃ/ viittaa monimutkaiseen tapahtumasarjaan, jossa asiat, tilanteet, ihmiset ja esineet ovat sotkeutuneet tai kietoutuneet toisiinsa. Se voi tarkoittaa myös sekä verkossa olevien solmujen ja silmukoiden muodostelmia että verkon silmien tyhjiä välitiloja.

Työryhmä Nabb+Teeri

Janne Nabb (s.1984, Kannuksessa) ja Maria Teeri (s.1985, Oulussa) ovat toimineet yhdessä vuodesta 2008 lähtien. Taiteilijoita ohjaa ajatus siitä, kuinka me on enemmän kuin minä. Työparina toimiminen ei kuitenkaan ole heille itseisarvo, vaan paremminkin nykyaikaa, käytännöllistä ja tekemistä rikastavaa.

Vuonna 2014 heidät valittiin Vuoden nuoriksi taiteilijoiksi. Nabb ja Teeri työskentelevät materiaalisuuteen kiinteästi kuuluvien muutosprosessien, kuten käyttämisen, kulumisen, kuluttamisen ja tuhoutumisen parissa. He ovat opiskelleet kuvataidetta yhdessä Limingassa, Kankaanpäässä ja Helsingissä. Nabb+Teeri asuvat ja työskentelevät Övermarkissa, Pohjanmaalla.

Taiteilijat Janne Nabb ja Maria Teeri ovat kutsuneet prosessiin mukaan myös säveltäjä Timo Tuhkasen. Hän toteuttaa näyttelylle ääniraidan EMMAn tilassa syntyvästä materiaalista. Timo Tuhkanen (s. 1983, Muscatissa, Omanissa) on säveltäjä, runoilija, kustantaja ja kuvataiteilija. Hän on opiskellut säveltämistä, improvisaatiota ja orkesterinjohtoa Brunelin yliopistossa Lontoossa, josta hän valmistui 2009. Tuhkanen asuu ja työskentelee Helsingissä.

Liittyvää sisältöä