Espoo Museum of Modern Art

© Ari Karttunen / EMMA
© Ari Karttunen / EMMA

26.11.2018 - 01.02.2019

Teemu Lehmusruusu: Parent Matter

Teemu Lehmusruusun installaatiossa Parent Matter projisoinnit yhdistyvät ihmisen ja geologisten voimien muovaamiin luonnon materiaaleihin. Teos tarkastelee planeettamme maaperän näkymätöntä maailmaa, joka mahdollistaa maanpäällisen elämän. Installaatio on osa SEB:n ja EMMAn uusien kokoelmateosten näyttelysarjaa. Vapaa pääsy!

Maanpinnan muodostumat ovat jatkuvassa muutoksessa, vaikka ne ihmisen elämänkaaressa tuntuvat lähes muuttumattomilta. Neljäsosa planeettamme biodiversiteetistä sijaitsee maaperässä, ja ilmastonmuutoksen myötä monimuotoisuuden säilyminen on vaarassa. Parent Matter haastaa meidät pohtimaan, millä tavalla vaikutamme luonnon tasapainoon ja mitkä ovat toimintamme seuraamukset.

Teosnimi viittaa geologiseen termiin “parent material” – maan sisäiseen lähdekiveen, eli peruskallioon ja kivikerrostumiin, jotka määrittävät maaperän koostumusta. Parent Matter -nimen voi tulkita materiaalien yhteen kytkeytymisenä. Tulkinnan kautta maaperä nähdään ihmisen äitinä, esi-isänä ja ruokkijana.

Teoksen osana nähdään katkelmia Pauliina Haasjoen syksyllä 2019 julkaistavasta runokokoelmasta Promessa.

Teemu Lehmusruusu (s. 1981) on helsinkiläinen media- ja installaatiotaiteilija, jonka teokset tutkivat ihmisen ja luonnon olemassaolon edellytyksiä. Lehmusruusu on valmistunut Aalto-yliopistosta valokuvataiteen koulutusohjelmasta ja opiskellut Berliinin Universität der Künste -korkeakoulussa. Tällä hetkellä hän työskentelee monivuotisen maaperän ilmiöitä tarkastelevan Trophic Verses – Säkeitä ravintoketjulta -hankkeen parissa ja on tohtorikandidaattina Aalto-yliopiston taiteen laitoksella.

SEB:n (Skandinaviska Enskilda Banken) ja EMMAn yhteistyön tuloksena EMMAn uusien kokoelmateosten sarja esitetään SEB:n toimiston aulatilassa. SEB:n toimintaa ohjaa ajatus, jonka mukaan luovuus, innovatiivisuus ja rohkeus nähdä maailma toisin silmin ovat avaintekijöitä paremman maailman rakentamisessa. EMMA puolestaan on vahvojen, taiteen voimasta syntyvien kokemusten taidemuseo, joka tuo taiteen sinne, missä ihmiset liikkuvat ja toimivat.

Taiteilijatapaaminen 28.11. klo 15 SEB:n aulatilassa osoitteessa Eteläesplanadi 18
Tilaisuudessa voi tutustua vasta avattuun näyttelyyn ja Lehmusruusu on paikalla kertomassa lisää teoksestaan.

Avoinna arkisin klo 9–16
SEB, Eteläesplanadi 18, 00130 Helsinki
Vapaa pääsy

Liittyvää sisältöä