Espoo Museum of Modern Art

Paula Lehtonen: Syaani Meri, 2017.
Paula Lehtonen: Syaani Meri, 2017.

25.10.2017 - 07.01.2018

Paula Lehtonen: Syaani Meri

SEBn ja EMMAn uusien kokoelmateosten sarjan avaa Paula Lehtosen installaatio nimeltään Syaani Meri. Päivällä teoksessa lainehtii aaltoileva merinäkymä, mutta yöllä pintaan muodostuu merilevää muistuttava heijastus. Teos kuvaa Itämerta kauniina ja toisaalta tuo esiin, kuinka se on yksi maailman ekologisesti herkimmistä ja saastuneimmista meristä.

Paula Lehtonen (s. 1983) on helsinkiläinen kuvataiteilija, jota inspiroi luonnon, ihmisen ja teknologian välinen suhde. Hänen monet viimeaikaiset teoksensa mallintavat luonnonilmiöitä teknologian avulla. Lehtonen on kiinnostunut luonnon ääri-ilmiöistä ja katastrofien aiheuttamista muutoksista tuttuun maisemaan.

SEB:n aulaan rakennettu installaatio koostuu lippukankaalle painetusta merinäkymästä, keinotekoisesta tuulesta ja videoprojisoinnista. Päivällä teoksessa lainehtii aaltoileva merinäkymä, mutta yöllä pintaan muodostuu merilevää muistuttava heijastus, joka on kuvattu saaristomerellä kesällä 2014. Teos kuvaa Itämeren kahta puolta: kaunista ja jopa romanttista näkymää ja toisaalta yhtä maailman ekologisesti herkimmistä ja saastuneimmista meristä.

Sinilevä on toiselta nimeltään syanobakteeri. ”Syano” tulee kreikan kielen sanasta κύανος (kúanos), joka tarkoittaa sinistä.

Liittyvää sisältöä