Espoo Museum of Modern Art

Rut Brykin ja Tapio Wirkkalan yksityisnäyttelyt samaan aikaan ulkomailla

© Maaria Wirkkala.
© Maaria Wirkkala.

EMMAssa valmistellaan avioparin töitä kansainvälisiä yksityisnäyttelyitä varten. Rut Brykin keramiikkataide lähtee laajalle kiertonäyttelylle Japaniin ja samaan aikaan Tapio Wirkkalan lasitaidetta esitellään Venetsiassa Muranon lasimuseossa. EMMAssa esitetään uusi dokumentti Rut Brykistä ja Maaria Wirkkalan teos Mielen mosaiikki.

Rut Bryk (1916–1999) on yksi suomalaisen keramiikkataiteen uudistajista. Hänen kuudelle vuosikymmenelle ulottuva taiteellinen työnsä lähtee laajalle kiertonäyttelylle Japaniin. Näyttely avataan Tokyo Station Galleryssa 27.4. ja se kiertää vuoden 2020 syksyyn asti Japanissa. Muut esityspaikat ovat: Itami City Art Museum, Museum of Modern Ceramic Art, Gifu ja Kurume City Art Museum. EMMAn ja yhteistyömuseoiden yhdessä kuratoima näyttely koostuu suurimmaksi osaksi Brykin keramiikkatöistä, mutta mukana on myös luonnoksia, grafiikkaa ja tekstiilejä.

EMMA on yhteistyössä Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiön kanssa toteuttanut dokumenttielokuvan Rut Bryk: Perhosen kosketus, joka esitetään EMMAssa 3.4.–5.5.2019 ja Japanissa kiertonäyttelyn yhteydessä. Osittain Lapin maisemissa kuvattu dokumentti on lämminhenkinen ja intiimi henkilökuva Rut Brykistä, joka oli kotonaan niin maailman metropoleissa kuin keskellä Lapin erämaata. Dokumentin rinnalla EMMAssa on esillä 14.4. asti Japanin kiertonäyttelyyn lähtevä kuvataiteilija Maaria Wirkkalan uusi teos Mielen mosaiikki (2019). Teoksen lähtökohtana on Rut Brykin ajattelun ja taiteen perusyksikkö, keramiikkamoduuli.

Tapio Wirkkalan (1915-1985) laaja näyttely on esillä Italiassa samaan aikaan Venetsian biennaalin kanssa Muranon lasimuseossa 7.5–29.9. Näyttely esittelee pääosin Wirkkalan suunnittelemia lasitöitä, mutta mukana on myös tunnetuimpia muista materiaaleista työstettyjä teoksia. Wirkkala teki Suomessa yhteistyötä Iittalan kanssa neljän vuosikymmenen ajan. Tiivis suhde Italiaan alkoi 1960-luvun alussa pitkäaikaisen yhteistyön alettua italialaisen Veninin lasitehtaan kanssa. Näyttelyn kuraattorit, muotoilija Harri Koskinen ja arkkitehti Marco Romanelli tuovat Wirkkalan töiden kautta italialaisen ja suomalaisen näkökulman ja lasimuotoilun tradition vuoropuheluun.

Lue lisää Rut Bryk -dokumentista.

Tutustu EMMAn katseluvarastoon, jossa Brykin ja Wirkkalan teoksia on pysyvästi esillä.

Lue lisää