Espoo Museum of Modern Art

Rut Bryk och Tapio Wirkkala visas på två samtidiga separatutställningar utomlands

Rut Bryk & Tapio Wirkkala. © Maaria Wirkkala
Rut Bryk & Tapio Wirkkala. © Maaria Wirkkala

EMMA förbereder konstnärsparets verk för de internationella separatutställningarna. Rut Bryks keramikkonst visas på en stor vandringsutställning i Japan samtidigt som Tapio Wirkkalas glaskonst ställs ut på Murano glasmuseum i Venedig. EMMA visar en ny dokumentärfilm om Rut Bryk samt EMMA bildkonstnären Maaria Wirkkalas nya verk "Sinnets mosaik".

Rut Bryk (1916–1999) var en av den finska keramikkonstens förnyare. Hennes konstnärliga arbete under sex årtionden ska nu presenteras på en bred vandringsutställning i Japan. Vandringsutställningen öppnas på Tokyo Station Gallery den 27 april. Därefter visas den ända till våren 2020 på Itami City Museum of Art, Museum of Modern Ceramic Art, Gifu och Kurume City Art Museum. Utställningen, som kurateras i samarbete, visar till största del Bryks keramiska verk, men också skisser, grafik och textiler.

EMMA har tillsammans med Stiftelsen Tapio Wirkkala Rut Bryk producerat en dokumentärfilm till vandringsutställningen. Rut Bryk: En fjärils beröring visas på EMMA 3.4–5.5. Dokumentären som delvis filmats i Lappland är ett varmt och intimt personporträtt av Rut Bryk som kände sig hemmastadd lika väl i världens metropoler som i Lapplands vildmark. Förutom dokumentären visar EMMA bildkonstnären Maaria Wirkkalas nya verk Sinnets mosaik (2019)  till den 14 april, varefter verket skickas till Japan och införlivas i vandringsutställningen.

En stor utställning av Tapio Wirkkala (1915–1985) visas på Murano glasmuseum i Venedig 7.5–29.9 parallellt med Venedigbiennalen. Utställningen visar främst hans glasverk, men också några av hans kändaste verk av annat material. I Finland samarbetade Wirkkala med Iittala under fyra decennier. Hans nära förhållande till Italien började på tidigt 1960-tal då han inledde sitt mångåriga samarbete med glastillverkaren Venini. Med hjälp av Wirkkalas verk bygger utställningens kuratorer, designern Harri Koskinen och arkitekten Marco Romanelli, en dialog mellan italiensk och finsk glasdesign och tradition.

Läs mera om Bryk dokumentären.

Bryks och Wirkkalas samling är utställd på EMMA. Bekanta dig med visningslagret Bryk & Wirkkala.

Läs mera