Espoo Museum of Modern Art

Suomen taideakatemian palkinto myönnetty kuvataiteilija Katarina Reuterille

Suomen taideakatemian vuonna 2013 perustama suomalaisille taiteilijoille myönnettävä taidepalkinto jaettiin viidennen kerran. Vuoden 2022 palkinnonsaaja on kuvataiteilija Katarina Reuter. Taidepalkintoon kuuluu 25 000 euron palkintosumma, näyttely EMMAssa sekä taiteilijajulkaisu.

Palkintolautakunta luonnehtii valintaa seuraavasti: Katarina Reuterin taidokkaasti toteutetut teokset manifestoivat nykytaiteessa tänä päivänä vähälle huomiolle jäänyttä pysähtymistä hiljaista ja viipyilevää aiheentarkastelua sekä yksityiskohtiin tarkentamista. Paitsi että Reuter on tinkimättömästi jo useiden vuosien ajan kuvannut luontoa, nostaa hänen taiteensa esiin juuri nyt äärimmäisen tärkeitä kysymyks luontosuhteestamme, luonnon monimuotoisuudesta ja sen sisäänsä kätkemistä mikromaailmoista. Tapa, jolla Reuter rakentaa teoksensa, yhdistää hänen tuotantonsa maalaustaiteen klassiseen traditioon kuitenkin esittäen täysin omalaatuisen ilmaisutavan tulkita ja kokea ympäristöä.

Katarina Reuter (s. 1964) on Kuvataideakatemiasta (v. 1988) valmistunut kuvataiteilija. Taiteilija työskentelee tällä hetkellä Raaseporin maaseudulla, luontoaiheidensa ympäröimänä. Reuterin ilmaisu tunnetaan hienovaraisin ja tarkoin siveltimenvedoin rakentuvista luonnon, lähiympäristön ja pieneliöiden maailmojen kuvauksista, jotka ovat kerroksellisia, mielikuvitusta ruokkivia ja monimerkityksellisiä.

  • Katarina Reuter, Maalauksia huoneesta nro. 1, 2020. Öljy kankaalle, 20x35cm. © Aukusti Heinonen

  • Katarina Reuter, Toisessa elämässä, 2021. Öljy kankaalle, 30x25cm. © Aukusti Heinonen

  • Katarina Reuter, Vartio, 2017. Öljy kankaalle, 216x438cm. © Titus Verhe / Galleria Sculptor

  • Katarina Reuter, Tuleva aamu, 2020. Öljy kankaalle, 40x60cm © Aukusti Heinonen

  • Katarina Reuter, Maalauksia huoneesta nro. 5, 2020. Öljy kankaalle, 25x35cm. © Aukusti Heinonen

  • Katarina Reuter, Maalauksia huoneesta nro. 4, 2020. Öljy kankaalle, 30x35cm. © Aukusti Heinonen

Joka toinen vuosi jaettava Suomen taideakatemian palkinto myönnetään hyvässä luomisvireessä olevalle suomalaiselle taiteilijalle, jonka teoksilla on myös kansainvälistä kiinnostavuutta. EMMA on ollut taidepalkinnon yhteistyökumppani alusta alkaen vuodesta 2013. Aiemmat palkinnonsaajat ja palkintonäyttelyn pitäneet taiteilijat ovat Aaron Heino, Tuomas A. Laitinen, Camilla Vuorenmaa ja Outi Pieski. Espoon kaupunki kokee merkitykselliseksi tuoda esille kiinnostavia ja ajankohtaisia nykytaiteilijoita Espoossa ja EMMAssa ja tukee taidepalkintoa taloudellisesti. 

Vuoden 2022 palkinnonsaajasta päätti Suomen taideakatemian asettama palkintolautakunta, johon kuuluvat tänä vuonna Taideakatemian puheenjohtaja, mediatieteen professori Mauri Ylä-Kotola, taidegraafikko Johanna Pihlajamaa, taidemaalari Erno Enkenberg, EMMAn museonjohtaja Pilvi Kalhama sekä Espoon kaupungin kulttuurijohtaja Susanna Tommila. 

Lue lisää