Espoo Museum of Modern Art

Toisen asteen kulttuuripolku

Jaakko Pietiläinen: Käärinliinoissa ei ole taskuja, 2020. © Paula Virta / EMMA

Tervetuloa kokemaan taidetta ja muotoilua EMMAssa. Tämän espoolaisille toisen asteen opiskelijoille suunnatun kokonaisuuden avulla pääset ryhmän kanssa tutustumaan taiteeseen, inspiroitumaan siitä ja pohdiskelemaan erilaisia teemoja taiteen avulla.  

Taiteen katsominen on henkilökohtainen kokemus ja siksi ei ole oikeaa tai väärää tapaa tulkita taidetta. Monille taide antaa mahdollisuuden vahvistaa luovaa ajatteluaan, löytää erilaisia tapoja tarkastella maailmaa ja ilmaista itseään. Taiteen avulla voi vaikuttaa: se voi esimerkiksi tukea kestävää ja vastuullista ajattelua.

Kokonaisuus koostuu kolmesta osiosta: 

  1. Etukäteen katsottavasta videosta, joka antaa vinkkejä taiteen katsomiseen ja kokemiseen. 
  2. Opastetusta museovierailusta ryhmän kanssa. Vierailu kestää tunnin ja on ryhmälle ilmainen.
  3. Tehtävistä, joiden parissa pääset syventymään tarkemmin sinua kiinnostaviin teoksiin. Tehtävät toimivat museovierailun osana ja niiden työstämistä voidaan jatkaa myös vierailun jälkeen.  

 

Varaa kulttuuripolku-vierailu ryhmällesi tästä. Kokonaisuuden eri osioihin voit tutustua alla.

1. Video

2. Ohjeet museokäynnille

Toisen asteen kokonaisuuteen kuuluu opastettu museovierailu EMMAssa. Kyseessä ei ole perinteinen opastettu näyttelykierros, vaan oppaan tukema yhteinen tilaisuus päästä tutustumaan taiteeseen itsenäisemmin. 

Vierailu alkaa WeeGeen aulasta, jossa opas on ryhmää vastassa. Ensin tutustumme yhdessä muutamaan teokseen ja keskustelemme vaikuttamisen, itseilmaisun ja kestävyyden teemoista. Osallistujat pääsevät tämän jälkeen etsimään itsenäisesti heitä kiinnostavia teoksia ja syventymään niihin tehtävien avulla. Museovierailu toimii inspiraation ja ajattelun herättäjänä – kurssin opettaja voi itse määritellä tehtävien toteutusmuodon ryhmälleen. Vierailun lopuksi kokoonnumme uudestaan yhteen ja jaamme kokemuksiamme. Minkälaisia havaintoja, ajatuksia ja kysymyksiä kohtaamamme taide herätti? 

Museovierailulla tutustutaan erityisesti Saastamoisen säätiön kokoelmanäyttelyyn sekä suomalaista lasia ja keramiikkaa esittelevään Collection Kakkonen -näyttelyyn.  

Katsokaa ennen vierailuanne yltä löytyvä, taiteen katsomiseen vinkkejä antava video, ja tutustukaa myös alta löytyviin tehtäviin ennakolta. Näin saatte museovierailustanne mahdollisimman paljon irti.  

3. Tehtävät

Näiden tehtävien avulla pääset syventymään tarkemmin kolmeen teokseen. Voit toteuttaa tehtävät haluamallasi tavalla: kirjoittamalla, tekemällä videon tai tekemällä kuvan. 

  1. Valitse oppaan osuuden jälkeen taideteos, jonka aihe tuntuu sinusta kantaaottavalta. Kerro lisää tästä vaikuttavalta tuntuvasta teoksesta ja sen aiheesta. Onko vaikuttavuus henkilökohtaista vai laajemmin yhteiskunnallista? Mitkä asiat teoksessa vaikuttavat sinuun?
  2. Etsi teos, joka herättää sinussa jonkin tunteen. Tunne voi olla selkeä ja voimakas, tai kevyt ja hiljainen. Kuvaile tarkemmin teosta ja sitä, mikä siinä on tunteita herättävää. Minkälainen voisi olla jokin muu taideteos, jolla sinä ilmaisisit tätä tunnetta?
  3.  Etsi muotoiluesine, jonka aihe tai muoto tuntuu sinusta tutulta. Kuvittele että tutkisit esinettä uudestaan 50 vuoden päästä. Miltä esineen materiaali, käyttötarkoitus tai ulkonäkö vaikuttaisivat silloin. Millä lailla esine olisi kestänyt aikaa? Muuttaisitko esineessä jotain tehdäksesi siitä kestävämmän?