Espoo Museum of Modern Art

Yrjö Kukkapuro – Taikahuone nostaa muotoilijan ikonisen tuotannon rinnalle hänen suuren ja pitkäaikaisen innoittajansa – taiteen

© Paula Virta / EMMA
© Paula Virta / EMMA

Taikahuone-näyttely esittelee suomalaisen muotoilun pitkän linjan vaikuttajan Yrjö Kukkapuron värikästä, mielikuvituksellista ja kokeellisia muotoja hyödyntävää suunnittelua. EMMAssa Kukkapuron tunnusomaiset kalusteet ja prototyypit tuodaan yhteen samanhenkisen, väreillä, materiaaleilla ja muodoilla leikittelevän taiteen kanssa.

Näyttely juhlistaa Yrjö Kukkapuron (s.1933) 90-vuotisjuhlavuotta. Kukkapuro on yksi suomalaisen kalustemuotoilun keskeisiä tekijöitä, jonka merkittävä ura on kestänyt lähes 70 vuotta. Olennaista hänen innovatiiviselle työskentelylleen on niin materiaaleilla ja muodoilla leikittely kuin kunnioitus materiaalien ominaisluonnetta, ergonomiaa ja ekologisia arvoja kohtaan.

Näyttelyn nimi viittaa Kukkapuron 1980-luvulla kehittämään, installaatiotaidetta mukailevaan Taikahuoneen (Magic Room) esitystapaan. Taikahuone oli erilaisilla rakenteilla ja valaistuksella muodostettu lavaste, johon huonekalut asetettiin esille kiinnostavalla ja uudenlaisella tavalla. Esitystapa muodosti eräänlaisen “tila tilassa”-konseptin, jonka avulla Kukkapuro toi installaatio- ja käsitetaiteen vaikutteita teollisen muotoilun esittämiseen.  

Taikahuone on toiminut EMMAssa nähtävän näyttelyn esillepanon lähtökohtana. Näyttelyn on kuratoinut EMMAn työryhmä: museojohtaja Pilvi Kalhama ja amanuenssit Inka Laine ja Tuomas Laulainen. Näyttelyarkkitehtuurin on suunnitellut TAKT Oy:n Taina Väisänen ja Jovana Lukić ja visuaalisen ilmeen Ilona Ilottu / Dog Design.  

EMMAan rakennetuissa Taikahuone-esillepanoissa nähdään Yrjö Kukkapuron laaja-alaista tuotantoa, kuten tunnusomaisia kalusteita, kokeellisia valaisimia ja mallikappaleita aina 1960-luvulta 2000-luvulle asti. Näyttely tuo esiin Kukkapuron suunnittelun muotojen ja värien yhtäläisyydet moderniin ja postmoderniin taiteeseen. Tärkein inspiroija Kukkapurolle oli puoliso, taidegraafikko Irmeli Kukkapuro (1934–2022). Valtaosa näyttelyn taideteoksista on kuratoitu EMMA – Espoon modernin taiteen museon kokoelmasta.  

Yrjö Kukkapuron tuotannon rinnalla Taikahuoneessa nähdään taideteoksia muotoilijan aikalaisilta ja nykytaiteilijoilta: Timo Aalto, Jacob Dahlgren, Beryl Furman, Esa Laurema, Vladimir Kopteff, Kristian Krokfors, Irmeli Kukkapuro, Matti Kujasalo, Jussi Niva, Lars-Gunnar Nordström, Kristiina Nyrhinen, Tarja Pitkänen-Walter, Airi Snellman-Hänninen, Mari Sunna ja Osmo Valtonen.

Lue lisää