Espoo Museum of Modern Art
11.07.2012 - 16.09.2012
Pohjoismainen muotoilu tänään 2012
Näyttely tuo nähtäville viiden pohjoismaisen muotoilijan ja design-ryhmän töitä. He ovat kaikki viimeisen viiden vuoden aikana voittaneet yhden maailman suurimmista design-palkinnoista, Torsten ja Wanja Söderbergin palkinnon, joka jaetaan vuosittain Göteborgissa pohjoismaiselle muotoilijalle tai taidekäsityöläiselle.
Mukana ovat Steinunn Sigurðardóttir Islannista, Harri Koskinen Suomesta, Henrik Vibskov Tanskasta sekä ryhmät Norway Says Norjasta ja Front Ruotsista.
Muotoilijoilta nähdään mm. muotia, huonekaluja, valaisimia ja lasia, joiden kautta haetaan vastausta kysymykseen, mihin suuntaan pohjoismainen designidentiteetti on muotoutumassa?
Näyttely tuotetaan yhdessä Göteborgilaisen designmuseon, Röhsska Museetin kanssa ja se on osa designpääkaupunkivuoden ohjelmaa. Näyttelyn on mahdollistanut Svenska kulturfonden.
Torsten ja Wanja Söderbergin palkinto
Torsten ja Ragnar Söderbergin säätiö perusti palkinnon vuonna 1992 antaakseen Göteborgin Röhsskan designmuseolle mahdollisuuden edistää käsi- ja taideteollisuutta Pohjoismaissa.
Ensimmäinen palkinto jaettiin, kun Torsten Söderbergin (s. 1894-1960) syntymästä oli kulunut 100 vuotta ja edelleen se jaetaan hänen syntymäpäivänään, 4. marraskuuta. Palkintosumma on 1 000 000 Ruotsin kruunua (noin 110 000 euroa).
HENRIK VIBSKOV, A short documentary 2011 from Torsten & Wanja Söderbergs pris on Vimeo.
Henrik Vibskov (2011)
”Henrik Vibskov on jo pitkään suunnitellut hyvin toimivaa muotia nuorelle ja vaativalle yleisölle sekä tehnyt designia kansainvälisten markkinoiden teolliseen tuotantoon. Muotinäytöstensä ja vapaiden projektiensa ansiosta Henrik Vibskov on noussut muotiteollisuuden huomattavaksi avantgardistiksi. Hän käyttää luomuksissaan taiteellisesti hyvin varmaotteisesti musiikkia, installaatioita ja performansseja.
Vibskov on ensisijaisesti miestenmuodin luoja, mutta hän suunnittelee myös innovatiivista naistenmuotia sekä käytännöllisiä ja muodikkaita asustemallistoja. Hän on pidetty luennoitsija sekä usean eurooppalaisen instituution juryn jäsen.”
Front (2010)
Sofia Lagerkvist, Charlotte von der Lancken ja Anna Lindgren
”Palkinnon kriteereinä ovat muun muassa innovatiivisuus ja uudelleenluominen. Nämä [kriteerit] ovat olleet ensisijaisen tärkeitä lautakunnan valitessa vuoden palkinnonsaajaa. Teollisuusmuotoiluryhmä Front toimii aidosti sellaisessa yhteistyössä, missä yhtäkään tuotetta tai ideaa ei voi erottaa yhteisöstä. On selvää, että yhteistyö on ryhmän muotoilun perusedellytys.
Frontin muotoilu on usein syntynyt yhteistyössä monien alan osaajien kuten käsityöläisten ja teollisuustuottajien kanssa, mutta myös yllättävien tahojen kuten taikurien ja historioitsijoiden avulla. Historian tuntemus yhdistyneenä perinpohjaiseen tietämykseen tämän päivän tärkeimmästä – digitaalisesta – designtyökalusta luo uusia edellytyksiä uusille materiaaleille. Palkintolautakunta näkee ryhmän tuotannossa uudistumisprosessien virran.
Harri Koskinen (2009)
”Harri Koskinen on tällä hetkellä pohjoismaisen muotoiluperinteen valovoimaisimpia jatkajia. Hänen runsaan ja laaja-alaisen tuotantonsa muotokieli on ainutlaatuista, pidättyvää ja johdonmukaista. Pohjoismaisuus tulee selkeästi esiin hänen pyrkimyksessään funktionaalisuuteen ja yksinkertaiseen muotoon sekä materiaalin valinnoissa: tekijöissä, jotka yhdessä synnyttävät pysyvää arvoa.
Samalla kun hän saavuttaa menestystä yhteistyössään muotoiluun panostavien yritysten kanssa eri puolilla maailmaa, hän osallistuu aktiivisesti kotimaansa muotoiluteollisuuden uudistamiseen.”
Steinunn Sigurdardóttir (2008)
“Toimittuaan useassa tunnetussa muotitalossa Steinunn Sigurdardóttir on vuodesta 2000 lähtien johtanut omaa toimintaansa Reykjavikissa kansainvälisesti hyvin menestyen. Hänen muotoilunsa osoittaa vankkaa kokemusta, huomattavaa muotitietoisuutta ja viimeisteltyä laadun tuntemusta. Kokoelmissa näkyy myös korkeatasoinen räätälintyön hallinta ja materiaalintuntemus.
Islantilaisen luonnon inspiroima Steinunn Sigurðardóttir edustaa Pohjoismaita kansainvälisellä muotinäyttämöllä kunnioitusta herättävästi.”
Norway Says (2007)
Torbjörn Anderssen, Andreas Engesvik, Espen Voll
“Trio on kehittänyt muotokielensä tinkimättömän pelkistyksen ja minimaalisen muodon sekä pehmeiden, sensuellien ja orgaanisten muotojen leikin välille syntyvistä jännitteistä. Norway Says pelkistää funktionaalisia vaatimuksia ja painottaa herkkyyttä ja tunteita tavalla, joka ottaa haltuunsa muotoilun koko ilmaisuskaalan. Perustamisestaan vuodesta 2002 asti Norway Says on ollut yksi Pohjoismaiden aktiivisimpia ja menestyksellisimpiä muotoiluryhmiä. Ryhmä on tuonut norjalaisen ja pohjoismaisen muotoilun kansainväliselle designkartalle ja herättänyt ihailua ympäri maailmaa innovatiivisilla huonekaluillaan, tekstiileillään, lasilla, valaisimilla ja muulla teollisuusmuotoilulla.”
Palkinnon saajat
2011: Henrik Vibskov, Danmark
2010: Designgruppen FRONT: Sofia Lagerkvist, Charlotte von der Lancken och Anna Lindgren
2009: Harri Koskinen
2008: Steinunn Sigurðardóttir
2007: Designgruppen Norway Says, Torbjørn Anderssen, Andreas Engesvik, Espen Voll. Norge.
2006: Ole Jensen
2005: Eva-Lisa Andersson, Tatiana Butovitsch Temm, Cynthia Charwick, Lena Ekelund, Elna Holmberg, Camilla Palmertz, Anna Rosén, Maria Uggla, Maria Widell Christiansen
2004: Janna Syvänoja, Finland.
2003: Sigurdur Gústafsson, Island.
2002: Hans-Christer Ericson, Sverige
2001: Björn Dahlström, Sverige
2000: Peter Opsvik, Norge
1999: Adalsteinn Ingólfsson, Kaj Kalin, John Vedel-Rieper, Jorunn Veiteberg, Kerstin Wickman
1998: Louise Sass, Danmark.
1997: Mats Theselius, Sverige.
1996: Brita Flander, Finland.
1995: Liv Blåvarp, Norge.
1994: Jane Reumert, Danmark.
Näyttelyyn liittyvät avoimet pajat: Muotoile muoto
Taiteiden illassa to 23.8.2012 klo 16-21
Espoo-päivänä la 25.8. klo 12-16
Paletti-pajatilassa, 1 krs.