Espoo Museum of Modern Art

Chiharu Shiota on muuntanut EMMAn näyttelytilan intensiivisen punaiseksi lankalabyrintiksi

Chiharu Shiota, Äärirajoilla (Tracing Boundaries), 2021. © Paula Virta / EMMA – Espoon modernin taiteen museo.
Chiharu Shiota, Äärirajoilla (Tracing Boundaries), 2021. © Paula Virta / EMMA – Espoon modernin taiteen museo.

Chiharu Shiotan uusi teos Äärirajoilla (Tracing Boundaries) kutsuu katsojat matkalle omiin muistoihin ja syvälle sisimpäänsä. Installaation lankaverkosto muodostaa taiteilijalle tyypillisen tilan tilassa – oman maailmansa – joka houkuttelee katsojan oman elämänsä merkitysten ja muistojen polulle.

Chiharu Shiota on kansainvälisesti tunnettu Berliinissä työskentelevä japanilaissyntyinen taiteilija, joka tunnetaan suurikokoisista, katsojan sisäänsä sulkevista lankainstallaatiostaan. Hänen EMMAn näyttelytilaan suunnittelemansa teos Äärirajoilla rakentuu punaisista langoista, jotka on pingotettu ristiin rastiin labyrinttimaiseksi kokonaisuudeksi. Lankojen lomaan on sijoitettu vanhoja ovia, jotka muodostavat tilallisen teoksen sisään useita reittejä. Kukin tilaan astuja saa valita tilaan saapuessaan oman tiensä, eikä teoksessa ole yhtä ainoaa oikeaa suuntaa tai reittiä.  

“Lankainstallaatioiden lähtökohta liittyy usein taiteilijan omiin kokemuksiin tai muistoihin, mutta olennaisen ulottuvuuden niihin tuo jokaisen kävijän oma kokemus ja tulkinta. Pingotetut, venytetyt, solmuun menneet tai sotkeutuneet langat kuvaavat Shiotan mukaan myös ihmisten välisiä yhteyksiä ja ihmissuhteiden monimutkaisuutta”, kertoo näyttelyn kuraattori Arja Miller. “Shiotan vangitsevien teosten kautta on mahdollista tavoittaa sellaisia tunteita tai muistoja, joihin ei kenties ole tietoisesti pääsyä.” 

Näyttely on osa Saastamoisen säätiön ja EMMAn komissioteosten sarjaa, jossa kiinnostavalta ja ajankohtaiselta taiteilijalta tilataan yhteistyössä uusi teos säätiön kokoelmaan. Chiharu Shiotan kohdalla hänen suunnittelemansa teos oli niin kokonaisvaltainen, että päädyttiin tekemään yhden teoksen näyttely. EMMAn vuoden kattoteema on taiteen voima. Näyttely ja teos Äärirajoilla luo aivan uudenlaista suhdetta EMMAn betoniarkkitehtuuriin ja tarjoaa täysin uniikin kokemuksen näyttelytilassa. 

Lue lisää