Espoo Museum of Modern Art

Monika Sosnowskan massiiviset veistokset yllättävät katsojan niiden näennäisellä keveydellä

Monika Sosnowska: An Order Apart © Paula Virta / EMMA
Monika Sosnowska: An Order Apart © Paula Virta / EMMA

Puolalainen kuvanveistäjä Monika Sosnowska on toteuttanut EMMAan veistoskokonaisuuden, joka kutsuu katsojan pohtimaan tilan käsitystä ja rakenteiden merkityksiä uudella tavalla. An Order Apart -näyttely on esillä uudelle ja kokeilevalle taiteelle suunnatussa EMMAn Areena-tilassa 6.3.–15.12.2024.

Monika Sosnowska (s. 1972) on tunnettu arkkitehtonisista veistoksistaan, joilla hän luo tiloille uusia merkityksiä. Taiteilijaa kiinnostaa erityisesti se, miten arkkitehtuuri ja tila vaikuttavat ihmisiin, ja kuinka vaikeaa on muuttaa olemassa olevia rakenteita. Hän luo tutuista rakennusmateriaaleista, kuten teräspalkeista, betonista ja raudoitustangoista jotain täysin uutta muokkaamalla ja vääristämällä niiden alkuperäisiä ominaisuuksia sekä käyttötarkoitusta.

EMMAan luotu näyttely An Order Apart (Rakenteiden erottamat) koostuu Sosnowskan kuudesta suurikokoisesta veistoksesta, jotka asettuvat vuorovaikutukseen rakennuksen arkkitehtuurin kanssa. Ripustuksesta välittyy samanaikaisesti tuttuuden ja outouden sekä raskauden ja keveyden tunnelma. Raskaista materiaaleista valmistetut veistokset yllättävät katsojan niiden näennäisellä, jopa humoristisella keveydellä.

Monika Sosnowska: An Order Apart © Paula Virta / EMMA

“Taiteilija innostui heti Aarno Ruusuvuoren suunnitteleman rakennuksen karusta, teollisesta arkkitehtuurista. Sosnowskalle tyypilliseen tapaan teokset tarjoavat uuden näkökulman, josta tarkastella niiden ympäröivää tilaa. Näyttelyn keskellä on kymmenmetrinen, metallista toteutettu veistos Pipe. Sen muotokieli vie ajatukset jättimäiseen paperirullaan, joka EMMAn tiloissa luo erityisen viittauksen näyttelykeskuksen historiaan painotalona”, näyttelyn kuraattori Pernilla Wiik kuvailee. “On myös upeaa, että yksi taiteilijan tunnusomaisimmista teoksista, Handrail vuodelta 2016 nähdään nyt sovitettuna näyttelytilaamme.”

Monika Sosnowska on kansainvälistä uraa tehnyt taiteilija, jonka tuotantoa on nähty useissa arvostetuissa näyttelypaikoissa, kuten MoMassa, New Yorkissa, Lontoon Serpentine Galleryssa sekä 50. ja 52. Venetsian biennaalissa. Puolasta kotoisin olevan taiteilijan kiinnostus merkitysten ja materiaalien muokkaamiseen sekä modernismiin on lähtöisin hänen nuoruudestaan 1980–1990-lukujen vaihteessa. Tuolloin maan poliittista järjestelmää muutettiin kansantasavallasta demokratiaksi ja tämä vaikutti laajasti yhteiskuntaan ja myös ympäristöön. Sosnowskan teokset kommentoivat muun muassa sosialismin aikaisten rakennusten merkitystä ja ihmisten suhdetta niihin.

An Order Apart -näyttelyn veistosten muotokielessä on nähtävillä taiteilijan tuotannolle tyypillisiä vaikutteita modernismin eri suuntauksista, kuten konstruktivismista, minimalismista ja käsitetaiteesta. Näyttely avautuu samanaikaisesti Kokeileva konkretismi -kokoelmanäyttelyn kanssa, joka tarkastelee konkretismin monimuotoisuutta. Näyttelyt ovat esillä EMMAssa vierekkäisissä tiloissa luoden kiinnostavia yhteyksiä toistensa välille.

Näyttely on tuotettu yhteistyössä taiteilijaa edustavien Hauser & Wirth ja Foksal Gallery Foundationin kanssa.

Lue lisää