Espoo Museum of Modern Art

© Ari Karttunen / EMMA
© Ari Karttunen / EMMA

06.06.2007 - 26.08.2007

Antoni Tàpies

Katalonialainen Antoni Tàpies on yksi tunnetuimpia elossa olevia abstrakteja taiteilijoita. 84-vuotiaana Antoni Tapiesin luomisvoima jatkuu edelleen vahvana maalauksissa ja niiden yhä uusiutuvissa muodoissa.

Antoni Tàpies syntyi Barcelonassa 1923 keskiluokkaiseen katalonialaiseen kansallismieliseen kulttuuriperheeseen. Suvun perinteet kirjakustantajana -ja myyjänä herättivät jo varhain Tápiesissa rakkauden kirjoihin ja lukemiseen. Tápiesin kuvataiteelliset taipumukset vahvistuivat hänen ollessaan pitkään toipilaana keuhkosairaudesta, jolloin hän aloitti ensimmäiset kokeilut taiteen saralla. Hän vietti yhä enemmän aikaa piirtämisen ja maalaamisen parissa ja lopetti oikeustieteen opintonsa omistautuakseen täysin taiteentekemiselle. Jo 1940-luvulla Tápies esitteli töitään, joita pidettiin jo tuolloin merkittävinä ajan taidekentässä. Tänään taiteilijalla on Barcelonassa oma, vuonna 1984 perustetun säätiön Fundació Antoni Tàpiesin ylläpitämä museo.

Katalonia on aina ollut lähellä poliittisestikin aktiivisen taiteilijan sydäntä. Teokset heijastavat kunkin aikakauden sosiaalisia ja poliittisia tapahtumia, kuten Espanjan sisällissodan jälkeisiä Katalonian vainoja. Maanläheisiä sävyjä toistavissa teoksissaan taiteilija yhdistää maalattuun pintaan heinää, hiekkaa tai vaikka hylättyjä esineitä. Abstraktin struktuuriin sekoittuu myös symboleja (risti, silmä, käsi, jalka ja nimikirjaimet) sekä esittäviä aiheita.

Maalausten ja veistosten rinnalla Tápies on vuodesta 1947 lähtien tehnyt grafiikkaa. Hän on tunnettu lukuisista keräilijöille toteuttamistaan kirjoista, jotka hän on tehnyt läheisessä yhteistyössä runoilijoiden ja kirjailijoiden kanssa.

EMMAN maalauksia, grafiikkaa ja veistoksia sisältävä näyttely on laajin Suomessa esitelty kokonaisuus Tàpiesin tuotannosta. Näyttelyn teokset on koottu yhteisyössä tamperelaisen Hannu Hildenin Art Partners Finlandin, Fundació Antoni Tàpiesin sekä pariisilaisen galleria Lelongin kanssa. Myös taiteilija itse on lainannut näyttelyyn teoksia.