Dora Budor, The Preserving Machine, 2018–19. © Philipp Hänger / Kunsthalle Basel. The Saastamoinen Foundation Art Collection / EMMA – Espoo Museum of Modern Art.

24.08.2022 - 02.04.2023

Dora Budor: The Preserving Machine

Dora Budorin installaatio The Preserving Machine nähdään osana Nykyaikaa etsimässä -näyttelyä. Suurikokoisen tilallisen installaation sisällä lentää yksinäinen robottilintu, jonka lentorata perustuu säveltäjä Magnus Lindberg kappaleesta johdettuun liikevektoriin.

Teoksen nimi The Preserving Machine on peräisin Philip K. Dickin vuoden 1953 scifi-novellista, joka kertoo yrityksestä säilyttää klassista musiikkia kulttuurisen romahduksen aikana koodaamalla nuotistoja eläimiin. Eläimissä tapahtuvat mutaatiot kuitenkin muuntavat musiikkiteokset tunnistamattomiksi – luonto ja kulttuuri kilpailevat olemassaolosta.

Dora Budor (s. 1984) on New Yorkissa työskentelevä kroatialainen taiteilija, joka tunnetaan moniulotteisista ja vuorovaikutteisista installaatioistaan, jotka usein haastavat kokemuksemme ja havaintomme tilassa. Hän hyödyntää teoksissaan robotiikkaa ja elokuvallista tarinankerrontaa luoden lähes scifimäisen vaikutelman.

• 24.08.2022 - 02.04.2023
  • 2. kerros