Espoo Museum of Modern Art

Eeva-Leena Eklund :), 2020 © Ari Karttunen/EMMA

28.10.2020 - 22.08.2021

Eeva-Leena Eklund :)

Eeva-Leena Eklundin (s. 1972) taiteen aiheet nousevat arjesta ja sen tarkasta havainnoinnista. Teosten aihiot voivat kummuta sohvan kuosista, pizzoista, parvekekukista tai kadulta avautuvista näkymistä. Nämä hän koostaa maalauksellisiksi ja tilallisiksi kokonaisuuksiksi. Eklund kääntää raikkaasti päälaelleen ajatukset maalauksen vakavuudesta, uskottavista aiheista tai kuvan rakenteeseen liittyvistä säännöistä. Hän uudistaa ja venyttää käsitystämme siitä, mitä on maalaus ja mitä kaikkea sen kautta voi ilmaista.

Jos piippu ei ole piippu, ei Eklundin kissakaan ole vain kissa. Kissa on ihmisen kömpelö toiveen, surun tai pelon kuva. Taiteilijan havaintojen takana on ilahtunut lämpö jonkun toisen tekemiä valintoja kohtaan. Toinen voi olla kotiaan sisustava isoäiti tai hän, joka valitsi rasvalta haisevan ruokalan somistukset. Eklundin voimavara on kyvyssä nähdä kliseiden takana piilevät asiat sekä ilmaista ne uudella tavalla. Ilmaisu noudattaa samaa iloa ja hämmentämistä kuin aiheiden valinnat; maailma ei ole makea vaan pimeä, hassu ja säröjä täynnä. Se juuri tekee siitä kiehtovan.

Eeva-Leena Eklund:) -näyttely jatkaa Saastamoisen Säätiön ja EMMAn yhteistyötä, jossa kiinnostavalta ja ajankohtaiselta nykytaiteilijalta tilataan vuosittain uusi teos säätiön taidekokoelmaan. Eeva-Leena Eklund toteuttaa näyttelyyn uuden, laajan installaation, jonka hän on suunnitellut EMMAn tilaan ja arkkitehtuuriin. Näyttelyn on kuratoinut kuvataiteilija Anna Tuori.

Tutustu opastusaikatauluun ja syvennä näyttelykokemustasi asiantuntevan oppaan johdolla.

Muualla kirjoitettua:
Helsingin Sanomat 15.8.2020: Yksin mutta yhdessä – Sukupolvensa eturiviin kuuluvat kolme taiteilijaa Eeva-Leena Eklund, Rauha Mäkilä ja Anna Tuori avaavat tänä syksynä näyttelynsä sattumalta aivan peräkkäin. Ystävyys on heidän työssään kantava voima.

 

Eeva-Leena Eklund:) -näyttelyjulkaisu on saatavilla EMMA Shopin myymälästä ja verkkokaupasta. Kirja sisältää artikkelit näyttelyn kuraattorilta Anna Tuorilta ja taiteilija Deirdre Loguelta. Teksteissään he luovat näkökulmia Eklundin työhön ja tärkeisiin inspiraation lähteisiin sekä sukeltavat syvälle Eklundin oivallusten maailmaan. Tekstit löytyvät kirjasta suomeksi ja englanniksi.

EMMA Shop tarjoaa laajan valikoiman tuotteita monen ikäisille muotoilun ja taiteen ystäville. Kattavan taidekirjallisuuden, laadukkaiden ja ainutlaatuisten korujen sekä sisustustuotteiden lisäksi saatavilla on uniikkeja lahjoja ja tuliaisia kaikenikäisille, myös lapsille. Mikäli haluat ostaa ennakkolippuja EMMAan, löydät ne Lippu.fi-palvelun verkkokaupasta.

Liittyvää sisältöä