28.10.2020 - 09.05.2021

Eeva-Leena Eklund :)

Lika vrickad som världen är, det är också Eeva-Leena Eklunds verk. Eklunds målningar har alltid en kontaktyta till verkligheten och varseblivningen av den. Inspirationen till verken kan ha sin upprinnelse i soffans tyg, tomater, postkort som farfar har skickat från fronten eller vyerna som öppnar sig på gatan. Eklund ser bortom vardagens kuriositeter; mot hur ouppnåeliga objekt för längtan ersätts med porslinsdjur som stirrande sitter på fönsterbrädena.

  • 28.10.2020 - 09.05.2021
  • 2. våningen
  • 12€ / Vuxna

    0€ / Under 18 och över 70 år

Om en pipa inte är en pipa så är inte heller Eeva-Leena Eklunds katt bara en katt. Katten är en klumpig bild av människans hopp, sorg och rädsla. Bakom konstnärens observationer ligger en glad värme inför de val någon annan har gjort. Den andra kan vara en mormor som inreder sitt hem, eller den som har valt dekorationerna i en fettosande matsal. Eklunds styrka ligger i förmågan att se det som gömmer sig bakom klichéerna och uttrycka det på ett nytt sätt. Uttrycket präglas av samma glädje och förbryllelse som valet av motiv; världen är inte bara söt utan också mörk, konstig och full av sprickor. Just det gör den fascinerande.

Eeva-Leena Eklunds utställning är en fortsättning på samarbetet mellan Saastamoinens stiftelse och EMMA, där man varje år beställer ett nytt verk av en intressant och aktuell samtidskonstnär till stiftelsens konstsamling. För utställningen sätter Eeva-Leena Eklund upp en ny, omfattande installation som hon har planerat enkom för EMMAs lokaler och arkitektur. Kurator för utställningen är bildkonstnären Anna Tuori.

Relaterat innehåll