Espoo Museum of Modern Art

Eeva-Leena Eklund :), 2020 © Ari Karttunen/EMMA

28.10.2020 - 22.08.2021

Eeva-Leena Eklund :)

Motiven i Eeva-Leena Eklunds (f. 1972) konst bottnar i vardagen och noggranna observationer av den. Inspirationskällor kan vara en soffas tygmönster, pizzor, balkongblommor eller en vy som öppnar sig på gatan. Dessa sammanställer hon i måleriska och rumsliga helheter. Våra eventuella tankar om måleriets allvar, trovärdiga motiv och reglerna som rör bildens uppbyggnad ställer Eklund på huvudet på ett uppfriskande sätt. Hon förnyar och tänjer på vår uppfattning om måleriet och vad man kan uttrycka via det.

Om en pipa inte är en pipa så är inte heller Eeva-Leena Eklunds katt bara en katt. Katten är en klumpig bild av människans hopp, sorg och rädsla. Bakom konstnärens observationer ligger en glad värme inför de val någon annan har gjort. Den andra kan vara en mormor som inreder sitt hem, eller den som har valt dekorationerna i en fettosande matsal. Eklunds styrka ligger i förmågan att se det som gömmer sig bakom klichéerna och uttrycka det på ett nytt sätt. Uttrycket präglas av samma glädje och förbryllelse som valet av motiv; världen är inte bara söt utan också mörk, konstig och full av sprickor. Just det gör den fascinerande.

Eeva-Leena Eklunds utställning är en fortsättning på samarbetet mellan Saastamoinens stiftelse och EMMA, där man varje år beställer ett nytt verk av en intressant och aktuell samtidskonstnär till stiftelsens konstsamling. För utställningen sätter Eeva-Leena Eklund upp en ny, omfattande installation som hon har planerat enkom för EMMAs lokaler och arkitektur. Kurator för utställningen är bildkonstnären Anna Tuori.

Relaterat innehåll