Espoo Museum of Modern Art

Eija–Liisa Ahtila: Vaakasuora – Horizontal, 2011
Eija–Liisa Ahtila: Vaakasuora – Horizontal, 2011

19.11.2014 - 22.02.2015

Eija-Liisa Ahtila: Horizontal

Marraskuussa EMMAn näyttelytilaan levittäytyi Eija-Liisa Ahtilan videoinstallaatio Vaakasuora – Horizontal (2011). Teos on osa EMMAn uutta Kosketus -kokoelmanäyttelyä. Saastamoisen säätiö osti teoksen taidekokoelmaansa vuonna 2013.

Teoksessa oksiaan tuulessa heilutteleva 11 metriä pitkä kuusi on kuvattu luonnollisessa koossaan kuudessa osassa. Taustalla kuuluu tuulen huminaa, rungon narinaa ja lintujen sirkutusta. Esitystapa on kuitenkin erikoinen: kuusi on esitetty vaakasuorassa.

Vaakasuora – Horizontal on muotokuva kuusesta. Se on kuvaus kuusen olemuksesta, sekä esitys kuusen havainnoimisen ja taltioinnin hankaluudesta. Kuinka on mahdollista kuvata kuusen syvin olemus? Jokaiselle katsojalle todellisuus on erilainen ja jokainen heistä näkee kuusen omien muistojensa ja kokemustensa kautta. Taiteilija on halunnut teoksen avulla tuoda esiin biologi Jakob von Uexküllin ajatuksen siitä, että samanaikaisesti on olemassa rinnakkaisia ajan ja tilan maailmoja. Toisaalta teos kääntää katseet ihmisestä maailman keskipisteenä kohti luonnon suuruutta; ihminen on vain sivuosassa.

Esillepano luo tilan rauhoittumiselle ja rentoutumiselle. Tule aistimaan luonnon kosketus EMMAan!

Eija-Liisa Ahtila (s.1959) on kansainvälisesti menestynyt ja tunnettu suomalainen videotaiteilija. Vaakasuora – Horizontal oli esillä Parallel Worlds -näyttelyssä Moderna Museetissa keväällä 2012 ja Kiasmassa vuonna 2013.

Liittyvää sisältöä