Espoo Museum of Modern Art

Eija–Liisa Ahtila: Horizontal, 2011
Eija–Liisa Ahtila: Horizontal, 2011

19.11.2014 - 22.02.2015

Eija-Liisa Ahtila: Horizontal

I november brer Eija-Liisa Ahtilas videoinstallation Vaakasuora – Horizontal (2011) ut sig i EMMAs utställningssal. Verket är en del av EMMAs nya samlingsutställning Beröring. Saastamoinenstiftelsen inköpte verket till sin konstsamling år 2013.

I verket är en 11 meter hög gran, vars grenar vajar i vinden, filmad i naturlig storlek i sex delar. I bakgrunden hörs vindens sus, stammens knarrande och fågelkvitter. Framställningssättet är ändå speciellt: granen är avbildad i horisontalläge.

Vaakasuora – Horizontal är ett porträtt av en gran. Det är en skildring av granens väsen och en återgivning av svårigheterna med att observera och arkivera en gran. Hur är det möjligt att avbilda en grans innersta väsen? För varje åskådare framstår verkligheten olika, och var och en ser granen genom sina egna minnen och erfarenheter. Konstnären har med hjälp av verket önskat föra fram den tyska biologen Jakob von Uexkülls tanke att det samtidigt existerar parallella världar av tid och rum. Å andra sidan styr verket blickarna från människan som världens medelpunkt till naturens storhet; människan innehar endast en biroll.

Förevisningen av verket skapar rum för lugn och avslappning. Kom och upplev naturens beröring i EMMA!

Eija-Liisa Ahtila (f. 1959) är en internationellt känd och framgångsrik finländsk videokonstnär. Vaakasuora-Horizontal presenterades på utställningen Parallel Worlds i Moderna Museet våren 2012 och i Kiasma år 2013.

Relaterat innehåll