Espoo Museum of Modern Art

06.06.2018 - 17.02.2019

Futuromania – Designing Future Living

Tulevaisuusvisiot ovat aina kiehtoneet arkkitehteja, ympäristösuunnittelijoita, muotoilijoita ja taiteilijoita. Futuromania – Designing Future Living tuo 1950–1960-lukujen suomalaisten suunnittelijoiden asumis- ja kaupunkiutopioita tähän päivään.

Futuromania pureutuu modernismin ajan klassikkosuunnittelijoiden visioihin tulevaisuuden elämäntavasta. Miltä tänään näyttävät puolen vuosisadan takaiset ajatukset tulevaisuudesta, joka on täynnä vapaa-ajan mahdollisuuksia ja rajattomia resursseja?

Matti Suurosen futuristista klassikkorakennusta, Futuroa, esitellään uusista näkökulmista, ja sen rinnalle nostetaan muita arkkitehdin Casa Finlandia -sarjan suunnitelmia. Aarne Ervin Huomispäivän talo (1955) hyödynsi myös Suurosen tapaan muovimateriaaleja.

Tapio Wirkkalan Brysselin maailmannäyttelyyn 1958 toteuttama Tulevaisuuden kaupunki 2000 -kilpailuehdotukseen sukelletaan näyttelyssä uuden 3D-mallinnuksen avulla. Wirkkalan ehdotus sisälsi suuria veistoksellisia asuinkortteleita ja kaupungin asukkaita kuljetti sähköllä toimiva monorail.

Näyttelyssä esitellään myös Armi Ratian filosofiaa tulevaisuuden asumisympäristöstä, jota kokeiltiin Aarno Ruusuvuoren suunnittelemissa Marikylä-rakennuksissa. Futuromania liittää yhteen modernismin visiot tulevaisuuden elämäntavasta ja teknologiasta.

Aamu Song ja Johan Olin (COMPANY) toteuttivat näyttelyyn Korttitalo-teoksen, johon yleisö pääsi osallistumaan. Teos haastaa pohtimaan tulevaisuuden asumista tämän päivän näkökulmasta.

Näyttely on osa Futuro-talon 50-vuotisjuhlavuoden tapahtumia Näyttelykeskus WeeGeellä. Futuromanian yhteistyökumppaneina ovat KAMU – Espoon kaupunginmuseo, Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiö ja Näyttelykeskus WeeGee / Espoon tapahtuma- ja kulttuuripalvelut. Näyttelyä tukee Innovarch. Myös Arkkitehtuurimuseo, Designmuseo ja Kansallisgallerian arkistokokoelmat ovat lainanneet aineistoja näyttelyä varten.

  • © Ella Tommila / EMMA

  • © Borahan Topcu / EMMA

  • © Ella Tommila / EMMA

  • Tapio Wirkkala, Tulevaisuuden kaupunki 2000 luonnos, Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiö

  • © Ella Tommila / EMMA

  • Voima Graphics: Tulkinta Tapio Wirkkalan Tulevaisuuden kaupunki 2000 -suunnitelmasta, 2018 (1958).
  • © Ari Karttunen / EMMA
  • Tapio Wirkkala, luonnos, Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiö
  • Matti Suuronen: Venturo-talo (Casa Finlandia 45), Espoon kaupunginmuseo

Liittyvää sisältöä