David LaChapelle: An Illuminating Path, 1998. Courtesy of the artist © David LaChapelle
Andy Warhol: Michael Jackson, 1984. National Portrait Gallery, Smithsonian Institution, Washington D.C. / Gift of Time magazine © 2018 The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, Inc. / Licensed by DACS, London

21.08.2019 - 26.01.2020

Michael Jackson: On the Wall

Michael Jackson: On the Wall -näyttelyn Euroopan kiertue saapuu EMMAan elokuussa. Vuoden 2019 päänäyttelyssä kansainväliset eturivin taiteilijat tulkitsevat lähes sadassa teoksessa ilmiötä nimeltä Michael Jackson.

• 21.08.2019 - 26.01.2020
  • 2. kerros
  • 12€ / Aikuiset

0€ / Alle 18- ja yli 70-vuotiaat

EMMAn lausunto

Michael Jacksoniin liittyvä Leaving Neverland -dokumentti ja sen herättämä keskustelu on vaikuttanut syvästi meihin EMMAssa. Dokumentissa esitetyt syytökset ovat järkyttäviä. EMMA tuomitsee kaikenlaisen hyväksikäytön. Seksuaalisesta väkivallasta ja hyväksikäytöstä on tärkeä keskustella, vaikka aihe on vaikea.

Michael Jackson: On the Wall -näyttely on saanut alkunsa National Portrait Galleryssä Lontoossa ennen Leaving Neverland -dokumentin julkaisua. Se on ollut esillä Lontoossa kesällä 2018, sitten Pariisin Grand Palais’ssa helmikuuhun 2019 ja parhaillaan näyttely on esillä Bundeskunsthallessa Bonnissa. Näyttely järjestetään EMMAssa alkuperäisen aikataulun mukaisesti 21.8.2019–26.1.2020. Suunnittelemme keinoja käsitellä näyttelyn herättämiä kysymyksiä ja tunteita. Haluamme mahdollistaa keskustelun, jakamisen ja kritiikin sekä vastata niihin esimerkiksi keskustelutilaisuuksien muodossa.

Näyttelyssä on esillä noin 90 teosta kansainvälisiltä nykytaiteilijoilta, jotka ovat käsitelleet taiteessaan Michael Jacksonia kulttuurisena ilmiönä. Näyttely ei ole biografinen tai ihaileva, vaan se käsittelee Michael Jacksonin vaikutusta nykytaiteeseen ja kulttuuriimme. Ymmärrämme, että näiden asioiden tarkastelu toisistaan irrallaan on mahdotonta ja että Michael Jackson on aina ollut monessa suhteessa ristiriitainen hahmo. Pidämme keskusteluun osallistumista velvollisuutenamme ja haluamme korostaa Leaving Neverland -dokumentin esiin nostamien aiheiden vakavuutta ja tärkeyttä.

Yhteyshenkilöt medialle EMMAan liittyvissä kysymyksissä:

Asta Teräväinen, viestintäkoordinaattori
asta.teravainen@emmamuseum.fi, p. 044 7601930

Saara Suojoki, markkinointi- ja viestintäpäällikkö
saara.suojoki@emmamuseum.fi, p. 040 8412621

Voit lähettää asiakaspalautetta.

Tietoa näyttelystä

Michael Jackson: On the Wall -näyttelyyn on koottu johtavien nykytaiteilijoiden tulkintoja Michael Jacksonista. 49 kansainvälistä eturivin taiteilijaa Andy Warholista Grayson Perryyn, Isa Genzkeniin ja Kehinde Wileyyn tutkivat teoksissaan Jacksonin elämän ja taiteen merkitystä kulttuuriimme ja ajatteluumme.

Eri kansallisuuksia edustavia, eri-ikäisiä ja monilla erilaisilla tekniikoilla työskenteleviä taiteilijoita yhdistää henkilökohtainen kiinnostus Michael Jacksonin musiikkiin ja persoonaan. He nostavat esiin teemoja, jotka liittyvät identiteettiin, rotuun, sukupuoleen, tasa-arvoon sekä idolikulttuuriin – kysymyksiin, jotka ovat tänään ajankohtaisempia kuin koskaan.

Näyttelyn taiteilijat ovat: Rita Ackerman, Emma Amos, Lyle Ashton Harris, Dara Birnbaum, Appau Junior Boakye-Yiadom, Candice Breitz, Monster Chetwynd, Michael Craig-Martin, Dexter Dalwood, Graham Dolphin, Mark Flood, Isa Genzken, Michael Gittes, Todd Gray, Kai Guetta, Maggi Hambling, David Hammons, Jonathan Horowitz, Rashid Johnson, Isaac Julien, Johannes Kahrs, KAWS, David LaChapelle, Louise Lawler, Klara Lidén, Glenn Ligon, Sam Lipp, Isaac Lythgoe, Paul McCarthy, Rodney McMillian, Dawn Mellor, Dan Mihaltianu, Mr. Brainwash, Lorraine O’Grady, Catherine Opie, Yan Pei-Ming, Grayson Perry, Paul Pfeiffer, Faith Ringgold, Michael Robinson, Pamela Rosenkrantz, Mark Ryden, Susan Smith-Pinelo, Donald Urquhart, Andy Warhol, Kehinde Wiley, Hank Willis Thomas, Jordan Wolfson ja Rose Wylie.

Näyttely on Lontoon National Portrait Galleryn tuottama, ja sen on kuratoinut NPG:n johtaja Dr. Nicholas Cullinan. Näyttelyn teokset ovat lainoja museo- ja yksityiskokoelmista sekä tilausteoksia, jotka on varta vasten tehty Michael Jackson: On the Wall -näyttelyyn.

Näyttely avautui Lontoossa kesällä 2018, vuonna, jolloin Michael Jackson olisi täyttänyt 60 vuotta. Lontoon jälkeen näyttely kiertää Pariisin Grand Palais’n ja Bonnin Bundeskunsthallen kautta EMMAan elokuuksi 2019. Näyttelyn yhteydessä julkaistaan laaja kirja, jonka artikkelit ovat kirjoittaneet Nicholas Cullinan, Margo Jefferson ja Zadie Smith.

Michael Jackson: On the Wall
on tuotettu yhteistyössä Michael Jacksonin perikunnan kanssa.