Espoo Museum of Modern Art

© Ari Karttunen / EMMA
© Ari Karttunen / EMMA

08.10.2008 - 11.01.2009

Tee! Teetä, taidetta ja keramiikkaa Kiinasta

Suomalaistenkin arkeen vahvasti nivoutunut teenjuonti on lähtöisin Kiinasta, jossa juoman ympärille on vuosisatojen aikana kehittynyt kokonainen kulttuuri. Useimmat ikivanhat teetyypit ja teenjuontitavat ovat edelleenkin käytössä jossain päin, muodossa tai toisessa, mikä kertoo kiinalaisen teekulttuurin elinvoimaisuudesta.

EMMAn kiinalaista teekulttuuria esittelevässä TEE!-näyttelyssä on esillä runsas sata teen valmistukseen ja juontiin liittyvää esinettä sekä rullamaalauksia. Teen valmistustavat ovat muuttuneet alueittain ja aikakausittain ja muokanneet teen valmistuksessa ja nauttimisessa käytettyjen esineiden muoto- ja tyylipiirteitä.

”Arjen alkuun tarvitaan polttopuuta, riisiä, ruokaöljyä, suolaa, soijakastiketta, viinietikkaa ja teetä.”

Teenjuonti on vaikuttanut myös kiinalaisen keramiikkaperinteeseen ja -teollisuuteen. EMMAn näyttelyssä erityyppisiä teeastioita nähdään lähes kahdentuhannen vuoden ajalta. Osa esineistä on arkeologisia löytöjä, vanhin Han-dynastian itäiseltä ajanjaksolta (20-220 jkr).

Näyttelyn merkittäviin esineisiin kuuluu myös Qing-dynastian aikainen sinivalkoinen posliiniteekannu, johon on kaiverrettu tunnettujen kiinalaisten runoilijoiden säkeitä:

Kuu on laskenut, varikset raakkuvat ja pakkanen täyttää taivaan;
Vaahteroiden ja veneiden varjossa makaan hereillä
surumielisenä.
Suzhoun ulkopuolella on Hanshanin temppeli;
sen kellot soivat keskiyöllä, ääni kantautuu veneelleni.

Zhang Ji, Yö vaahterasillan kupeessa