Espoo Museum of Modern Art

Mobiiliopas Tschabalala Self: Samasta korttelista -näyttelyyn

Tschabalala Self, Flamingonkukka, 2023. Saastamoisen säätiön taidekokoelma © Paula Virta / EMMA

Yhdysvaltalainen Tschabalala Self (s. 1990) sanoo olevansa ennen kaikkea taidemaalari, vaikka hänen teoksiaan voi myös kuvailla kollaaseiksi. Hän maalaa erilaisilla pigmenteillä ja yhdistää maalauksiinsa kankaita, lankoja ja painettuja materiaaleja. Self käyttää kierrätysmateriaaleja ja piirtää teostensa yksityiskohtia myös ompelukoneella. Luonnollisen kokoiset veistokset ovat kuin kolmiulotteisia maalauksia. Ne muodostavat tarinallisia kokonaisuuksia seinillä olevien teosten kanssa.

Self käsittelee teoksissaan rotuun ja sukupuoleen liittyviä teemoja, joihin hän ammentaa omista kokemuksistaan mustana amerikkalaisena naisena. Maalauksissa esiintyvät kuitenkin kuvitteelliset hahmot. Self kuvaa taiteessaan kehoja, joita on sekä ylikorostettu että esineellistetty länsimaisessa kuvastossa ja taidehistoriassa. Hän rikkoo ja muovaa tätä kuvastoa ja siten luo uudenlaista kerrontaa mustista kehoista.

Self syntyi ja varttui New Yorkin Harlemissa. Näyttelyn englanninkielinen nimi Around the Way viittaa mustien amerikkalaisten puhekieliseen ilmaisuun. Se kuvaa henkilöä, joka on kotoisin samasta kaupunginosasta ja omaa kyseisen alueen asukkaille ominaisen olemuksen. Teoksien hahmot muodostavat yhdessä muotokuvan tällaisista henkilöistä. He ottavat haltuun katunsa ja kotinsa määrittelemällä itse sen, miten ja millaisina heidät nähdään. 

  • Tschabalala Self: Samasta korttelista © Paula Virta / EMMA

  • Tschabalala Self, Yöasu 1 & Yöasu 2, 2023 © Paula Virta / EMMA

  • Tschabalala Self: Samasta korttelista © Paula Virta / EMMA

  • Tschabalala Self, Patriarkka, 2023 (oikea) & Valssi, 2023 (vasen) © Paula Virta / EMMA

Tschabalala Self: Around the Way on osa EMMAn ja Saastamoisen säätiön InCollection-näyttelysarjaa. InCollectioniin tilataan vuosittain teos visionääriseltä nykytaiteilijalta. Self on sarjan seitsemäs taiteilija.

Soittolista

Näyttelyyn sisältyy taiteilijan suunnittelema soittolista. Voit kuunnella sitä vierailusi aikana tai fiilistellä näyttelyä kotona!

Apple Music | Spotify

Tutustu teosnostoihin

Keskipäivä 145. kadulla

Tschabalala Self Studion omistuksessa © Paula Virta / EMMA

Tschabalala Self, Keskipäivä 145. kadulla, 2022
farkkukangas, t-paita digitaalipainatuksella, sametti, pitsi, tylli, maalattu kangas, värjätty kangas, akryyli ja vinyylimaali kankaalle 

Kolmiosainen maalaus Keskipäivä 145. kadulla on nimetty New Yorkin Harlemin kaupunginosassa sijaitsevan risteyksen mukaan. Näyttelyhuoneen muutkin teokset kuvaavat Harlemin omaleimaista katukuvaa. Tschabalala Selfille julkinen kaupunkitila edustaa näyttämöä jaetuille kokemuksille, kohtaamisille sekä taiteelliselle ja poliittiselle itseilmaisulle. Kaupunki on kuin kudelma: se muodostuu rakennetusta ympäristöstä ja sen asukkaista, joiden päivittäiset rutiinit ja keskinäinen vuorovaikutus punoutuvat toisiinsa yhdeksi eläväksi kokonaisuudeksi. Selfin teoksissa voi nähdä lukuisine yksityiskohtineen tätä samaa kerroksellisuutta.

Flamingonkukka

Saastamoisen säätiön taidekokoelma © Paula Virta / EMMA

Tschabalala Self, Flamingonkukka, 2023
käsin värjätty kangas, sametti, puuvillakangas, maalattu kangas, lanka, pastelli, akryyli ja öljy kankaalle

Teoksen nimi, Anthurium, on flamingokukan latinankielinen nimi. Suosittu huonekasvi tunnetaan vieraanvaraisuuden ja runsauden symbolina. Tschabalala Selfille se merkitsee myös sisäistä kasvua, iloa ja optimismia elämänvaiheiden muuttuessa.  Vuoden 2020 koronakaranteeni sai taiteilijan kiinnostumaan kodista henkilökohtaisen ilmaisun ja esittämisen paikkana. Tämän näyttelyhuoneen maalausten ja veistosten hahmot oleilevat kotitilassa. Kodin turvassa heillä on valta määritellä, miten ja millaisina he haluavat tulla nähdyksi. Taiteilijalle koti merkitsee myös hahmojen kehoa ja sisäistä maailmaa, heidän haaveitaan ja intohimojaan.

Uneksijat

Tschabalala Self Studion omistuksessa © Paula Virta / EMMA

Tschabalala Self, Uneksijat, 2021
kangas, lanka, maalattu kangas, vinyylimaali, akryyli ja öljy kankaalle 

Kaksiosainen maalaus Uneksijat esittää levolliset rakastavaiset loikoilemassa omilla kuvapinnoillaan toisiaan kohti kääntyneinä. Taiteilija on todennut, että hän näkee teoksen ensisijaisesti romanttisena. Vailla kosketusta, mutta toisistaan haaveillen hahmot ovat samanaikaisesti sekä yhdessä että itsenäisiä. Tämän näyttelyhuoneen maalausten hahmot on esitetty yksityisessä tilassa, jossa rakennetaan ja ylläpidetään intiimejä suhteita. Teokset kuvaavat erilaisia yhdessä olemisen tapoja, joiden tunnelmat vaihtelevat harmonisesta epätasapainoiseen. 

Katso taiteilijan videomuotokuva EMMA Zonessa

www.emmazone.fi

EMMA Zone on digitaalinen koti EMMAn sisällöille. Sivustolta löydät monipuolisia taiteeseen, muotoiluun ja museon toimintaan liittyviä sisältöjä neljältä eri vyöhykkeeltä: EMMAn kulissien takana, Ajattelun aiheita, Lasten taidekysymykset ja Pinnan alla kuplii.

EMMA Zone – aina avoinna taiteelle!