Espoo Museum of Modern Art

Vuo on värikäs taideteos, joka heijastelee uudistuvan keskuksen monia merkityksiä

Vesa-Pekka Rannikon Vuo on esillä Espoon keskuksen Vaakunatorilla. Värikäs veistos heijastelee keskuksen monia merkityksiä.
Vesa-Pekka Rannikko: Vuo – virrat yhdistyvät, 2020. © Paula Virta / EMMA
Vesa-Pekka Rannikon Vuo on esillä Espoon keskuksen Vaakunatorilla. Värikäs veistos heijastelee keskuksen monia merkityksiä.
Vesa-Pekka Rannikko: Vuo – virrat yhdistyvät, 2020. © Paula Virta / EMMA

Vuo – virrat yhdistyvät on uusin Espoon kaupungin tilaama julkisen taiteen teos. Suurikokoinen veistos sijoittuu Vaakunatorille Espoon keskukseen, Espoon uudistuvaan sydämeen. Veistos on jo esillä aukiolla ja Vaakunatorin ympäristö valmistuu marraskuussa 2020. Katso haastatteluvideo, jolla Rannikko kertoo teoksen vaiheista.

Vesa-Pekka Rannikon taideteos Vuo – virrat yhdistyvät on neljästä erivärisestä teräsverkosta tehty suurikokoinen veistos, joka on sijoitettu Vaakunatorille. Värikkäät metalliverkot kerrostuvat ja teos näyttäytyy eri värisenä riippuen siitä, mistä suunnasta sitä katsoo. Ääneen lausuttuna sana Vuo tuntuu pehmeältä ja soljuvalta, ja äänne viittaa teoksen muotoon. Kirkasvärisen veistoksen metalliverkot ovat aaltomaisia ja ne muodostavat sisälleen puromaisen uoman, jonka läpi voi kulkea.

Vaakunatoria ympäröivät upouudet asuinkerrostalot, Lakelanpuisto ja rautatieasema. Torin viereen on suunnitteilla myös uusi Espoolaistentalo. Rannikon teos heijastelee ympäristönsä toimintoja, kuten liikenteen virtoja, sekä hallinnollisen keskuksen monia merkityksiä, kuten demokraattista päätöksentekoa, jossa monista eri äänistä muodostuu yhtenäinen lopputulos.

Katso video Vuon vaiheista ja kuule Rannikon ajatuksia teoksen taustalta.

 
Vesa-Pekka Rannikko (s. 1968) on suomalainen kuvataiteilija, joka työskentelee monialaisesti kuvanveiston, maalauksen, installaatioiden ja videotaiteen parissa. Rannikko on osallistunut useisiin ryhmänäyttelyihin ja pitänyt yksityisnäyttelyitä gallerioissa ja museoissa Pohjoismaissa ja Yhdysvalloissa. Hänelle myönnettiin Kuvataiteen valtionpalkinto vuonna 2015. Vuonna 2011 Rannikko toteutti Suomen paviljongin Venetsian biennaalissa.

EMMA toimii asiantuntijana Espoon kaupungin julkisen taiteen hankkeissa. Rannikon teos liitetään osaksi EMMA-kokoelmaa. Muita viimeaikaisia toteutuneita hankkeita ovat muun muassa Elina Aution seinämaalaus, Crossings (2019), joka sijaitsee Tapiolassa Merituulentorilla sekä Ilona Niemen teos Personae mythologiae, joka on esillä WeeGeen edustan työmaa-aluetta kiertävässä rakennusaidassa.

Lue lisää taiteesta kaupungilla.

Lue lisää