Espoo Museum of Modern Art

Santeri Tuori: Forest (Lush 1), 2009
Santeri Tuori: Forest (Lush 1), 2009

28.02.2009 - 17.05.2009

Santeri Tuori: Forest

Santeri Tuori (s.1970) on suomalaisen nykyvalokuvauksen merkittäviä nuoria taiteilijoita. EMMAssa nähtävä Tuorin uusin teos Metsä on viidessä osassa esitettävä valokuva- ja videoteoskokonaisuus. Teoksen äänisuunnittelusta vastaa Mikko Hynninen.

Metsä on kuvattu Ahvenanmaan saaristossa Kökarissa kolmen viime vuoden aikana. Kuvauskohteina on ollut samoja paikkoja eri vuodenaikoina ja eri sääolosuhteissa. Tuori kuvaa kohdettaan varhaisten maisemataiteilijoiden tapaan, mutta nykytaiteen keinoin moniaistisesti. Kuulo, näkö ja fyysisyys ovat mukana katsojan kokemuksessa, katsoja näkee, tuntee ja kuulee metsän.

Metsä-teokseen Tuori on kerännyt maiseman visuaalista sekä äänimateriaalia ja yhdistänyt ne toisiinsa. Teos on luonteva jatke Tuorin aikaisempaan tuotantoon, jossa hän tutkii kuvan ja liikkeen yhdistämistä. Osassa teoksia valokuva on tulostettu valokuvapaperille, kehystetty ja videokuva heijastetaan sen päälle. Suurissa projisoinneissa video- ja valokuva on yhdistetty toisiinsa editointiohjelmassa. Eri luonteisissa tiloissa samaa aihetta lähestytään eri näkökulmista. Yhtä tärkeää kuin itse projisoinnit on niiden suhde tilaan sekä äänen luoma tila.

Santeri Tuori on valmistunut Taideteollisesta korkeakoulusta taiteen maisteriksi 2003 ja osallistunut useisiin Helsinki Schoolin näyttelyihin. Lisäksi Tuori on valmistunut oikeustieteen maisteriksi Helsingin yliopistosta 1999 sekä opiskellut 1999-2000 Berliinissä Hochschule der Kunstessa. Hän on osallistunut näyttelyihin vuodesta 1995 lähtien ja hänen teoksiaan kuuluu useisiin julkisiin ja yksityisiin kokoelmiin.

Santeri Tuorin Metsä Art Baseliin

EMMAssa parhaillaan esillä oleva Santeri Tuorin Metsä-videoinstallaatio on valittu Baselin taidemessujen (10.- 4.6.) Art Unlimited- näyttelyyn, missä on tähän mennessä ollut mukana vain muutama suomalaistaiteilija. Tuoria edustaa messuilla Galerie Anhava.