Espoo Museum of Modern Art
Mobiiliopas Karin Hellman -näyttelyyn

Karin Hellman (1915–2004) oli suomalaisen modernismin omaperäinen ja ennakkoluuloton uudistaja, jonka tuotanto on monelle vielä uutta ja tuntematonta.
Materiaalit heräsivät Hellmanin käsissä uuteen loistoon: hän yhdisteli teoksissaan luonnon materiaaleja, kierrätettyjä tekstiilejä ja teollisesti tuotettuja arkisia esineitä. Hellman on yksi harvoista pääasiassa kollaasitekniikkaa käyttäneistä taiteilijoista Suomessa.
Hellman saattoi työskennellä työhuoneensa lattialla leikaten vanhoja kankaita, ommellen ja liimaten palasia yhteen. Hänen tuotannostaan välittyy vapaa ote taiteen tekemiseen. Hellmania kiinnostivat paitsi eri kulttuurien myytit, myös modernin maailman ilmiöt ja tulevaisuudennäkymät. Teoksissa toistuu usein elämän kiertokulun ja henkisen kasvun symboli, spiraali. Monissa teoksissa näkyy myös Hellmanin sodanvastainen ajattelu.
Lähes sata teosta käsittävä kokonaisuus on ensimmäinen laaja museonäyttely Karin Hellmanin tuotannosta. Näyttely muodostuu pääosin EMMAn kokoelmateoksista.
Karin Hellmanin taiteesta
Aihemaailma
Karin Hellmanin tuotannossa erilaisten aiheiden kirjo on laaja. Hän seurasi aktiivisesti oman aikansa ilmiöitä. Viittaukset maailmantapahtumiin näkyvät teosten aiheissa ja nimissä. Aihevalinnoissa näyttäytyy myös Hellmanin kiinnostus historiaan ja muinaisiin taruihin, mutta myös tulevaisuudennäkymiin. Antiikin myytit, Skandinavian mytologia ja Raamatun kertomukset ovat Hellmanin teoksissa rinnakkain esihistoriallisten luolamaalausten kuva-aiheiden kanssa.
Arkisemmatkaan kuvaukset tai abstraktit aiheet eivät silti olleet poissuljettuja aiheita. Hellmanin teoksissa ne saavat yhtä fantasiamaisen toteutuksen kuin tarustoista inspiroituneet aiheet. Eräs tärkeimmistä kiinnostuksen kohteista ja aiheista hänelle oli kuitenkin teosten materiaali itsessään.
Varhaistuotanto
Karin Hellmanin varhaistuotanto sisältää pääosin maalauksia 1930−50-luvuilta. Niissä näkyy hänen kiinnostuksensa useisiin eri aiheisiin, kuten asetelma-, henkilö- ja sisätilakuviin. Näiden lisäksi Hellman maalasi tuolle ajalle tyypillisiä aiheita kuten sirkusmaailmaa, joka oli monien suomalaistaiteilijoiden suosiossa tuolloin. Esimerkkinä tästä on vuodelta 1939 peräisin oleva maalaus Klovni.
Asetelmamaalauksissa Hellman kuvasi usein arkisia asioita, kuten kukkia maljakossa. Nämä aiheet tarjosivat mahdollisuuden erilaisiin kokeiluihin esimerkiksi sommitelman tai värinkäytön suhteen. Hellman saattoi esimerkiksi litistää esineiden muotoja. Tämän sommitelmallisen ratkaisun voi ajatella olevan lainattu kubismista, jossa aiheita pelkistettiin ja hajotettiin uudella tavalla.
Materiaalit
1950-luvun lopulta alkaen Karin Hellman ryhtyi käyttämään teoksissaan uusia materiaaleja. Maalaamisen sijasta hän teki yhä useammin teoksensa kollaasitekniikoilla ompelemalla tai liimaamalla teokseen erilaisia materiaaleja. Kokeellisten työtapojen ja herkkien materiaalien takia teokset ovat erityisen alttiita ympäristön rasitukselle, kuten valaistukselle.
Hellmanin kollaasien materiaalit löytyivät usein kodin arjesta. Matot, kangaspalaset ja neulotut kappaleet saivat paikkansa kuvapinnalta. Myös hylätyt esineet, esimerkiksi vanhojen silmälasien linssit ja ruostuneet mutterit, pääsivät osaksi taideteosta. Tässä mielessä Hellmanin töissä voi nähdä yhteyden arte povera -taideliikkeeseen. Hellman ei täysin jättänyt taakseen perinteisempiä tekniikoita, vaan sisällytti joihinkin kollaasiteoksiinsa edelleen myös piirustusta ja maalausta.
Spiraali
Myyteistä ja kaukaisesta historiasta taiteeseensa ammentanut Karin Hellman kuvasi teoksissaan useita eri symboleja, joista spiraali esiintyy kaikkein useimmin. Muoto toistuu Hellmanin taiteessa 1960-luvulta alkaen. Spiraali on monissa hänen teoksissaan pääaihe, mutta vielä useammassa se on runsaslukuisena toistuva yksityiskohta.
Ikiaikainen symboli liittyy kiertokulkuun ja elämän sykleihin. Spiraali löytyy Hellmanin teoksista hyvin monenlaisiin aiheisiin yhdistettynä. Luontoon ja historiaan liittyvissä teoksissa spiraalin voi nähdä kuvaavan tasapainoista kiertokulkua. Muoto esiintyy myös uhkaavaa sotaa ja teknologista kehitystä kuvaavissa aiheissa ikään kuin eräänlaisena hallitsemattoman kehityksen pyöränä. Hellmanille oli tärkeää hänen käyttämiensä materiaalien historia: hän hyödynsi teoksissaan perheen vanhoja vaatteita. Tämänkin voi ajatella liittyvän laajempiin kiertokulun ja jatkuvuuden teemoihin.
Karin Hellmanin teoksista
Aikamme kuolemantanssi

Teoksen Aikamme kuolemantanssi, v. 2000 jkr. voi liittää Karin Hellmanin pohdintoihin kuolemasta ja ihmiskunnan hauraudesta. Maalauksessa on kaksi luurankomaista hahmoa, jotka ojentavat käsiään kohti pyörivää spiraalia. Vaikka aihe on myös ajaton, sen voi tulkita yhteiskunnalliseksi kauhukuvitelmaksi, joka kertoo kylmän sodan aikakauden ydinaseisiin liittyvästä pelosta. Hellmanin teoksissa usein esiintyvä spiraaliaihe symboloi elämän ja kuoleman kiertokulkua ja niiden erottamatonta yhteyttä toisiinsa – tässä yhteydessä lähinnä hallitsematonta tuhon voimaa.

Auringon härät

Hellman tutki mielellään antiikin tarinoita, joissa sekä aurinko että härkä esiintyvät usein. Muinaisen Kreikan eepos Odysseia kertoo auringonjumala Helioksesta, joka piti härkäkarjaa. Egyptissä auringonjumala Ran ruumiillistuma oli härkä. Kreetan saarella kukoistaneen minolaisen kulttuurin tarinoissa oli Minotauros, joka oli puoliksi härkä ja puoliksi ihminen. Myös Hellmanin Auringon härät -teoksessa härkähahmot saavat ihmismäisiä piirteitä. Toisaalta innoitus härän hahmon käyttämiseen teoksissa juontaa juurensa myös Ranskan Lascaux’n ja Espanjan Altamiran luolamaalauksiin, jotka Karin Hellman näki 1950-luvulla.

Auringonrattaat

Hellmanin suurikokoisimpiin teoksiin lukeutuva kollaasi kuvaa skandinaavisesta mytologiasta lainattua aihetta. Muinaisten kansojen taruissa aurinko kulki taivaankannen halki vaunuissa. Aurinkorattaat-aihetta on myös arkeologisessa esineistössä, jossa toistuu myös Hellmaninkin teoksista tuttu spiraalimuoto. Auringonrattaiden muotokieli on rikas: siinä on esittäviä aiheita ja pohjalla abstrakteja, geometrisia muotoja.

Harmaa muotokuva

Hellman ajatteli, että kertaalleen käytetty materiaali on uutta kauniimpaa, ja että osana teosta se vain kaunistuu edelleen. Harmaassa muotokuvassa on paperille piirretty kasvokuva, joka yhdennäköisyyden perusteella on taiteilijan omakuva. Tyllin, pitsin ja kangaspalasten tavoin se on liimattu taustaan kiinni. Liimauksen ominaisuudet ovat muuttuneet ajan saatossa huomattavasti. Alun alkaen läpinäkyvä liima on vanhetessaan värjäytynyt ja samalla muuttanut teoksen tekstiilimateriaaleja osittain ruskeaksi.

Hyökkäysvaunu 2181968

Elokuun 21. päivänä vuonna 1968 Karin Hellman kuunteli radiolähetystä Prahasta, Tŝekkoslovakiasta. Toimittaja kertoi suorassa lähetyksessä, kuinka Neuvostoliiton panssarivaunut tunkeutuivat kaupunkiin, ja Prahan keväänä tunnettu vapautumisen ajanjakso kukistettiin väkivaltaisesti. Hellman tallensi raa’at tapahtumat teokseensa kuulemansa perusteella. Hyökkäysvaunu 2181968 oli hänelle erityisen tärkeä sotaa vastustava teos. Hellman lahjoitti teoksen Amos Andersonin taidemuseolle turvatakseen sen säilymisen tuleville sukupolville.

Markiisin puutarhassa

Markiisin puutarhassa –teoksen takapuolella on sen taustoja ja valmistumista valottava teksti. Taiteilijan käsin kirjoittaman tarkennuksen mukaan hän inspiroitui Ranskassa, Provencen alueella sijaitsevan Lacosten linnan raunioista. Linna kuului aikoinaan kirjailija markiisi de Sadelle. Teokseen on kiinnitetty kivi, jonka Hellman otti mukaansa Lacosten linnan raunioista. Hellmanien perhe vietti pitkiä aikoja Lacosten alueella, josta he hankkivat vaatimattoman talon vuonna 1964.

Närpiössä

Pienikokoisen kollaasin nimi Närpiössä viittaa Pohjanmaalla sijaitsevaan pikkukaupunkiin. Teoksessa on kahdet ihmiskasvot, joilla on otsissaan kirjaimet P ja M. Kirjaimien merkitys ei käy ilmi teoksesta suoraan, mutta ne voisivat viitata ruotsinkielisiin sanoihin pappa ja mamma − isä ja äiti. Teoksen tausta muodostuu punaisesta kudotusta kankaasta, jota on alun perin valmistettu Närpiön kansallispukua varten. Hellmanit ihastuivat kankaaseen ja tilasivat sitä suuren erän. Kangasta esiintyy muutamissa muissakin Hellmanin teoksissa yksityiskohtana. Hellmanilla oli samasta kankaasta ommeltu jakkupukukin, joka on myös esillä näyttelyssä.

Puu

Teoksessa näkyy hyvin se, miten Hellman on käyttänyt erilaisia tekstiilejä kuva-aiheen tekemiseen. Kuva on tehty kankaiden ja maton palasista sekä langoista, jotka on koottu yhteen liimaamalla. Puu on yksi niistä Karin Hellmanin teoksista, jotka olivat esillä São Paulon biennaalissa vuonna 1967. Tämä on mainittu teoksen taustaan kiinnitetyssä teostietolapussa. São Paulossa olivat esillä myös tässä näyttelyssä mukana olevat Auringonrattaat sekä teospari Eevan silmä ja Aatamin silmä.

Tyttö ja kukko

Tyttö ja kukko on Karin Hellmanin ensimmäinen tekstiilistä tehty kollaasi. Hellman teki kangasteoksia jo 1950-luvulla, mutta niitä nähtiin näyttelyissä ensi kertaa vasta seuraavalla vuosikymmenellä. Hellman kuvasi aiheen uudestaan lähes yhdenmukaisena vuonna 1983 valmistuneessa samannimisessä maalauksessaan. Vaikka teosten tekniikka on erilainen, molemmissa on samanlaisia yksityiskohtia. Sarvipäiset härkiä muistuttavat hahmot, joita Tyttö ja kukko –teoksessa näkyy kukon alapuolella, toistuvat useissa teoksissa läpi Hellmanin tuotannon.

Onnenpyörä

Onnenpyörä on antiikin tarustoihin kuuluvan onnen jumalattaren tunnusesine. Se symboloi kohtalon oikukasta luonnetta ja elämän arvaamattomuutta. Teoksen Onnenpyörä–nimi viittaa samannimiseen tarot-korttiin, ja myös teoksen pystysuuntainen muoto muistuttaa pelikorttia. Teoksessa keskeisessä roolissa olevat metalliesineet Hellmanin tytär löysi heidän kotinsa lähistöltä koiralenkeillään. Suurin osa esineistä on ruostuneita ja sinänsä arvottomia. Myös teoksen ilmiasu on pelkistetty ja koristelematon, vaikka itse aiheena olevalla onnenpyörällä on valta suoda suuria rikkauksia. Hellman on työstänyt maalattuja pintoja sgraffito-tekniikalla eli raaputuskuvioinnilla.

Viimeinen auringonlasku

Hellmanin teoksen aiheena oli alun perin auringonlasku luonnossa, mutta työn edetessä se muuttui. Viimeinen auringonlasku on sodanvastainen teos, jossa taiteilija on kuvannut ydinpommin räjähdyksestä syntynyttä sienipilveä. Teos viittaa toisessa maailmansodassa tehtyihin Hiroshiman ja Nagasakin pommituksiin Japanissa sekä ydinkokeisiin, joita tehtiin 1990-luvulle saakka. Sienipilven sisällä on teokseen tehty pyöreä reikä. Sen voi nähdä kuvaavan ydinpommin räjähdyksen jälkeistä tyhjyyttä ja kaiken loppua.

Willendorfin Venus

Arkeologiasta kiinnostunut Karin Hellman teki tiettävästi kolme teosta noin 30 000 vuotta vanhasta alastonta naishahmoa esittävästä pienestä patsaasta, Willendorfin Venuksesta. Toisessa esillä olevista teoksista Venus on spiraalin keskellä, toisessa kerroksellisten kehien sisällä. Hellman koki Venuksen voimakkaana symbolina ja kirjoitti siitä runonkin, jossa hän ylistää äitihahmoa elämän kantajana. Hellman ammensi inspiraatiota vanhoista myyteistä ja äitijumalatarten kulteista, joissa elämä ja kuolema toistuvat kehissä, syklisinä voimina. Spiraali ja kehät kuvaavat ajan kerrostumia, jotka erottavat nykyhetken historiasta.

Karin Hellmanin elämä
1915
Syntyy 8.7. Pietarsaaressa. Vanhemmat liikemies Antti Wisuri ja ompelija Alice Sarén. Neljä nuorempaa sisarusta.
1920−27
Perhe asuu Kokkolassa ja Oulussa. Karin käy Kokkolassa ruotsalaista oppikoulua.
1934–38
Opiskelee Taideteollisuuden keskuskoulussa Helsingissä kuvataideopettajaosastolla. Opettajina mm. kuvataiteilija Per-Åke Laurén ja muotoilija Arttu Brummer. Tutustuu opintojen aikana Åke Hellmaniin. Valmistuu opettajaksi 1938.
1938–47
Työskentelee kuvataideopettajana Tammisaaressa. Talvisodan aikana 1939-1940 Hellman työskentelee sotasairaalassa Kokkolassa.
1939
Osallistuu ensimmäiseen näyttelyynsä Taidehallin Nuorten näyttelyssä Helsingissä.
1941
Menee naimisiin taiteilija Åke Hellmanin kanssa. Työskentelee sotasairaalassa Kokkolassa.
1942
Poika Karl Johan Hellman syntyy.
1947
Työskentelee piirustuksenopettajana Porvoossa vuoteen 1965 saakka. Tytär Åsa Hellman syntyy.
1949
Kesällä matka Pariisiin Åken kanssa. Vierailevat Pariisin suurissa taidemuseoissa.
1951
Neljän kuukauden mittainen ulkomaanmatka Euroopan halki Espanjaan ja takaisin. Vierailevat mm. Lascaux’n ja Altamiran luolamaalauspaikoilla.
1953
Matka Italiaan.
1954
Ensimmäinen yksityisnäyttely, Ville Vallgren-museossa Porvoossa.
1955
Matka Espanjaan. Tekee ensimmäisen tekstiiliapplikaatioteoksensa: Tyttö ja kukko.
1957
Ensimmäinen yksityisnäyttely Helsingissä, Taidesalongissa.
1959
Uusi koti, arkkitehti Erik Kråkströmin suunnittelema ateljeetalo Porvoossa valmistuu. Hellmanit työskentelevät yhteisessä ateljeessa.
1961
Runokokoelma Hundloka (Koiranputki) ilmestyy. Kollaaseja esillä ensimmäistä kertaa kansainvälisessä naistaiteilijoiden teoksia esittelevässä Club International Féminin -näyttelyssä Pariisissa.
1962
Vuokraa Åken kanssa talon Lacosten kylästä, Ranskan Provencesta. Vuonna 1964 Hellmanit ostavat Lacosten talon ja viettävät siellä kesät vuoteen 1994 asti.
1965
Jättää opettajantyöt ja ryhtyy vapaaksi taiteilijaksi. Kollaasitöitä ensimmäistä kertaa esillä Suomessa, Suomen Taideakatemian näyttelyssä Ateneumissa.
1967
Osallistuu São Paulon biennaaliin Brasiliassa ja Pohjoismaisen Taideliiton näyttelyyn Tukholmassa.
1968
Osallistuu Suomen Taiteilijaseuran järjestämään Suomen itsenäisyyden 50-vuotisjuhlanäyttelyyn Rio de Janeirossa, Brasiliassa.
1970−80
Näyttelyitä Taidesalongissa.
1981
Suurikokoinen tekstiiliteos Vanha merkki paljastetaan Pietarsaaren seurakuntasalissa.
1982
Retrospektiivinen näyttely Åken kanssa Amos Andersonin taidemuseossa Helsingissä (esillä 37 Karinin teosta). Saa sekä Porvoon kaupungin että Svenska Kulturfondenin palkinnon.
1984
Yhdeksäs ja viimeinen yksityisnäyttely Taidesalongissa.
2004
Kuolee 25.2. Porvoossa.
Tekijälistaus
Kuratointi
Tuomas Laulainen, Henna Paunu
Projektin johto
Pernilla Wiik
Graafinen suunnittelu ja ilme
Päivi Helander, Aziza Lo
Tekninen suunnittelu ja toteutus
Anders Bergman, Jenni Enbom, Miika Kyyrö, Lasse Naukkarinen, Jari Rönkkö, Kari Siltala, Samppa Törmälehto
Valaistus
Lasse Lindfors, Jenni Salovaara
Konservointi
Saara Peisa, Taina Leppilahti, Saana Lopes, Viivi Vierinen
Kehystys
Seppo Laakkonen
Registrointi
Jenni Enbom, Mereca Victorzon
Näyttelytekstit
Laura Eweis, Tuomas Laulainen, Emma Lilja, Henna Paunu, Nanne Raivio
Julkaisun toimitus
Emma Lilja
Mobiiliopas
Nanne Raivio, Helmi Tolonen
Yleisötyö ja ohjelma
Reetta Kalajo, Nanne Raivio
Opastusten suunnittelu
Riikka Alanko
Toiminnallisen tilan suunnittelu ja toteutus
Maria Innola
Asiakaspalvelun suunnittelu
Maija Eränen, Pekka Muinonen
Markkinointiviestintä
Iris Suomi, Helmi Tolonen
Valokuvaus ja dokumentointi
Ari Karttunen, Lilja Oey
Digitointi ja arkistotutkimus
Helmi Hakala
Palvelumyynti, kävijäkyselyt
Essi Huhtanen
EMMA Shop
Mira Alanko, Salla Engström
EMMAn asiakaspalvelu ja oppaat
Käännökset
Ditte Kronström (ruotsi), Simo Vassinen (englanti)