Espoo Museum of Modern Art

05.06.2019 - 01.03.2020

Interwoven – Yhteen kudotut

Tekstiili on tunnetta ja tarinoita. Näyttely tekstiilisuunnittelun ja taiteen vuorovaikutuksesta luo katseen tämän päivän rohkeaan ja kehittyvään materiaalien maailmaan. Siinä kuidut, tekniikat, materiaalien tuntu ja monimuotoisuus suuntautuvat taiteeseen ja taidekäsityön perinteeseen, mutta myös teknologiaan ja tulevaisuuteen.

Näyttelyn 12 taiteilijan teoksissa lähestytään tekstiiliä luovasti kokeillen, teknisellä taituruudella ja ennakkoluulottomasti uudella tavalla materiaaleja työstäen. Teokset luovat monipuolisen näkymän tekstiilin mahdollisuuksiin nykytaiteen ja muotoilun rajapinnassa, ja tekstiilin ikiaikainen rooli tarinoiden, tiedon ja kulttuurin välittäjänä saa näyttelyssä päivitetyn kehyksen.

Näyttelyn taiteilijat:
Sheila Hicks, Hanna-Kaisa Korolainen, Maija Lavonen, Pia Männikkö, Nithikul Nimkulrat, Kärt Ojavee, Bella Rune, Kustaa Saksi, Sue Stone, Johanna Ulfsak, Timo Vaittinen, Sandra Wirtanen.

Tutustu näyttelyn yhteyteen tehtyihin taiteilijahaastatteluihin.

Lue näyttelyn kuraattori Reetta Kalajon, Bella Runen ja Kustaa Saksin haastattelu Helsinki Design Weeklyssä.

Näyttely on esillä EMMAssa näyttelytilassa, jota ympäröi Bryk & Wirkkala -katseluvarasto. Tila tuo vuoropuheluun tilassa vaihtuvan näyttelyn ja Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiön aina esillä olevan kokoelman, joka kattaa teoksia, suunnitelmia ja luonnoksia. Kuten Interwoven-näyttelyn taiteilijat, Tapio Wirkkalalla ja Rut Brykillä oli ennakkoluuloton ja kokeileva ote omassa työskentelyssään: he osasivat kumpikin tahoillaan hyödyntää materiaalien erityisiä ominaisuuksia.

  • Interwoven © Ari Karttunen / EMMA

  • Interwoven © Ari Karttunen / EMMA

  • Timo Vaittinen, Dream Team, 2019 © Ari Karttunen / EMMA

  • Interwoven © Ari Karttunen / EMMA

  • Maija Lavonen, Raidallinen valo, 2006 © Ari Karttunen / EMMA

  • Interwoven © Ari Karttunen / EMMA

Kärt Ojaveen and Johanna Ulfsakin Save As -teos on osa Interwoven – Yhteen kudotut -näyttelyä.

Seuraa Hanna-Kaisa Korolaisen käsin tuftaaman Aapisryijyn (2019) valmistumista ja syvenny taiteilijan ajatuksiin teoksen taustalla.

Timo Vaittinen on luonut näyttelyyn tilausteoksen Dream Team, 2019. Teos ammentaa urheiluvaatteiden estetiikasta ja abstraktin taiteen perinteestä.

Liittyvää sisältöä