KOSKETUS: SAASTAMOISEN SÄÄTIÖN KOKOELMANÄYTTELY | EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA – Espoon modernin taiteen museo lukeutuu Suomen merkittävimpiin taidemuseoihin.

KOSKETUS: SAASTAMOISEN SÄÄTIÖN KOKOELMANÄYTTELY

19.11.2014 - 01.01.2020

Ihmisyyteen keskittyvässä Saastamoisen säätiön kokoelmanäyttelyssä on esillä laaja valikoima nykytaidetta suomalaisilta ja kansainvälisiltä taiteilijoilta.

Näyttely käsittelee taiteen kokemuksellisuutta ja vuorovaikutteisuutta keskittyen taiteen kohtaamiseen eli kommunikointiin teoksen ja vastaanottajan välillä. Teoksen äärellä taiteilijan luoma todellisuus ja katsojan oma todellisuus kohtaavat. Läsnäolo ja ihmisyyden kokemus syntyvät tässä erityisessä vuorovaikutuksellisessa tilanteessa.

Näyttelyssä pureudutaan myös ihmisyyden peruskysymyksiin. Teoksissa tarkastellaan kuvataiteen tapoja esittää identiteettiä, kehollisuutta sekä ihmisen suhdetta historiaan ja muistoihin. Huomio kiinnittyy myös siihen, miten kulttuurimme kasvava kuvavyöry vaikuttaa taiteilijoiden tapaan esittää ihmistä, kehoa ja identiteettiä.

Näyttelyn kuraattoreina ovat toimineet Pilvi Kalhama, Päivi Karttunen ja Henna Paunu.

 
 

 

Candice Breitz: Profile 14.2.–16.9.2018

Candice Breitz (s. 1972, Johannesburg, Etelä-Afrikka) edusti Etelä-Afrikkaa vuoden 2017 Venetsian biennaalissa. Breitzin Profile videoteos käsittelee identiteettiä ja sitä, miten ristiriitaista on taiteilijana toimia ja edustaa kansallisista lähtökohdista yhdessä maailman merkittävimmässä nykytaidetapahtumassa.

Teoksen lähtökohtana ovat Breitzin omat henkilötiedot. Sen sijaan, että Breitz esiintyisi teoksessa itse, hän kääntää huomion kymmeneen muuhun eteläafrikkalaiseen taiteilijaan. Jokainen taiteilija esiintyy videoteoksessa vuorotellen ja lausuu identiteettiin liittyviä vuorosanoja. Keskenään ristiriitaiset väittämät haastavat rotuun, luokkaan, sukupuoleen, ammattiin ja uskontoon liittyviä rakenteita ja oletuksia. Kaikki ei ole sitä, miltä ensin näyttää, tai millaista tarinaa kerrotaan. Taiteilija on toteuttanut teoksesta kolme variaatiota, jotka muodoltaan ovat toistensa kaltaisia, mutta poikkeavat vuorosanoiltaan toisistaan. Eri versiot nähdään EMMAssa vuoropäivinä.

Eteläafrikkalaistaustainen Candice Breitz työskentelee nykyään Berliinissä. Hänen teoksiaan on ollut esillä merkittävillä nykytaiteen areenoilla ympäri maailmaa. 

Katso Kosketus-näyttelyn taiteilijoiden videohaastatteluita.  
 
 
 
Kuvat: 
Candice Breitz, Profile, 2017. (Seen Here: Buhlebezwe Siwani)
3 single-channel videos, colour, sound, loop Variation A – Duration: 2 minutes, 20 seconds Variation B – Duration: 3 minutes, 27 seconds Variation C – Duration: 3 minutes, 21 seconds Commissioned by the South African Pavilion, Venice Biennale 2017