Espoo Museum of Modern Art

EMMAn vuoden 2023 näyttelyohjelmisto on julkistettu

Yrjö Kukkapuro © Paula Virta / EMMA
Yrjö Kukkapuro © Paula Virta / EMMA

EMMA luo näyttämön monialaisille kohtaamisille ja esittelee taidetta ja muotoilua modernismista nykypäivään. Taiteen ja tieteen eri muotojen välinen vuoropuhelu on inspiroinut, luonut uusia kiinnostavia näkökulmia ja rajoja ravistelevia sisältöjä. Vuoden päänäyttely tuo muotoilija Yrjö Kukkapuron tuotannon vuoropuheluun kuvataiteen kanssa.

EMMAn designtarjonta syvenee, kun vuoden päänäyttely, Yrjö Kukkapuro – Taikahuone avautuu yleisölle maaliskuussa. Näyttely esittelee suomalaisen muotoilun pitkän linjan vaikuttajan Yrjö Kukkapuron (s. 1933) värikästä, mielikuvituksellista ja kokeellisia muotoja hyödyntävää tuotantoa sekä tuo rinnalle hänen suuren ja pitkäaikaisen innoittajansa – taiteen. Muotoilijan 90-vuotisjuhlavuonna järjestettävässä näyttelyssä Kukkapuroa inspiroivat taideteokset asettuvat vuoropuheluun hänen kalusteidensa ja prototyyppiensä kanssa. Lopputuloksena on monimuotoinen kokonaisuus luovaa ilottelua.  

“Yrjö Kukkapuron näyttelyn avautuessa EMMAssa on esillä neljä merkittävää näyttelyä muotoilun ja taiteen risteyskohdassa: Bryk & Wirkkala -katseluvarasto, Tapio Wirkkala – Muoto, Collection Kakkonen sekä Yrjö Kukkapuro – Taikahuone. Tämä vahvistaa entisestään EMMAn roolia muotoilua esittelevänä taidemuseona”, iloitsee EMMAn johtaja Pilvi Kalhama.  

Poikkitaiteelliset avaukset sekä tieteen- ja taiteen välinen vuoropuhelu tulee esille läpi näyttelyohjelmiston. Saastamoisen säätiön ja EMMAn yhteisessä InCollection -komissionäyttelyiden sarjassa nähdään vuoden aikana kaksi näyttelyä, Pilvi Takalan Close Watch sekä Pierre Huyghen Abyssal Plain. Vallan ja turvallisuuden teemoja jokapäiväisessä ympäristössämme käsittelevä Close Watch pohjautuu Takalan (s. 1981) kokemuksiin suomalaiselta turvallisuusalalta. Saastamoisen säätiö on tuottanut teoksen yhteistyössä Frame Contemporary Art Finlandin kanssa Venetsian 59. biennaalin Suomen paviljonkiin. Monikanavainen teos saa näyttelyn myötä ensiesityksensä Suomessa. Samalla se palaa syntysijoilleen ja teoksessa käsiteltävän yhteiskunnallisen keskustelun pariin. Näyttelyn kuratoi Takalan näyttelyn Venetsiassakin kuratoinut vapaa kuraattori ja kirjoittaja Christina Li. 

Tämän hetken kysytyimpiin nykytaiteilijoihin kuuluva ranskalainen Pierre Huyghe (s. 1962) haastaa perinteistä taidekäsitystä yhdistelemällä teoksissaan eri ilmaisukeinoja, taiteen tekniikoita, tekoälyä ja eläviä organismeja. Näyttelyn lähtökohtana on Saastamoisen säätiön taidekokoelmaan hiljattain hankittu Abyssal Plain (Syvyyden aava) -akvaarioteos. EMMAssa nähdään laaja kokonaisuus Huyghen tuotannosta, joka myös hyödyntää EMMAa ympäröivää metsämäistä puistoa. Näyttelyn kuratoi EMMAn intendentti Arja Miller yhteistyössä tanskalaisen Creator Projectsin Simon Friesen kanssa. 

Kuvataiteilija Hannaleena Heiskan (s. 1973) ja tanssija-koreografi Minna Tervamäen (s. 1968) vuonna 2016 EMMAssa aloittama ja suuren suosion saanut yhteistyö saa jatkoa vuonna 2023. Heiska ja Tervamäki luovat EMMAan uuden poikkitaiteellisen näyttelykokonaisuuden nimeltä Metamorphosis, joka yhdistää elokuvakerrontaa, maalausta ja tanssia elämykselliseksi kokonaisuudeksi. Heiskalle ja Tervamäelle tyypilliseen tapaan näyttelytila muuttuu ja kehittyy näyttelyn ajan siihen kuuluvien esitysten myötä. 

Kosketus-näyttelyn mediahuoneessa nähdään vuoden aikana Jesper Justin (s. 1974) lyhytelokuva The Lonely Villa, Wong Pingin (s. 1984) animaatio Stop Peeping sekä Wu Tsangin (s. 1982) elokuvallinen muotokuva laulaja, säveltäjä ja transaktivisti Bewerly Glenn-Copelandista (s. 1944) nimeltä Anthem. 

Näyttelyvuoden päättää Suomen taideakatemian palkinnon vuonna 2022 saaneen Katarina Reuterin (s. 1964) palkintonäyttely. Näyttelyssä nähdään Reuterin yksityiskohtaisia ja taidokkaita maalauksia, jotka tuovat esille taiteilijan pohdintoja luonnon monimuotoisuudesta ja sen sisäänsä kätkemistä mikromaailmoista.

Lasten Museofestarit: Uudet kujeet 18.–19.3.2023 

Jokavuotiset Lasten Museofestarit levittäytyvät nyt Weegee-talolta, EMMAsta ja KAMUsta uudistuneisiin Leikki ja Kruunu -museoihin pihan toisella puolella. Luvassa on uusia kujeita ja leikkimieltä, paljon kivaa tekemistä.  

Festaritunnelmaan pääsee seuraamalla esityksiä ja osallistumalla kujeileviin työpajoihin ympäri festarialuetta. Näyttelyissä voi kohdata mm. Mauri Kunnaksen rakastettuja hahmoja, tutkia leikin laboratoriota, ihastella käden taitoja, uppoutua historiaan ja vaikuttua kuvataiteesta ja muotoilusta.

 

Vuoden 2023 näyttelyaikataulu:
Pilvi Takala: Close Watch 1.2.23–7.5.23 
Yrjö Kukkapuro – Taikahuone 1.3.23–14.1.24 
Hannaleena Heiska & Minna Tervamäki: Metamorphosis 5.4.–3.9.23 
Pierre Huyghe: Abyssal Plain 7.6.23–25.2.24 
Katarina Reuter: Taideakatemian palkintonäyttely 4.10.23–14.1.24

Kosketus-näyttelyn mediahuoneen ohjelma:
Jesper Just: TheLonely Villa 1.2.–28.5.2023   
Wong Ping: Stop Peeping 7.6.–20.8.2023
Wu Tsang: Anthem 6.9.2023–14.1.2024

Lue lisää