Espoo Museum of Modern Art

Erkan Özgen: Wonderland, 2016. Video still.
Erkan Özgen: Wonderland, 2016. Video still.

01.02.2022 - 01.05.2022

Erkan Özgen: Wonderland

Wonderland on 13-vuotiaan Muhammedin koskettava kertomus. Äärimmäistä väkivaltaa todistaneen Muhammedin kotikaupunki on Syyrian Kobanê, jota Islamilaisen valtion (ISIS) joukot piirittivät vuosina 2014–2015. Perhe ylitti Turkin rajan ja sai turvapaikan maan kaakkoisosassa sijaitsevasta Derikistä, joka on myös taiteilija Erkan Özgenin kotikaupunki. Siellä Özgen ystävystyi Muhammedin kanssa. Toisin kuin muut pakolaiset, Muhammed halusi kertoa kokemuksistaan. Videolla Muhammed, joka on kuuro, kertoo traumaattisista kokemuksistaan käyttäen viittomakieltä. 

Wonderland on pysäyttävä sodan vastainen viesti. Muhammed on Özgenin mukaan kollektiivinen omatuntomme ja kaikkien sodassa kotinsa menettäneiden metafora.  Muhammedin tarina auttaa näkemään median väkivaltakuvaston ja otsikoiden ohi sodan arkitodellisuuteen ja inhimilliseen kärsimykseen.  

Kesto: 3’ 54”.

Teos on esillä Kosketus-näyttelyn mediatilassa.

 

Taiteilija Erkan Özgenin (s. 1971, Mardin, Turkki) videoon ja valokuvaukseen pohjautuvat installaatiot käsittelevät muun muassa siirtolaisuuden, kulttuuri-identiteetin, kielen, omantunnon ja etiikan teemoja. Teoksissaan hän korostaa tarinoita, jotka uhkaavat hautautua jatkuvan tietotulvan alle tai jotka jätetään joskus jopa tarkoituksella hämärän peittoon. Taiteilijan teoksia on esitetty lukuisissa kansainvälisissä näyttelyissä, esimerkiksi dOCUMENTA13-näyttelyssä Kasselissa, Manifesta Revisited -näyttelyssä Amsterdamissa sekä Turquie et Alors -näyttelyssä Centre Pompidoussa, Pariisissa. 

Liittyvää sisältöä