Espoo Museum of Modern Art

Erkan Özgen: Wonderland, 2016. Video still.
Erkan Özgen: Wonderland, 2016. Video still.

01.02.2022 - 01.05.2022

Erkan Özgen: Wonderland

Wonderland är den 13-åriga pojken Muhammeds rörande berättelse. Muhammed har blivit vittne till extremt våld. Han kommer ursprungligen från staden Kobanê i Syrien som belägrades av den Islamiska statens (ISIS) styrkor åren 2014–2015. Familjen lyckades ta sig över gränsen till Turkiet och sökte skydd i Özgens hemstad Derik i landets sydöstra del. Där blev konstnären vän med Muhammed. Till skillnad från de flesta flyktingar ville Muhammed berätta om sina erfarenheter. Muhammed är döv och saknar talförmåga, men berättar i den korta videon med hjälp av gester och ljud om sina traumatiska upplevelser.

Wonderland är ett gripande budskap mot krig. I sina verk behandlar Erkan Özgen bland annat flyktingrörelser, kulturell identitet och etiska frågeställningar. Enligt Özgen utgör Muhammed vårt kollektiva samvete och en metafor för alla som förlorat sina hem i krig. Muhammeds berättelse hjälper oss att se förbi mediernas våldspräglade bildspråk och rubriker, till krigets verkliga vardag och det mänskliga lidandet.

Längd: 3’ 54”.

Verket är utställd i utställningen Berörings medieutrymme.

Konstnären Erkan Özgens (f. 1971, Mardin, Turkiet) video- och fotobaserade installationer behandlar teman kring bland annat migration, kulturidentitet, språk, samvete och etik. I sina verk framhäver Özgen de berättelser som riskerar att bli begravda i det ständiga informationsflödet, eller som ibland till och med avsiktligt döljs i skuggorna. Konstnärens verk har visats på många internationella utställningar, bland annat dOCUMENTA 13 i Kassel, Manifesta Revisited i Amsterdam och Turquie et Alors på Centre Pompidou i Paris.

Relaterat innehåll