Espoo Museum of Modern Art

Ta barnen med dig

Bekanta dig med konst, låt dig förundras tillsammans med ett barn. För familjer är museet en fullträff, för konst är en upplevelse som förenar olika generationer. På den här sidan ger vi råd om besök tillsammans med barn och tips om vad ni kan göra tillsammans.

EMMA är ett museum för familjer i alla åldrar. För oss är barnen viktiga gäster, och därför ingår också familjetjänster i vår repertoar. Personer under 18 år har alltid fritt inträde till museet, och dessutom är fredagskvällar från och med kl. 17 gratis för alla.

På WeeGee ordnas årligen särskilda evenemang för barnfamiljer, såsom Barnens museisafari och Esbodagen. Läs mer om evenemangen.

Besök utställningarna på egen hand

Utställningarna på EMMA lämpar sig för alla åldrar. Om du har barn med dig ber vi dig ändå att gå tillsammans med dem. Konst väcker frågor, men den vuxna måste inte kunna lösa dem. De tankar konsten framkallar kan dryftas tillsammans med barnet. Barn upplever ofta konst mycket intuitivt – de är med andra ord konstproffs av blotta naturen.


Göra tillsammans

Utställningarna planeras alltid så att där finns platser där besökarna kan göra och pröva saker tillsammans. Fråga mer av personalen då du kommer till museet.

Allmänt för familjer

Varför får konsten inte röras?

Museets uppgift är att bevara konsten också åt framtida generationer. Vi hoppas därför att du hjälper oss i denna uppgift. Låt således bli att röra konstverken, eftersom det kan skada deras känsliga yta och lämna bestående spår eller skada. Alla konstverk tål inte rengöring, och då kan fett och smuts från händerna och fingrarna inte avlägsnas. För barnet kan det exemplifieras med ett fingermärke på en spegel. Ett likadant spår lämnar fingrarna också på konstverken, fasts det inte alltid syns.

De verk som får röras är särskilt märkta.

När du går omkring i museet, kom ihåg att ta hänsyn till andra och led också ditt barn så att alla kan känna sig trygga i museet. Vi vill uppmana alla att hålla ett tryggt avstånd till konstverken. Gå helst inte närmare än en armslängds avstånd.

Prata, skratta och till och med gråta får man alltid göra. Vid behov finns det alltid platser där ni kan varva ner.

Minnen från ett besök

För eget bruk kan ni fotografera konstverken och gemensamma stunder utan blixt och stativ, om inte annat nämns. I sociala medier kan du märka bilder och videor från EMMA med beteckningen @emmamuseum och #emmamuseum.

Annat nyttigt

Alla museer i Utställningscentret WeeGee är tillgängliga också för gäster med barnvagn. Entréhallens hiss är belägen bredvid Café WeeGee. Barnvagnar kan också lånas i entréhallen. Ett barnvårdsrum finns på källarvåningen (K) i anslutning till toaletterna.

Medhavd matsäck kan avnjutas på källarvåningen, inte i entréhallen eller restaurangen. Av säkerhetsskäl får mat och drycker inte heller föras till utställningssalarna. På museet finns det stolar och lugna platser där du vid behov kan amma ditt barn. Restaurangen har en mikrovågsugn där barnmat kan värmas.
Tjocka och våta ytterkappor ska lämnas i garderoben, lättare rockar får man ha på sig. I entréhallen finns gratis förvaringsfack där också ryggsäckar kan lämnas. Av säkerhetsskäl får ryggsäckar inte bäras på ryggen i museet. En väska eller ryggsäck som bärs i handen får dock medtas.