Espoo Museum of Modern Art

Mobilguide till utställningen Karin Hellman

Karin Hellman, Vattenvarelse, 1970-tal. Samling Hellman © Lilja Oey / EMMA | Grafisk design Päivi Helander & Aziza Hau-Lok Lo

Karin Hellman (1915–2004) var en personlig och fördomsfri förnyare av den finska modernismen med en produktion som ännu är ny och okänd för många. 

I Hellmans händer fick materialen nytt liv: i sina verk kombinerade hon naturmaterial, återvunna textilier och industriellt producerade vardagsföremål. Hellman är en av få konstnärer i Finland som arbetat i huvudsak med kollageteknik. 

Hellman kunde arbeta på golvet i sitt arbetsrum med att klippa gamla tyger, sy och limma ihop bitar med varandra. Hennes produktion förmedlar en fri inställning till skapandet av konst. Hellman var intresserad av olika kulturers myter men också den moderna världens fenomen och framtidsutsikter. I verken upprepas ofta spiralen, symbolen för livets kretslopp och andlig tillväxt. Många verk speglar också Hellmans antikrigstänkande.

Helheten som består av närmare hundra verk är den första stora museiutställningen av Karin Hellmans produktion. Utställningen består i huvudsak av verk ur EMMAs samlingar.

  • Karin Hellman © Ari Karttunen / EMMA

  • Karin Hellman © Ari Karttunen / EMMA

  • Karin Hellman © Ari Karttunen / EMMA

  • Karin Hellman © Ari Karttunen / EMMA

  • Karin Hellman © Ari Karttunen / EMMA

Karin Hellmans konst

Motivkrets

  • Karin Hellman, Venus från Willendorf (detalj), 1968. Samling Hellman © Ari Karttunen / EMMA

  • Karin Hellman, Soltjurarna (detalj), 1970-tal. Samling Hellman © Ari Karttunen / EMMA

  • Karin Hellman, Evas öga (detalj), 1967. Finlands Nationalgalleri, Konstmuseet Ateneum © Finlands Nationalgalleri / Hannu Pakarinen

  • Karin Hellman, Stridsvagnen nr 2181968 (detalj), 1968. Föreningen Konstsamfundets samlingar / Amos Rex © Ari Karttunen / EMMA

  • Karin Hellman, Adams öga (detalj), 1967. Finlands Nationalgalleri, Konstmuseet Ateneum © Finlands Nationalgalleri / Hannu Pakarinen

  • Karin Hellman, Vår tids dödsdans, år 2000 e.Kr. (detalj), 1960-tal. Samling Hellman © Ari Karttunen / EMMA

Karin Hellman hade ett brett spektrum av olika motiv i sin produktion. Hon följde aktivt med samtida fenomen. I verkens motiv och titlar syns referenser till världshändelser. Motiven uppvisar också Hellmans intresse för historia och forntida sägner, men också framtidsvyer. I hennes verk löper antikens myter, Skandinaviens mytologi och Bibelns berättelser parallellt med motiven i förhistoriska grottmålningar.

Mer vardagliga skildringar eller abstrakta bilder var ändå inte uteslutna bland motiven. I Hellmans verk får de ett lika fantasimässigt utförande som motiven som inspirerats av mytologier. Ett av de viktigaste intresseområdena och motiven för henne var dock själva materialet i verken. 

Tidig produktion

  • Karin Hellman, Flicka i vit hatt (detalj), 1950. Samling Hellman © Ari Karttunen / EMMA

  • Karin Hellman, Eternellit (detalj), odaterad. Samling Hellman © Ari Karttunen / EMMA

  • Karin Hellman, Clown (detalj), 1939. Samling Hellman © Ari Karttunen / EMMA

  • Karin Hellman, Nature morte med fiskar (detalj), 1939. Samling Hellman © Ari Karttunen / EMMA

  • Karin Hellman, Landskap med popplar (detalj), 1955. Samling Hellman © Ari Karttunen / EMMA

Karin Hellmans tidiga produktion omfattar i huvudsak målningar från 1930−50-talen. I dem kan man se hennes intresse för flera olika motiv, såsom stilleben, personporträtt och interiörer. Hon målade dessutom motiv som var typiska för tiden, såsom cirkusvärlden, som många finländska konstnärer då favoriserade. Ett exempel är målningen Clown från 1939.

I sina stilleben avbildade Hellman ofta vardagliga ting, såsom blommor i vas. De här motiven gav möjlighet till olika experiment till exempel i fråga om komposition och färganvändning. Hon kunde till exempel platta till föremålens former. Den här kompositionslösningen kan ses som ett lån från kubismen, som förenklade och plockade isär motiven på ett nytt sätt. 

Material

  • Karin Hellman, Trädet (detalj), 1966. Samling Hellman © Ari Karttunen / EMMA

  • Karin Hellman, Linser , 1970-tal. Samling Hellman © Ari Karttunen / EMMA

  • Karin Hellman, Den sista solnedgången (detalj), 1968. Stiftelsen Pro Artibus © Ari Karttunen / EMMA

  • Karin Hellman, I markisens trädgård (detalj), 1968. Borgå museum © Ari Karttunen / EMMA

  • Karin Hellman, Två träd (detalj), 1960-tal. Privatsamling © Ari Karttunen / EMMA

  • Karin Hellman, Lyckans hjul (detalj), 1970-tal. Samling Hellman © Ari Karttunen / EMMA

  • Karin Hellman, I Närpes (detalj), odaterad. Samling Hellman © Ari Karttunen / EMMA

Från och med slutet av 1950-talet började Karin Hellman använda nya material i sina verk. I stället för att måla började hon allt oftare skapa sina verk med kollagetekniker genom att sy eller limma olika material. På grund av de experimentella arbetssätten och känsliga materialen är verken särskilt utsatta för belastningar i miljön, såsom belysning. 

Hellman hittade ofta materialen till sina kollage i hemmets vardag. Mattor, tygbitar och stickade stycken fann sin plats i bildytan. Också bortkastade föremål, såsom gamla glasögonlinser och rostiga muttrar, fick bli en del av konstverket. I den meningen kan man i hennes arbeten se en koppling till konstriktningen Arte Povera. Hellman övergav inte helt de mer traditionella teknikerna utan kombinerade fortsättningsvis en del sina kollage också med teckning och målning. 

Spiralen

  • Karin Hellman, Trädet (detalj), 1966. Samling Hellman © Ari Karttunen / EMMA

  • Karin Hellman, Händer och cirklar, odaterad. Samling Hellman © Ari Karttunen / EMMA

  • Karin Hellman, Kilvalsen (detalj), 1983. Samling Hellman © Lilja Oey / EMMA

  • Karin Hellman, Vår tids dödsdans, år 2000 e.Kr. (detalj), 1960-tal. Samling Hellman © Ari Karttunen / EMMA

Karin Hellman hämtade inspiration i myter och forntida historia och avbildade flera olika symboler i sin konst, av vilka spiralen förekommer allra oftast. Formen återkommer i Hellmans verk från och med 1960-talet. I många av hennes verk är spiralen huvudmotivet men i ännu fler förekommer den som en talrik detalj. 

Den urtida symbolen hänför sig till kretslopp och livets cykler. Spiralen kombineras med mycket olika slags motiv i Hellmans verk. I verk med anknytning till natur och historia kan spiralen ses skildra det balanserade kretsloppet. Figuren återges också i motiv som avbildar hotande krig och teknologisk utveckling liksom ett slags cirkel av obehärskad utveckling. Historien i Hellmans material var viktig för henne: hon utnyttjade familjens avlagda kläder i sina verk. Även här kan man tänka sig en koppling till kretslopp och kontinuitet som mer vidsträckta teman. 

Karin Hellmans verk

Den sista solnedgången

Karin Hellman, Den sista solnedgången (detalj), 1968. Stiftelsen Pro Artibus © Ari Karttunen / EMMA

Motivet för Hellmans verk var ursprungligen solnedgången i naturen, men det ändrades i takt med att arbetet framskred. Den sista solnedgången är ett antikrigskonstverk, där konstnären avbildat svampmolnet efter en atombombsexplosion. Verket refererar till bombningarna av Hiroshima och Nagasaki under andra världskriget och kärnvapenproven som utfördes ända in på 1990-talet. Inne i verkets svampmoln finns ett runt hål. Det kan tolkas som tomheten och alltings slut efter atombombsexplosionen. 

Karin Hellman, Den sista solnedgången, 1968. Stiftelsen Pro Artibus © Ari Karttunen / EMMA

Flicka och tupp

Karin Hellman, Flicka och tupp (detalj), 1955. Åbo konstmuseum © Ari Karttunen / EMMA

Flicka och tupp är Karin Hellmans första textilkollage. Hon gjorde textilkonstverk redan på 1950-talet men inte förrän årtiondet därpå visades de för första gången på utställningar. Hellman avbildade motivet på nytt nästan på exakt samma sätt i en målning med samma titel som kom till 1983. Även om verkens tekniker är olika har båda likadana detaljer. De hornprydda gestalterna som påminner om tjurar, som i Flicka och tupp syns under tuppen, återkommer i många konstverk i hela Hellmans produktion.  

Karin Hellman, Flicka och tupp, 1955. Åbo konstmuseum © Ari Karttunen / EMMA

I markisens trädgård

Karin Hellman, I markisens trädgård (detalj), 1968. Borgå museum © Ari Karttunen / EMMA

På baksidan av verket I markisens trädgård finns en text av Hellman som belyser dess bakgrund och tillkomst. Enligt en handskriven specificering hämtade hon inspiration i slottsruinerna i Lacoste i Provence i Frankrike. En gång i tiden tillhörde slottet författaren markis de Sade. Verket innehåller en sten som Hellman tog med sig från ruinerna. Familjen Hellman tillbringade långa perioder i Lacosteregionen, där de köpte ett anspråkslöst hus 1964. 

Karin Hellman, I markisens trädgård, 1968. Borgå museum © Ari Karttunen / EMMA

I Närpes

Karin Hellman, I Närpes (detalj), odaterad. Samling Hellman © Ari Karttunen / EMMA

Det lilla kollagets titel I Närpes syftar på småstaden i Österbotten. Verket har två människoansikten med bokstäverna P och M i pannan. Bokstävernas betydelse framgår inte direkt från verket men de skulle kunna syfta på orden pappa och mamma. Verkets bakgrund bildas av ett rött vävt tyg som ursprungligen tillverkats för den närpesiska folkdräkten. Paret Hellman blev förtjusta i tyget och beställde ett stort parti av det. Tyget förekommer som detaljer även i några andra verk av Hellman. Hon hade också en dress uppsydd i samma tyg som kan ses på utställningen. 

© Ari Karttunen / EMMA

Lyckans hjul

Karin Hellman, Lyckans hjul (detalj), 1970-tal. Samling Hellman © Ari Karttunen / EMMA

Lyckans hjul är symbolföremålet för lyckans gudinna i antikens mytologi. Det står för ödets nyckfulla karaktär och livets oberäknelighet. Titeln på verket Lyckans hjul syftar också på tarotkortet med samma namn och även konstverkets stående format påminner om ett spelkort. Metallföremålen som har en central roll i verket är sådana som Hellmans dotter hittat när hon rastade hunden nära deras hem. Största delen av föremålen är rostiga och i sig värdelösa. Verket är avskalat och osmyckat även till det yttre, trots att själva motivet lyckans hjul har makten att skänka stora rikedomar. Hellman har bearbetat de målade ytorna med sgraffito-teknik, det vill säga skrapmönster. 

Karin Hellman, Lyckans hjul, 1970-tal. Samling Hellman © Ari Karttunen / EMMA

Porträtt i grått

Karin Hellman, Porträtt i grått (detalj), 1960-tal. Samling Hellman © Ari Karttunen / EMMA

Hellman tänkte att begagnat material är vackrare än nytt, och att det blir ännu vackrare som del av ett verk. Porträtt i grått är en ansiktsbild tecknad på papper, som av likheten att döma är ett självporträtt av konstnären. Tillsammans med tyll, spets och tygbitar har det limmats fast i bakgrunden. Limningens egenskaper har förändrats betydligt under tidens gång. Det ursprungligen genomskinliga limmet har missfärgats med åren och samtidigt gjort att verkets textilmaterial blivit delvis bruna.  

Karin Hellman, Porträtt i grått, 1960-tal. Samling Hellman © Ari Karttunen / EMMA

Soltjurarna

Karin Hellman, Soltjurarna (detalj), 1970-tal. Samling Hellman © Ari Karttunen / EMMA

Hellman gillade att utforska antikens berättelser, i vilka både solen och tjuren är vanligt förekommande. Det antika Greklands epos Odysséen berättar om solguden Helios, som hade en boskapshjord. I Egypten var tjuren solguden Re förkroppsligad. I den minoiska kulturens sägner som blomstrade på Kreta fanns Minotauros, som var till hälften tjur, till hälften människa. Tjurgestalterna får mänskliga drag också i Hellmans Soltjurarnaverk. Å andra sidan har hennes inspiration att använda tjurgestalten i verken sina rötter i grottmålningarna i Lascaux i Frankrike och Altamira i Spanien, som Karin Hellman såg på 1950-talet.

Karin Hellman, Soltjurarna (detalj), 1970-tal. Samling Hellman © Lilja Oey / EMMA

Solvagnen

Karin Hellman, Solvagnen (detalj), odaterad. Samling Hellman © Ari Karttunen / EMMA

Kollaget, som hör till Hellmans största verk, skildrar ett motiv lånat från nordisk mytologi. I de forntida folkens sägner åkte solen i vagn över himlavalvet. Solvagnen-temat förekommer även i arkeologiska föremål som också uppvisar spiralformen bekant från Hellmans verk. Solvagnen har ett rikt formspråk: verket har figurativa motiv och i botten abstrakta, geometriska former. 

Karin Hellman, Solvagnen, 1966. Samling Hellman © Ari Karttunen / EMMA

Stridsvagn 2181968

Karin Hellman, Stridsvagnen nr 2181968 (detalj), 1968. Föreningen Konstsamfundets samlingar / Amos Rex © Ari Karttunen / EMMA

Den 21 augusti 1968 lyssnade Karin Hellman på en radiosändning från Prag i Tjeckoslovakien. Reportern berättade i direktsändning hur de sovjetiska stridsvagnarna trängde in i staden och våldsamt slog ner befrielseperioden kallad Pragvåren. Hellman dokumenterade de råa händelserna i sitt verk enligt vad hon hörde. Stridsvagn 2181968 var för henne ett speciellt viktigt antikrigskonstverk. Hellman donerade det till Amos Andersons konstmuseum för att trygga att det bevaras för kommande generationer. 

Karin Hellman, Stridsvagnen nr 2181968 (detalj), 1968. Föreningen Konstsamfundets samlingar / Amos Rex © Ari Karttunen / EMMA

Trädet

Karin Hellman, Trädet (detalj), 1966. Samling Hellman © Ari Karttunen / EMMA

Verket visar tydligt hur Hellman har använt olika textiler för att skapa bildmotivet. Bilden är framställd av tyg- och mattbitar samt garner som limmats samman. Trädet är ett av Karin Hellmans verk som ställdes ut på São Paulo-biennalen 1967. Det här nämns på lappen med verkuppgifter som finns fäst på baksidan. I utställningen i São Paulo deltog också Solvagnen samt verkparet Evas öga och Adams öga, som också finns med på den här utställningen. 

Karin Hellman, Trädet, 1966. Samling Hellman © Ari Karttunen / EMMA
  • Karin Hellman, Adams öga, 1967. Finlands Nationalgalleri, Konstmuseet Ateneum © Finlands Nationalgalleri / Hannu Pakarinen

  • Karin Hellman, Adams öga (detalj), 1967. Finlands Nationalgalleri, Konstmuseet Ateneum © Finlands Nationalgalleri / Hannu Pakarinen

  • Karin Hellman, Evas öga, 1967. Finlands Nationalgalleri, Konstmuseet Ateneum © Finlands Nationalgalleri / Hannu Pakarinen

  • Karin Hellman, Evas öga (detalj), 1967. Finlands Nationalgalleri, Konstmuseet Ateneum © Finlands Nationalgalleri / Hannu Pakarinen

  • Karin Hellman, Solvagnen, 1966. Samling Hellman © Ari Karttunen / EMMA

  • Karin Hellman, Solvagnen (detalj), odaterad. Samling Hellman © Ari Karttunen / EMMA

Venus från Willendorf

Karin Hellman, Venus från Willendorf (detalj), 1968. Samling Hellman © Lilja Oey / EMMA

Den arkeologiintresserade Karin Hellman gjorde veterligen tre verk som föreställde den lilla, cirka 30 000 år gamla nakna kvinnoskulpturen, Venus från Willendorf. I det ena utställda verket är Venus i mitten av en spiral, i det andra innanför lager av cirklar. För Hellman var Venus en stark symbol och hon skrev också en dikt där hon hyllar modersgestalten som livets bärare. Hellman hämtade inspiration i gamla myter och modergudinnekulter, i vilka liv och död upprepas i cirklar, som cykliska krafter. Spiralen och cirklarna skildrar de tidsskikt som skiljer nuet från historien. 

Karin Hellman, Venus från Willendorf, 1968. Samling Hellman © Lilja Oey / EMMA

Vår tids dödsdans

Karin Hellman, Vår tids dödsdans, år 2000 e.Kr. (detalj), 1960-tal. Samling Hellman © Ari Karttunen / EMMA

Verket Vår tids dödsdans, 2000 e.Kr. kan förknippas med Karin Hellmans resonemang om döden och mänsklighetens skörhet. Målningen har två skelettfigurer som sträcker upp händerna mot en snurrande spiral. Även om motivet är tidlöst kan det också tolkas som en skräckvision som återspeglar rädslan för kärnvapen under kalla kriget. Spiralmotivet, som ofta förekommer i Hellmans verk, symboliserar livets och dödens kretslopp och deras oskiljaktiga samband – i det här sammanhanget närmast en obehärskad förstörelsekraft.

Karin Hellman, Vår tids dödsdans, år 2000 e.Kr., 1960-tal. Samling Hellman © Ari Karttunen / EMMA

Karin Hellmans liv

1915
Föds 8.7 i Jakobstad. Föräldrarna är affärsmannen Antti Wisuri och sömmerskan Alice Sarén. Fyra yngre syskon.

1920−27
Familjen bor i Karleby och Uleåborg. Karin går i svenska läroverket i Karleby.

1934–38
Studerar på avdelningen för bildkonstlärare i Centralskolan för konstflit i Helsingfors. Lärare är bland andra bildkonstnär Per-Åke Laurén och formgivare Arttu Brummer. Blir under studietiden bekant med Åke Hellman. Tar lärarexamen 1938.

1938–47
Arbetar som bildkonstlärare i Ekenäs. Under vinterkriget 1939–40 arbetar Hellman på krigssjukhuset i Karleby.

1939
Deltar i sin första utställning i De ungas utställning i Helsingfors konsthall.

1941
Gifter sig med konstnären Åke Hellman. Arbetar på krigssjukhuset i Karleby.

1942
Sonen Karl Johan Hellman föds.

1947
Arbetar som teckningslärare i Borgå fram till 1965. Dottern Åsa Hellman föds.

1949
Reser till Paris på sommaren med Åke. Besöker stadens stora konstmuseer.

1951
En fyra månader lång utlandsresa genom Europa till Spanien och tillbaka. Besöker bland annat grottmålningsplatserna i Lascaux och Altamira.

1953
Resa till Italien.

1954
Första separatutställningen, på Ville Vallgrens museum i Borgå.

1955
Resa till Spanien. Gör sitt första verk med textilapplikationer: Flicka och tupp.

1957
Första separatutställningen i Helsingfors på Konstsalongen.

1959
Det nya hemmet, ateljéhuset i Borgå ritat av arkitekt Erik Kråkström, blir färdigt. Paret Hellman arbetar i sin gemensamma ateljé.

1961
Diktsamlingen Hundloka kommer ut. Kollagen visas för första gången på den internationella utställningen Club International Féminin i Paris som presenterarar kvinnliga konstnärers verk.

1962
Hyr ett hus med Åke i byn Lacoste i franska Provence. År 1964 köper paret Hellman huset i Lacoste och tillbringar somrarna där fram till 1994.

1965
Lämnar arbetet som lärare för att bli fri konstnär. Kollage ställs för första gången ut i Finland, på Finska Konstakademins utställning på Ateneum.

1967
Deltar i São Paulo-biennalen i Brasilien och Nordiska Konstförbundets utställning i Stockholm.

1968
Deltar i 50-årsjubileumsutställningen med anledning av Finlands självständighet som Konstnärsgillet i Finland arrangerar i Rio de Janeiro, Brasilien.

1970−80
Utställningar på Konstsalongen.

1981
Det stora textilkonstverket Det gamla tecknet avtäcks i församlingssalen i Jakobstad.

1982
Retrospektiv utställning tillsammans med Åke på Amos Andersons konstmuseum i Helsingfors (37 verk av Karin). Tilldelas både Borgå stads och Svenska Kulturfondens priser.

1984
Nionde och sista separatutställningen på Konstsalongen.

2004
Dör 25.2 i Borgå.

Utställningens arbetsgrupp

Kuratointi
Tuomas Laulainen, Henna Paunu

Projektledning
Pernilla Wiik

Grafisk design och visuell identitet
Päivi Helander, Aziza Lo

Teknisk planering och utförande
Anders Bergman, Jenni Enbom, Miika Kyyrö, Lasse Naukkarinen, Jari Rönkkö, Kari Siltala, Samppa Törmälehto

Belysning
Lasse Lindfors, Jenni Salovaara

Konservering
Saara Peisa, Taina Leppilahti, Saana Lopes, Viivi Vierinen

Inramning
Seppo Laakkonen

Registrering
Jenni Enbom, Mereca Victorzon

Utställningstexter
Laura Eweis, Tuomas Laulainen, Emma Lilja, Henna Paunu, Nanne Raivio

Redigering av publikationen
Emma Lilja

Mobilguide
Nanne Raivio, Helmi Tolonen

Publikarbete och program
Reetta Kalajo, Nanne Raivio

Planering av guidningar
Riikka Alanko

Planering och uppbyggnad av aktivitetsrum
Maria Innola

Planering av kundservice
Maija Eränen, Pekka Muinonen

Marknadsföring och kommunikation
Iris Suomi, Helmi Tolonen

Fotografering och dokumentation
Ari Karttunen, Lilja Oey

Digitalisering och arkivforskning
Helmi Hakala

Försäljning av tjänster, besöksundersökningar
Essi Huhtanen

EMMAs kundservice och guider

Översättningar
Ditte Kronström (svenska), Simo Vassinen (English)