Espoo Museum of Modern Art

Birger Kaipiainen, fat, 1970-talet. Collection Kakkonen © Ari Karttunen / EMMA
Birger Kaipiainen, fat, 1970-talet. Collection Kakkonen © Ari Karttunen / EMMA

Collection Kakkonen

Konst- och designsamlaren, kommerserådet Kyösti Kakkonens konst- och designsamling Collection Kakkonen som deponerats på EMMA som långtidslån öppnade för publiken i november 2022. Avtalet om lånet av samlingen och om att visa den ingicks mellan Kakkonen, Esbo stad och EMMA. Collection Kakkonen är även i internationell jämförelse en betydande samling glas- och keramikkonst som presenterar den finska designen från modernismen till i dag.

I kärnan av Collection Kakkonen finns unik design samt konstglas och ‑keramik, och konstnärerna bakom dem. Den inkluderar flera kulturhistoriskt viktiga verk, men också produktion av upphovsmän som är mer okända för en bredare publik. Tyngdpunkten i Collection Kakkonen ligger på åren efter krigen, det vill säga designens så kallade guldålder i Finland. Under dessa år internationaliserades också den finska formgivningen. De tidigaste föremålen har kommit till redan i slutet av 1800-talet och de nyaste framställs som bäst – under de senaste åren har Kyösti Kakkonen också i allt större utsträckning köpt samtidskonst av upphovsmän som arbetar med keramik och glas.

Samlingen består av verk av mer än 40 konstnärer, och den omfattar totalt cirka 10 000 objekt. Samlingen utvidgas fortfarande. EMMA har som långtidslån fått tillgång till en helhet på 1 300 verk som kuraterats ur samlingen. Valen av verk har gjorts med tanke på samlingsutställningen och dess framtid. Anmärkningsvärt är inte bara samlingens omfattning utan också dess kvalitet – den omdömesfullt sammanställda samlingen saknar motstycke.

Viktiga konstnärer i samlingen är bland annat Alvar Aalto, Rut Bryk, Kaj Franck, Birger Kaipiainen, Toini Muona, Gunnel Nyman, Kristina Riska, Kyllikki Salmenhaara, Markku Salo, Timo Sarpaneva, Michael Schilkin, Kim Simonsson, Nanny Still, Oiva Toikka, Kati Tuominen-Niittylä, Helena Tynell, Vesa Varrela och Tapio Wirkkala.

  • Alma Jantunen, Lady Hyacinth, 2022 (vänster) och Tall ur serien Hvitträsk, 2021 (höger). Collection Kakkonen © Ari Karttunen / EMMA

  • Jasmin Anoschkin, Blue Coyote, 2020. Collection Kakkonen © Ari Karttunen / EMMA

  • Alvar Aalto, Savoy (vas), 1937. Collection Kakkonen © Ari Karttunen / EMMA

  • Kristina Riska, skulpturer, 2010-talet. Collection Kakkonen © Ari Karttunen / EMMA

  • Birger Kaipiainen, Pärlfågel (Spov), 1960. Collection Kakkonen © Ari Karttunen / EMMA

  • Kaj Franck. Collection Kakkonen © Ari Karttunen / EMMA