Espoo Museum of Modern Art

Enzo Cucchi: Stjärnorna och städerna, 2007, Galerie Bischofsberger © Roland Reiter, Zurich / Werner Schnueriger, Zurich
Enzo Cucchi: Stjärnorna och städerna, 2007, Galerie Bischofsberger © Roland Reiter, Zurich / Werner Schnueriger, Zurich

28.02.2009 - 17.05.2009

Enzo Cucchi

Enzo Cucchi (f. 1949), som är en av de mest betydelsefulla representanterna för italiensk nutidskonst, är en självlärd konstnär och en multitalang: bildkonstnär, skulptör, poet, författare, scenograf och bokillustratör.

Sedan 1980-talet har Enzo Gucchi rönt internationell uppmärksamhet med sina särpräglade verk där han förenar och sammansmälter figurativa och abstrakta, klart föreställande och symboliskt antydande element. I sina stora målningar strukturerar han bildytan som ett öppet rum och bygger samtidigt upp själva målningarna till stora, färgsprakande arkitektoniska rum. Verkens bildmotiv, hästar, hus, träd, ögon, kranier, människogestalter, är som besjälade tecken, symboler, som hänvisar både till nuet och till klassiska, traditionella motiv. Det personliga och känslomättade i Cucchis konst vädjar direkt till åskådarens fantasi. Cucchi vill inte förklara sina verk eller deras bildmotiv utan överlämnar tolkningen helt till åskådaren.

Utställningen i EMMA omfattar 75 målningar, 9 teckningar och 8 skulpturer. Med två undantag kommer verken från Galerie Bruno Bischofberger i Zürich.