Espoo Museum of Modern Art

Jeannette Ehlers hypnotiska videoverk Black Bullets visas nu i utställningen Beröring

Serien av tre videoverk i utställningen Beröring fortsätter med Jeannette Ehlers imponerande verk Black Bullets. Serien av medieverk har kurerats med verk ur Saastamoinen stiftelsens konstsamling, och de behandlar krigets mänskliga konsekvenser för individer, samhällen och kulturer under olika tidsperioder och i olika delar av världen.

Black Bullets är en hyllning till revolutionen på Haiti år 1791. I det svartvita videoverket går mörka människoskepnader på rad och utan avbrott genom videon i takt till ett monotont ljudlandskap. Medan de går smälter skepnaderna småningom samman med sina egna reflektioner och försvinner till slut vid horisonten. Verket är filmat mot himlen ovanför en fästning på ett berg i Haiti, som är känd som en symbol för frigörelsen från slaveriet. Den första svarta haitiska monarken, Henri Christophe, lät bygga fästningen i början av 1800-talet, genast efter revolutionen, för att försvara det självständiga Haiti mot fransmännen. 

”Jeannette Ehlers Black Bullets är ett hypnotiskt och minimalistiskt verk som är mycket effektfullt genom sina historiska utgångspunkter. Maktens dynamik och kampen mot förtryck är teman som starkt knyter verket till dagens värld”, beskriver EMMAs amanuens Laura Kokkonen som är kurator för utställningen Beröring.

Revloutionen på Haiti är i världshistorien den enda revolutionen av förslavade afrikaner som lyckats. Den lade grunden för Haitis självstndighet år 1804. I sitt verk lyfter Ehlers fram att historien inte bara hör till det förgångna – kolonialismen påverkar fortfarande fördelningen av makt och resurser både globalt och i Norden. 

Black Bullets är det andra verket i serien av medieverk som nu visas i utställningen Beröring och som utgör en del av utställningshelheten Lyssna till tystnaden som öppnade på hösten 2021. Verket visas i EMMAs medierum 10.5–14.8.2022. Efter verket Black Bullets visas nästa höst det sista verket i serien, Maija Blåfields The Fantastic.

Läs mera