Espoo Museum of Modern Art

Kate McIntosh, Worktable 2011 © Kate McIntosh
Kate McIntosh, Worktable 2011 © Kate McIntosh

14.11.2018 - 25.11.2018

Kate McIntosh: Worktable

Kate McIntoshs Worktablen kontinuerlig live-installation och ett av Kate McIntoshs kändaste involverande verk. Det performativa verket har sedan 2011 visats på över 30 ställen runtom i världen. Deltagarna får ögonskydd och en hammare – sedan börjar arbetet!

Kate McIntoshs installation Worktable sker i rum där publiken genom sina handlingar deltar i händelseförloppet. Handlingen framskrider i den takt deltagarna bestämmer, men efter konstnärens manus. Miljön består av vardagliga föremål, och publiken deltar i processen en i taget. På plats får du anvisningar, redskap och skyddsutrustning: vi ger dig en hammare, du avgör hur föremålen krossas.

Kate McIntosh (f. 1974) är berömd inom experimentell performance och scenkonst. Hon är bosatt i Bryssel och arbetar med installationskonst, performance och teater. Hon fokuserar på fysisk aktivitet hos både uppträdande och publik, på manipulering av material och föremål och på relationen med publiken och även inom publiken. McIntosh är outtröttligt intresserad av att leka med publiken, av teaterkonstens bildvärld och av knäpp humor. I Finland har verk av McIntosh senast setts 2012 då hennes performanceinstallation We Breathe visades på Galleri Berner i Åbo som en del av festivalen New Performance.

Verket har egna öppettider som avviker från museets.

Öppetider:
Tisdagar och torsdagar 14–18
Onsdagar och fredagar 14–19
Lördagar och söndagar 12–17
Sista entré 1 timme innan stängningstid. Inträde med EMMAs museibiljett.

I EMMAs utställningsprogram ingår också verk som testar gränserna inom konsten. Areena-salen där McIntoshs live-installation byggs är ett rum för experimentell, tvärkonstnärlig och processlik samtidskonst. Worktable är den första performativa och involverande installationen på EMMA. Verket upplevs på ett annat sätt än traditionellt museiprogram och ruskar därför om vår traditionella uppfattning om utställningsformat.

Verket genomförs i samarbete med teaterfestivalen Baltic Circle.

Vi vill tacka:
Aalto-universitetet, Diamus – Helsingfors diakonissanstalts museum, Esbo musikinstitut, Helsingfors konservatorium, J-P Kuoppala, Finlands Urmuseum, Naturhistoriska centralmuseet samt privatpersoner

Koncept och regi: Kate McIntosh
Produktion: Sarah Parolin
Producent: SPIN

Worktable var beställt inom ramerna för evenemanget ’Performance Is a Dirty Work’ som är finansierad av Roehampton University.

Vi vill tacka: Bruno Roubicek, Hester Chillingworth, Caroline Daish, Palli Banine, Ant Hampton, Joe Kelleher, Tim Etchells, Adrian Heathfield, Simon Bayly