Espoo Museum of Modern Art

Ansvar på EMMA

© Ella Tommila / EMMA

EMMA beaktar sitt ansvar i all verksamhet. Till vårt ansvarsarbete hör att se till att verksamheten är tillgänglig och ekologisk, och att principerna för rättvisa och likabehandling förverkligas och stärks i den. Vi strävar efter att bära vårt ansvar på ett allt mer systematiskt sätt och att planera vår verksamhet så att den blir allt mer ansvarsfull. På den här sidan kan du läsa om våra åtgärder på de olika delområdena för en ansvarsfull museiverksamhet.

EMMA beaktar sitt ansvar i all verksamhet. Vår verksamhet ska vara tillgänglig, ekologisk och jämlik, och vi arbetar fortlöpande för att stärka dessa delområden. Ett ansvarsfullt, tillgängligt och rättvist museum skapar de bästa förutsättningarna för att visa konst och njuta av den. Vi tror på konstens förmåga att påverka människan och samhället.

I kärnan av EMMAs organisation finns en öppet diskuterande, inspirerande och lösningscentrerad arbetsgemenskap. Det hör till varje medarbetares uppgifter att förverkliga ansvarsfullheten. Vi utvecklar kontinuerligt vår verksamhet genom att lyssna på vår publik och våra intressentgrupper, och sporra dem till ansvarsfulla val. I vår verksamhet utnyttjar vi våra sakkunnigas och samarbetspartners kompetens, och är samtidigt medvetna om att vår verksamhet påverkar utvecklingen i hela branschen. Vi reagerar på förändringar i den omgivande världen på ett ansvarsfullt sätt.

EMMA har blivit tilldelat Sustainable Travel Finland-märket som ett bevis på värdefullt och långsiktigt arbete för hållbart resande.

På den här sidan hittar du exempel på vårt agerande på den ansvarsfulla museiverksamhetens olika delområden.

Hinderfrihet och tillgänglighet

Att utveckla den fysiska, kunskapsmässiga och ekonomiska tillgängligheten och likvärdigheten är en del av EMMAs dagliga arbete. Vi vill erbjuda alla möjligheter att uppleva konsten, inte bara i museilokalerna utan också utanför museet och i digitala miljöer.

Hinderfrihet

  • EMMA är ett hinderfritt besöksmål. Våning 2 i museet nås med hiss och korridorerna i museet är breda och saknar trösklar. Vår personal finns på plats för att hjälpa dig, och de svarar gärna på dina frågor!
  • Noggrannare uppgifter om hinderfrihet på EMMA och om olika aspekter av den hittar du på sidan Hinderfrihet på vår webbplats.

Kunskapsmässig tillgänglighet

  • EMMA eftersträvar tydlighet och förståelighet i all sin kommunikation och alla sina texter.
  • Vi lyssnar på vår publik. Åren ordnade vi 2020−21 en enkät om utställningstexterna, och utifrån den har vi förnyat texterna. För ett förbättra tillgängligheten utnyttjar vi också besökarenkäter och till exempel statistik om användningen av Museikortet.
  • Guidningar och konstverkstäder kan också bokas på enkel finska.
  • Introduktionstexten för största delen av våra utställningar finns att läsa på enkel finska både i utställningslokalerna och på nätet.
  • På EMMAs webbplats finns en avdelning på enkel finska, där vi har samlat de viktigaste uppgifterna om museet.
  • Vi erbjuder information om utställningarnas innehåll också i videofilmer: i utställningssalarna visas bland annat flera konstnärsintervjuer.
  • Utställningstexterna och texterna på nätet finns nästan alltid på finska, svenska och engelska.
  • För publikevenemangen har EMMA skaffat en induktionsslinga som används på alla museets paneldiskussioner.

 

 

 

Ekonomisk tillgänglighet

  • EMMAs mål är att erbjuda ekonomiskt tillgängliga konstupplevelser både i museilokalerna och i stadsmiljön.
  • EMMAs samling av offentlig konst visas i det urbana rummet runt omkring Esbo och i olika offentliga lokaler som skolor. Verk ur Saastamoinen stiftelsens samling visas i de nya familjecentren i Esbo.
  • Största delen av det program som utspelar sig i EMMAs utställningslokaler ingår i inträdesbiljetten.
  • Det är alltid gratis inträde till EMMA för personer under 18 år, och varje fredag är det gratis inträde för alla besökare från och med kl. 15. Det är också gratis inträde till EMMA med Kaikukortet. På den här sidan hittar du noggrannare information om alla grupper av gratis- och rabattbiljetter.

Digital tillgänglighet

.

Likvärdighet

Vårt mål är att alla på ett tryggt sätt och i enlighet med sina egna förutsättningar ska kunna njuta av EMMAs lokaler, evenemang och verksamhet samt av de upplevelser som föds ur konstens kraft. Vi beaktar publikens mångfald i all vår planering. Nedan hittar du några exempel på våra åtgärder för att främja likvärdighet.

  • Vi har alla tillsammans ansvar för ett tryggare konstmuseirum. Läs om EMMAs principer för tryggare rum.
  • På EMMA har vi nolltolerans för diskriminering, och vår personal har fått handledning i att ingripa i diskriminering, trakassering och mobbning.
  • EMMAs evenemang planeras för olika typer av upplevare, till exempel så att vi erbjuder program som kan upplevas med olika sinnen och program som man kan ta del av fast man inte kan finska.
  • På EMMA erbjuder vi en plattform för många typer av samarbetspartner och uppträdande konstnärer. På det sättet utvidgar vi också vår egen medvetenhet om förändringar och fenomen i samhället.
  • I EMMAs program för skolor beaktar vi att det på skolklassernas finns olika typer av lärande och exempelvis att det kan finnas behov av språkligt stöd: guiderna kan använda lätt språk och till exempel bildkort enligt behov.
  • Utställningsprogrammet planeras så att det lyfter fram verk av konstnärer som kommer från olika bakgrund.
  • Största delen av toaletterna i Utställningscentret WeeGee är könsneutrala.
  • EMMA har en intern likabehandlingsplan.
  • Vi ser till att våra medarbetare får tidsenlig utbildning. Under de senaste åren har våra medarbetare fått utbildning bland annat om könsmångfald och sexuell mångfald samt om likvärdighet och i att reagera på mikroaggressioner.
  • År 2020 utvärderade en mångfaldsagent på vår begäran kundupplevelsen på EMMA ur ett mångfaldsperspektiv.
  • Genom att intervjua EMMAs arbetstagare sammanställdes år 2024 en rapport som listade och utvärderade museets åtgärder för att främja likvärdighet. Vi använder rapporten som hjälp då vi planerar de närmaste årens likvärdighetsåtgärder.
  • Åren 2025–2027 genomförs på EMMA ett projekt vars mål är att göra museet mer tillgängligt och inbjudande för internationella invånare både i Esbo och i resten av huvudstadsregionen.

Ekologiskhet

Vi är en del av den gröna omställningen på museifältet och en vägvisare på området. EMMA utvecklar fortlöpande sin verksamhet för att bli mer ekologisk, med stöd av miljöprogrammet Ekokompassen.

EMMA beviljades år 2021 ett Ekokompass-certifikat som erkänsla för vårt konkreta miljöarbete. Vart tredje år kontrolleras det att kriterierna för certifikatet uppfylls. EMMAs senaste auditering godkändes i slutet av 2024.

Under Ekokompass-perioden 2024–2027:

1)

Beräknar vi EMMAs koldioxidavtryck för att ännu bättre kunna arbeta för att minska det. Koldioxidavtrycket beräknas under år 2025 och då vi har fått resultatet ställer vi upp ett procentuellt mål för att minska avtrycket. Sedan följer vi årligen upp hur målet uppnås. Som en del av detta arbete utreder vi miljöbelastningen av våra digitala innehåll.

2)

Museets hela personal deltar i och har förbundit sig vid en fortlöpande, ekologisk förändring. Museets miljöarbete koordineras av en arbetsgrupp för ett Grönt avtryck som både samlar och delar information, och som föreslår förändringar i verksamheten.

3)

Vi informerar aktivt våra kunder och intressentgrupper om våra miljöhandlingar, och uppmuntrar dem till en mer ekologisk livsstil.

Vi vill gärna höra dina tankar om hur vi i framtiden kunde förändra vår verksamhet så att den blir ännu mer ekologisk. En responsblankett hittar du här.

Nedan kan du läsa om hur vi redan har förändrat vår verksamhet för att bli mer ekologiskt hållbar.

Så här agerar vi för miljöns väl

  • EMMA har fungerat som sakkunnigpartner i utvecklingen av Grön konst-kalkylatorn som erbjuder redskap för bildkonstens hållbarhetsomställning.
  • Vi har förlängt tiden som våra utställningar visas så att koldioxidavtrycket av att producera en enskild utställning minskar i relation till antalet museibesökare.
  • Vi återanvänder existerande utställningskonstruktioner för kommande utställningar. Om en utställning förutsätter att vi köper in nytt material anskaffas det på så nära håll som möjligt. Samtidigt ser vi till att det är producerat med så stor hänsyn för miljön som möjligt, och beaktar dess kommande användning. Om materialet inte kan användas i museets egna kommande projekt hittar vi ett framtida användningsändamål för det någon annanstans.
  • Vi utarbetar individuella transport- och reseplaner för varje utställning och beaktar samtidigt de andra utställningarna så att vi kan minimera (och kombinera) onödiga resor för verk, konstnärer, utomstående kuratorer och EMMAs egen personal.
  • Genom att i högre grad visa museets egna samlingar kan vi minska verktransporternas andel i vårt koldioxidavtryck och samtidigt minska behovet av att lagra verk.
  • I samlingsförvärven och projekt kring offentlig konst beaktas alltid ekologiska aspekter och verkens hela livscykel.
  • På EMMAs evenemang och i museets konstverkstäder prioriteras immateriella tekniker. En så stor del av konstverkstadsmaterialen som möjligt återvinns eller återanvänds.
  • Sedan 2021 trycker och skickar vi inte inbjudningar eller broschyrer för utställningar.  Numera sänder vi inbjudningar till utställningar elektroniskt.
  • I sortimentet av glas- och keramikprodukter i EMMA Shop prioriteras närproducerat och småskalig produktion av inhemska upphovsmän.
  • EMMA är medlem i Finlands Förpackningsåtervinning RINKI Ab.

Ansvarsfull förvaltning på EMMA

Redan år 2013 utarbetade EMMA Principer för god förvaltning. Dokumentet med principerna uppdateras regelbundet eftersom syftet med det är att garantera att ansvaren och behörigheterna i organisationen är transparenta. En god förvaltning som också omfattar en ansvarsfull och transparent ekonomi finns inskrivna i EMMAs strategi.

De arvoden som betalas till konstnärerna följer intressebevakningsorganisationernas och Undervisnings- och kulturministeriets rekommendationer. Avlönings- och belöningssystemet för personalen bygger i sin tur på kompetens och prestationer i arbetet. Utvärderingen av dem bygger på systemet Palkkavaaka som Mandatum Life har utvecklat. 

Vi uppmuntrar våra samarbetspartner och intressentgrupper att agera hållbart och etiskt såväl i sin förvaltning som i all annan verksamhet. EMMAs uppförandekod (2023) inkluderas i alla nya avtal eller lyfts fram då förhandlingar förs: Code of Conduct, EMMAn menettelytapaohje.

First Whistle-anmälningskanal

Via Whistleblowing-kanalen, alltså anmälningskanalen, kan alla organisationens medlemmar och externa intressegrupper anmäla misstankar om missbruk och förseelser. I första hand lönar det sig att tala om saken, men om du inte vill fortskrida med saken via diskussion, så är en anmälan ett bra alternativ.

Anmälningskanalen är ett krav i ett EU-direktiv som fastställdes 2019, och berör alla organisationer som sysselsätter över 50 personer.

Anvisningar för anmälan hittar du här på finska och engelska. Anmälan kan du göra via den här länken.

Om du vill ge kundrespons åt EMMA kan du göra det med den här blanketten.

Ge oss respons

Ge oss respons! Berätta gärna för oss om du har frågor om EMMAs ansvarsarbete eller om du vill ge oss respons. Vi vill gärna höra mer från dig genom responsblanketten nedan! 

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.