Espoo Museum of Modern Art

Hur låter det att klä sig i pyjamas och bege sig på äventyr i museernas drömvärldar? Snart är det möjligt! På Barnens museifestival 16–17.3 utlovas det mycket att göra och uppleva tillsammans, alltihop inspirerat av pyjamaspartyn och fantasivärldar: verkstäder, föreställningar, musik och upplevelser där konsten, arkitekturen och historien spelar en viktig roll.

Gästerna på pyjamaspartyt underhålls av AnnanHouse, ett disco för hela familjen, käpphästcirkusen Chevalier och utdrag ur barnteaterföreställningen Unikuskit. I utställningslokalerna kan man också möta den skojiga Unitutkija-duon som utreder drömmarnas mysterier, och på vägen kan man kanske också råka på allas favoritsömngångare Herr Getlund.

Barnens museifestival arrangeras av EMMA – Esbo moderna konstmuseum, Museet Leikki, Utställningscentret WeeGee, KAMU Esbo stadsmuseum och Finlands ur- och smyckesmuseum Kruunu. Esbo stadsbibliotek, Esbo bildkonstskola och Arkitekturskolan för barn och unga Arkki deltar också. I samarbete med AFRY.

Du kan bekanta dig med festivalens program på den här sidan. Tidtabellerna hittar du i samband med programinformationen.

Festivalkartor

Utställningscentret WeeGee

Museet Leikki och Museet Kruunu

Performanser

Utställningscentret WeeGee

EMMA, 2. vån.

Teater ILMI Ö: Blå sömnig drömautomat
lör−sön kl. 11−12.30, 13.30−15 och 15.30−17
Den blå drömautomaten viskar drömmar! Vågar du dra i knoppen för en spännande dröm eller vill du lyfta mot höjderna i en flygdröm? De skojiga drömmarna får dig säkert att skratta och man kan nästan somna till de mjuka drömmarna! Välj dröm genom att dra i en knopp, tryck örat mot automaten och njut av drömmen!

Kuskit Company: Valda bitar ur föreställningen Unikuskit
lör kl. 12, sön kl. 12 och 14 (på finska)
Unikuskit är en uppsluppen och anarkistisk barnteaterföreställning för 4–9-åringar och vuxna. Unikuskit bygger på drömmar som barn har sett och som har samlats in genom intervjuer i daghem och lågstadieskolor. Det finns en maskin som gör drömmar. Den heter Drömmaskinen. Den är en universalmaskin som kan göra vad som helst. Vi är Drömkuskarna som använder Drömmaskinen.

Unikuskit © Mikael Ahlfors

AnnanHouse-disco
lör−sön kl. 13 och 15
Annegårdens superpopulära disco för hela familjen, AnnanHouse, besöker Barnens museifestival! För musiken svarar Annegårdens egen dj Nicolas Sebastien, som bjuder på toppmusik från house till disco. Dj:ns kompis, den sömniga Hönan, hjälper honom att sätta fart på besökarna och få dem att dansa. Kom med och njut av dansens glädje och bra musik!

Discot har högljudd musik och starka blinkande ljus.

© Paula Virta / EMMA

Herr Getlund och Drömforskarna på scenen
lör kl. 14 (på finska)
Herr Getlund och de skojiga Drömforskarna träffas på pyjamaspartyt. Kom med och se vad som händer!

Möt Herr Getlund
lör−sön kl. 16
Möt Herr Getlund och ta en bild tillsammans med honom.

© Paula Virta / EMMA

Museet Leikki och Museet Kruunu

Race Horse Company: Chevalier – Käpphästcirkus
lör−sön kl. 13.30 och kl. 15.30
På estraden ses valda bitar av föreställningen Chevalier − Käpphästcirkus där en cirkusdirektör rider på en käpphäst och framför traditionella trick från en hästcirkus, den här gången med käpphästar. På programmet står akrobatik, jonglering, balansakter och clowneri med Kalle Lehtos originella stil, humor och rörelser från breakdansen.

© Antti Suniala

Verkstäder och annat program

Utställningscentret WeeGee

EMMA, 2. vån.

Drömbingo
lör−sön 11−17
Håll ögon och öron på helspänn! Bingospelet tar dig på en rundtur i museets inre, där du får utföra olika uppgifter genom att fantisera och prova själv. Du kan möta sömniga varelser eller hitta dig själv i en fantasivärld. Lyckas du fylla en bingorad?

Drömskog
lör−sön 11−17
Var bor drömmarna? Ett äventyr med konstiga drömdjur och varelser i drömmens magiska skog kan börja. Drömskogen är full av glödande träd och färggranna frukter, stjärnhimmel och regnbågar. Kliv in på stigen och teckna din egen dröm som en del av skogen!

KAMU, 1. vån.

Månskensritt
lör−sön 11−17
Vågar du kliva upp på en käpphäst och bege dig på en ridtur i en herrgårds nattliga trädgård? Då du har hittat alla guldhästskor kan du pyssla ihop en ros av dem som belöning för ditt mod.

Bildkonstskolan, 1. vån.

Läslampa
lör−sön 11−17
Vilken kvällssaga är din favorit? Hurdana människor, djur och fantasifigurer lever det i din fantasivärld? Figurer ur sagor och drömmar är på äventyr i läslampsverkstaden där du med collageteknik kan göra tredimensionella lyktor genom att teckna och klippa. Figurerna vaknar till liv då lyktan glöder med led-ljus då kvällen skymmer. Kom med och gör en egen läslampa, och ge din favoritsaga en ny dimension!

Arkki, 1. vån.

I skogens spår
lör−sön 11−17
Hur kan man uppleva skogsstunder och arkitekturens sus? I Arkkis verkstad får du i fantasin bege dig på en skogsutflykt där vi upplever pyjamaspartyt med alla sinnen i den stundande vårens stämningar. I verkstaden finns små boliknande krypin där man kan ta det lugnt och lyssna på en saga eller låta sig lugnas av naturens ljud och till och med ta en liten tupplur. Kom med och se vilka skojiga saker man kan se och uppleva på utflykten.

WeeGees källarvåning

Fjäderöarna
lör−sön 11−17
Blir du trött av allt ståhej på festivalen? Längtar du efter tystnad? Välkommen till Fjäderöarna där du får lägga din egen vuxen och läsa kvällssagor. Ta av dig skorna, stig in och leta upp en bekväm plats bland kuddarna. Bädda in din vuxen och vyssja hen till sömns. I det här rummet är vi tysta och viskar då vi läser sagorna. Schh, jag tror att en del redan sover…
Fjäderöarna är ett tyst rum där det också finns hörselskydd att låna.

WeeGees entréhall

Drömgränd
lör−sön 11−17
I drömmen är allting möjligt! Teckna eller skriv ner din mest spännande dröm på en fladdrande drömvimpel. Verken samlas som ett gemensamt band av vimplar på WeeGees gård.

WeeGees gård

Bibliotekets allaktivitetsbuss Välkky
lör−sön 11−17
Bibliotekets allaktivitetsbussen Välkky parkerar framför WeeGee så länge festivalen pågår. I Välkkys sortiment finns söta, sövande och spännande barnböcker att läsa som kvällssaga. Välkommen att låna en bok eller två, kanske att ta med hem då ni går!

Museet Leikki

Leksakernas insomningsrum
lör−sön 11−17
I insomningsrummet kan du göra kvällssysslorna för en leksak, från kvällsmat till en vaggvisa, och bädda ner din vän för att drömma i en mjuk säng. Hurdana drömmar tror du att leksakerna drömmer, och blir de rastlösa och vilda på kvällen? Ta med dig en egen drömkompis eller plocka med dig en låneleksak!

Leksakernas sömnorientering
lör−sön 11−17
Varje kväll när lampan slocknar börjar leksakernas natt! Sök efter leksakerna som förbereder sig för att gå och lägga sig på en självstyrd uppdragsstig i Museet Leikkis utställning.

Museet Kruunu

Får du fatt i sömnen?
lör−sön kl. 11−13 och 14−16
Kom med och gör ett härligt mjukt drömhuvud. Drömhuvudet är en liten och söt tofsliknande varelse som hjälper dig att somna. Du kan hänga upp drömhuvudet i närheten av din säng.

Vardagen som serie
lör−sön 11−17
Vilken rytm har din dag? Vad gör du under dagens gång?
Teckna en serie från att du vaknar till att du går och lägger dig.

Försvunna urdelar!
lör−sön 11−17
Museet Kruunus urmakare har tappatr bort några av väggklockans delar på utställningen på museet. Hjälp oss att hitta dem så att urmakaren kan fortsätta reparera klockan.

Festivalområdet

Drömforskarna
lör−sön 11−17
Tupplur, slummer, blund. Vad händer det egentligen då man drömmer? Den skojiga Drömforskarduon vandrar runt på Barnens museifestival och utforskar drömmarnas mysterier. Tillsammans med besökarna samlar drömforskarna värdefull kunskap om drömmarnas världar och tolkar drömmar som någon sett. Du känner igen drömforskarna på deras roliga forskardräkter och allehanda drömforskningsredskap. Dyk in i drömmarnas värld tillsammans med forskarna och hjälp dem med den viktiga forskningen!

Biljetter och läge

Man kan delta i Barnens museifestival till priset för inträdesbiljetten till museerna! Evenemanget hålls i två skilda museibyggnader, som båda har sin egen inträdesavgift. Läs mer om biljetterna här.

Museerna i Hagalund ligger på promenadavstånd från Hagalunds metrostation, på adressen Flitarvägen 3 (museerna Leikki och Kruunu) och Flitarvägen 5 (Utställningscentret WeeGee: EMMA, KAMU och Mauri Kunnas-utställningen). Vi rekommenderar att ni använder kollektivtrafiken för att komma till museerna. På EMMAs webbplats finns det videofilmer med anvisningar som gör det enkelt att hitta hela vägen från metrostationen till museerna. Observera att det finns ett mycket begränsat antal parkeringsplatser i museernas närhet.