Espoo Museum of Modern Art

Monika Sosnowska, Handrail, 2016. Med konstnärens och Hauser & Wirths tillstånd. Fotografi © Mario de Lopez / Monika Sosnowska
Monika Sosnowska, Handrail, 2016. Med konstnärens och Hauser & Wirths tillstånd. Fotografi © Mario de Lopez / Monika Sosnowska

06.03.2024 - 15.12.2024

Monika Sosnowska

Den polska skulptören Monika Sosnowska är känd för sina arkitektoniska interventioner med vilka hon ger rum nya betydelser. Utställningen på EMMA består av sex verk i stort format som går i dialog med utställningsrummet. I sina verk använder Sosnowska sig av lätt igenkännliga byggmaterial såsom stålbalkar, betong och armeringsjärn. Av de bekanta materialen skapar hon något nytt och överraskande genom att modifiera och förvränga deras vedertagna funktioner. I Sosnowskas skulpturala formspråk kan man se influenser från olika modernistiska riktningar, såsom konstruktivism, minimalism och konceptkonst.

I centrum för utställningen står verket Handrail (2016/2024) som anpassats för utställningslokalen i EMMA, samt det tio meter långa verket Pipe (2020). I lokalen finns också två skulpturer som skapats enkom för denna utställning. Verken utgör en helhet som lockar åskådarna att studera WeeGee-husets arkitektur och historia ur en ny synvinkel.

Monika Sosnowska (f. 1972) har gjort internationell karriär som konstnär. Hennes mest kända verk har visats bland annat på den 50 och 52 Venedigbiennalen och på MoMa i New York 2006.

Utställningen på EMMA pågår samtidigt med utställningen Konkretismens experiment, som ser med nya ögon på konkretismens långa tradition och de former den tar sig idag. I mötet mellan de två utställningarna uppstår intressanta dialoger. Sosnowskas utställning hålls i Arenan, EMMAs lokal för ny och experimentell konst.

Utställningen har producerats i samarbete med galleriet Hauser & Wirth och Foksal Gallery Foundation.

  • 06.03.2024 - 15.12.2024
  • 2. våningen
  • 20€ / Vuxna över 29 år

    10€ / Rabattgrupper

    0€ / Under 18 år

    0€ / Museikortet

Relaterat innehåll