Espoo Museum of Modern Art

Evenemang

Esbos Nelli flyttar till Kalajärvi

Kerttu Horila, Esbos Nelli, 2022. Gäddvik. © Ari Karttunen / EMMA.
Kerttu Horila, Esbos Nelli, 2022. Gäddvik. © Ari Karttunen / EMMA.
  • 25.05.2023
  • 18:00 - 19:00
  • Saudarkrokur Park, Kalajärvi

Var med om att hälsa Esbos Nelli välkommen i sin nya omgivning! Bronsskulpturen Esbos Nelli som Kerttu Horila har designat för esboborna är EMMAs gåva till Esbo som fyller 50 år som stad. Verket avtäcktes på våren 2022 i Gäddvik. Skulpturen har designats för att vara flyttbar, och tanken är att den ska byta omgivning med jämna mellanrum. På det sättet kan den bli en del av vardagen för så många esbobor som möjligt. Nu flyttar Nelli till Saudarkrokurparken i Kalajärvi. Det är Esbo ungdomsfullmäktige som har valt ut platsen. 

“Vi i Esbo ungdomsfullmäktige har haft glädjen att få besluta om Nellis nya placering. Vi tycker att offentlig konst bidrar enormt till hur trivseln i ett område. I vårt val har vi betonat den regionala jämlikheten, och vi vill att Nelli ska ge glädje till invånare i ett område som kanske inte förr har fått njuta av konstprojekt. Framför allt ska Esbos Nelli förena alla esbobor, och att ta henne till norra Esbo bidrar till att stärka hela Esbos gemenskap”, förklarar Esbo ungdomsfullmäktige. 

Valet av placeringsplats för skulpturen sker som överföringen av en stafettpinne. Esbo ungdomsfullmäktige har också fått i uppdrag att utse vem som ska välja nästa placeringsplats för Nelli. Platsen offentliggörs samtidigt som Nelli välkomnas i Kalajärvi.  

Vid evenemanget talar:
Henna Paunu, intendent på EMMA
Aaron Komulainen, ordförande för Esbo ungdomsfullmäktige
Elina Leppänen, sekreterare för Kalajärvi-sällskapet 

Musikuppträdande:
Sakari Leppänen 

Varmt välkommen! Evenemanget är öppet för alla. Förfriskningar serveras. 

 

Esbos Nelli är en moderlig och vänlig kombination av människa och hund, där människan håller en hundvalp under armen. Skulpturen ingår i Kerttu Horilas serie Djuriska människor och mänskliga djur, som förenar människors och djurs drag till sagolika fantasifigurer. 

EMMAs arbete med offentlig konst gör en betydande del av verken i EMMA-samlingen tillgängliga för alla stadsbor runt om i stadsbilden i Esbo. Esbos Nelli är museets gåva till Esbo som fyller 50 år som stad, och till esboborna. Du kan också föreviga dig själv tillsammans med Nelli och dela bilden i de sociala medierna med taggarna #espoonnelli @emmamuseum och @espooesbo.

Mera evenemang