Espoo Museum of Modern Art

© Maaria Wirkkala
© Maaria Wirkkala

03.04.2019 - 05.05.2019

Rut Bryk -dokumentär och Sinnets mosaik

EMMA har producerat en dokumentärfilm om Rut Bryk som har premiär den 3 april. Dokumentären visas i utställningsutrymmet som ligger i mitten av visningslagret Bryk & Wirkkala. Förutom dokumentären visas till den 5 maj bildkonstnären Maaria Wirkkalas verk Sinnets mosaik.

Rut Bryk: Perhosen kosketus (En fjärils beröring) är ett varmt personporträtt av konstnären. Rut Bryk (1916–1999) var en förnyare av den moderna keramikkonsten. Hon lämnade efter sig en omfattande produktion känsliga keramikverk, men inga ord som kunde förklara dem. I den intima dokumentären berättar experter och nära bekanta om en konstnär som kände sig lika hemma i världens metropoler som i Lapplands ödemarker.

Förutom dokumentären visar EMMA bildkonstnären Maaria Wirkkalas verk Sinnets mosaik (2019). Verket utgår från den grundläggande enheten i Rut Bryks tänkande och konst, den keramiska modulen. Sinnets mosaik är en biografi utan ord. Sinnets mosaik visas på EMMA till den 14 april, varefter verket skickas till Japan där det ingår i en vandringsutställning med Bryks verk. Dokumentärfilmen visas på EMMA till den 5 maj.

 

Rut Bryk: En fjärils beröring

Manus och regi: Yehia Eweis & Laura Kokkonen
Foto och klippning: Yehia Eweis
Produktion: Laura Kokkonen, EMMA – Esbo moderna konstmuseum
Samarbetspartner: Stiftelsen Tapio Wirkkala Rut Bryk
Musik: Janne Lastumäki
Röst: Elsa Saisio
Intervjuade: Pirjo Honkasalo, Harri Kalha, Tinni Torikka, Petra Wirkkala
Längd: 49 min 12 s

Trailer till Rut Bryk: En fjärils beröring

Relaterat innehåll