Espoo Museum of Modern Art

Aaron Heino: Always workin
Aaron Heino: Always workin' OT, 2018. © Ella Tommila / EMMA
Aaron Heino: Always workin
Aaron Heino: Always workin' OT, 2018. © Ella Tommila / EMMA

02.06.2021 - 12.12.2021

Aaron Heino: Off Topic

Aaron Heino (f. 1977) fascineras av olika material och av hur vi förhåller oss till dem. Sten väcker tankar om evighet trots att materialets beständighet är kortare än t.ex. bronsens. Att arbeta med händerna är viktigt för Heino. De extremt finslipade ytorna som är typiska för hans verk vittnar inte bara om mängden nedlagt arbete, utan också om en passion.

Motiven i Heinos verk kretsar kring livscykeln, sexualitet och mänskliga relationer. Skulpturerna bär referenser dels till den organiska världen och naturen, dels till sexleksaker och sagornas värld. Utställningens titel Off Topic anspelar på Heinos sätt att med hjälp av överraskande kombinationer tänja på sina verks motiv. I sitt formspråk utnyttjar han den moderna skulpturkonstens traditioner som han dock ofta kombinerar med motiv från populärkulturen. Samtidigt avvecklar han skulpturkonstens manliga hjältemyt.

Kuratering:
Milja Liimatainen

Projektledning:
Ingrid Orman & Milja Liimatainen & Arja Miller

I samarbete med:
Finlands konstakademi
Esbo stad

Tack till:
Loimaan Kivi

 
Utställningen är en del av det pris som Heino ifjol tilldelades av Finlands konstakademi, som också är medproducent för utställningen.
Konstakademins pris delas ut vartannat år. I priset ingår ett prisbelopp, en utställning på EMMA och en konstnärspublikation. Tidigare prismottagare är Tuomas A. Laitinen, Camilla Vuorenmaa och Outi Pieski.

Aaron Heino: Big Fish, 2008 © Paula Virta / EMMA

 
Aaron Heinos verk Big Fish visas på bakgården av Utställningscentret WeeGee. Utgångspunkt för skulpturen är Sputnik I, den första rymdsatelliten. Trots att satelliten var liten innebar den startskottet för stormakternas tävling om rymdherravälde.

  • Aaron Heino: A Natural Feature, 2018. © Ella Tommila

  • Aaron Heino: Always Workin' OT, 2018. © Ella Tommila

  • Aaron Heino: Duesday, 2018. © Ella Tommila

  • Aaron Heino: Ordinary, 2017. © Ella Tommila

  • Aaron Heino: Tenant, 2009. © Ella Tommila

Relaterat innehåll