Espoo Museum of Modern Art

Maaria Wirkkalas konstverk och en ny dokumentär om Rut Bryk visas på EMMA

Maaria Wirkkalas nya konstverk Sinnets mosaik och en dokumentär om Rut Bryk visas på EMMA, varefter verket skickas till Japan där det ingår i en vandringsutställning med Bryks verk.

Maaria Wirkkalas nya konstverk Sinnets mosaik utgår från den grundläggande enheten i Rut Bryks tänkande och konst, den keramiska modulen. Verket består av keramikplattor som Rut Bryk gjort och använt i tiderna. Sinnets mosaik är en biografi utan ord. Konstverket visas på EMMA till den 14 april, varefter verket skickas till Japan där det ingår i en vandringsutställning med Bryks verk. Konstverket har skapats på lock av traditionella japanska telådor. I Japan framställs konstverket på lådorna som en helhet.

Den nya dokumentären Rut Bryk – En fjärils beröring, som producerats av EMMA, visas i utrymmet 3.4–5.5.2019.

I visningslagret Bryk & Wirkkala kan du beskåda museiarbete. I utrymmet packas verk av Rut Bryk som kommer att ställas ut i Japan och verk av Tapio Wirkkala som kommer att visas på en utställning på Muranos glasmuseum.

Rut Bryks verk ställs först ut på Tokyo Station Gallery 27.4–16.6.2019, varefter verken visas på flera museer runtom i Japan fram till september 2020.

Tapio Wirkkalas utställning i Italien är kuraterad av Harri Koskinen och Marco Romanelli och är öppen 7.5 –29.9.2019.

Läs mera om visningslagret Bryk & Wirkkala.

Läs mera