Espoo Museum of Modern Art

Elmgreen & Dragset: The Wait, 2013. © Anders Sune Berg. Courtesy: Galleri Nicolai Wallner
Elmgreen & Dragset: The Wait, 2013. © Anders Sune Berg. Courtesy: Galleri Nicolai Wallner

26.09.2020 - 03.05.2021

Elmgreen & Dragset: 2020

Utställningstiden förlängd till 3.5.2021!

 

En omfattande utställning med Elmgreen & Dragset visas för första gången i Finland och samtidigt firas den världsberömda konstnärsduons 25-årskonstnärsjubileum. Duon har skapat en alldeles ny utställningshelhet för EMMA. Museets betongarkitektur förvandlas i konstnärernas händer till något unikt, likt en spännande ”film som besökaren kan promenera in i”.

På utställningen möts besökaren av ett urval av Elmgreen & Dragsets intressantaste verk i en ny, dramatiserad miljö. Utställningen bjuder in besökarna att skapa egna tolkningar och betydelser. Utställningen har fått namnet 2020, och den bärs av en djup oro för människan och för den mänskliga gemenskapen som har försvunnit i dagens individcentrerade kultur. Det finns en möjlighet att utställningen kommer att göra besökaren totalt förvirrad. Kommer 2020 att vara brytpunkten, som av många skäl fick oss att omvärdera allt vi gör?

Michael Elmgreen (f. 1961 i Köpenhamn, Danmark) och Ingar Dragset (f. 1969 i Trondheim, Norge) har arbetat ihop sedan 1995. Duon är känd för sitt lekfulla men nyskapande sätt att utmana de förväntningar och koncept som hör ihop med våra konstupplevelser. I sina milt ironiska verk lyfter de fram olika livsöden och undertryckta känslor och speglar dem mot större sociala frågor.

Relaterat innehåll