Espoo Museum of Modern Art

William Kentridge: Other Faces, 2011. © William Kentridge Studio
William Kentridge: Other Faces, 2011. © William Kentridge Studio

09.10.2019 - 26.01.2020

William Kentridge: Other Faces

Ett videoverk Other Faces av William Kentridge i Beröring-utställningens medierum hämtar inspiration från Sydafrikas våldsmättade historia och dess återspeglingar i vår tid.

Berättelsen i animationen Other Faces börjar från en situation där den vithyade sydafrikanen, fastighetsmogulen Soho Eckstein hamnar i en bilkrock med en mörkhyad predikant på en livligt trafikerad gata i post-apartheidtidens Johannesburg.

William Kentridge, född i Johannesburg, gör konst som kommenterar social orättvisa. Han hämtar inspiration från Sydafrikas våldsmättade historia och dess återspeglingar i vår tid. Via enskilda individers berättelser behandlar han de trauman som apartheidpolitiken och våldet skapat.

Animationen Other Faces har Kentridge gjort på basis av kolteckningar så att han med en 35 millimeters kamera filmat teckningsprocessen inklusive raderingar och tillägg. Längd 9:35 min.

Animationen är en del av Saastamoinenstiftelsens samlingsutställning Beröring, som är alltid utställd och presenterar aktuell inhemsk och internationell samtidskonst.

Relaterat innehåll