Espoo Museum of Modern Art

Våren för med sig ett överflöd av evenemang som berikar museiupplevelsen! 

© Paula Virta / EMMA
© Paula Virta / EMMA

Vårens program på EMMA erbjuder inspirerande ögonblick för museibesökare i alla åldrar. Dansförställningar och konserter ställer sig i dialog med verken och de olika diskussionerna som arrangeras under våren fördjupar temana på våra aktuella utställningar. För de öppna lördagsverkstäderna har vi den här säsongen valt favoriter från tidigare år, och Barnens museifestival firas denna gång i pyjamas.

Diskussioner om det karelska, om konkretism och om kvarterets konst

Årets evenemang på EMMA inleds med Kuratorns filmkväll på fredag denna vecka. Då får vi se videoverk som bildkonstnären Jani Ruscica valt ut i Saastamoinen stiftelsens konstsamling. 

Under EMMA Talks-paneldiskussionen den första lördagen i februari dryftas Karelens och de karelska formgivarnas inflytande på formgivningen i Finland. Temat diskuteras av konsthistorikern Anna Kortelainen som skrivit fackböcker och skönlitterära verk om Karelen, forskaren och bildskaparen Harri Kalha som bland annat har skrivit om Birger Kaipiainen och Rut Bryk samt forskaren och formgivaren Justus Kantakoski som har specialiserat sig på det karelska. Diskussionen är en del av programmet på den nationella Arkitekturens och formgivningens dag. 

De mångsidiga diskussionerna ackompanjerar hela vårens utställningsprogram. I samband med talen på vernissagen för utställningen Konkretismens experiment berättar tre av konstnärerna på utställningen, Elina Autio, Maija Närhinen och Elina Juopperi, om bakgrunden till sina verk. I april berättar utställningens kuratorer, EMMAs museichef Pilvi Kalhama och samlingsintendent Henna Paunu om hur idéerna för utställningen kom till och hur verken valdes ut. 

I vårens sista EMMA Talks-diskussion i maj intervjuar kulturproducent Wisam Elfadl den amerikanska konstnären Tschabalala Self om hennes utställning Från samma kvarter som öppnar på EMMA. 

Program för sportlovet, pyjamasparty och kreativt pyssel 

Under sportlovsveckan i februari kan du fira Konstlov på EMMA. Aalto-universitetets studerande i konstpedagogik har planerat roligt program för hela sportlovsveckan. Du kan fira hela veckan med oss eller delta bara de dagar du vill. 

I mitten av mars kan man komma till EMMA i pyjamas, då den årliga och älskade Barnens museifestival arrangerar pyjamasparty. På pyjamaspartyt kommer vi att kasta oss in i äventyr i drömvärldar, få höra de bästa drömberättelserna och vyssja de vuxna till sömns. På festivalen som arrangerasveckoslutet 16–17.3 på museerna på Flitarvägen utlovas massor att göra och uppleva tillsammans, bland annat verkstäder, föreställningar och musik. 

För de populära handledda lördagsverkstäderna har vi för denna vår valt ut en helhet bland besökarnas favoriter från tidigare år. 

Rörelsens och ljudets magi 

Den nyligen öppnade utställningen Dialoger som presenterar Saastamoinen stiftelsens konstsamling bjuder in danskonstnären Anna Stenberg till dialog med utställningen. På föreställningen som hålls i början av februari skapar Stenberg med sitt dansverk Hud [skin, iho] momentana kopplingar mellan olika konstformer och verken på utställningen. 

Under sex fredagar från mars till maj bjuder Ona Kamus föreställning Yta – Det föränderliga finns i tiden in museibesökaren att stanna upp i ett ögonblick av omsorg som skapas av rörelse och ljud i museisalen. Föreställningarna har förlagts till museets gratiskvällar så att de ska vara tillgängliga för så många som möjligt. 

Musiken intar museisalarna med EMMAs, WeeGees och April Jazz-festivalens gemensamma och enormt populära konsertserie. Konserterna hålls som förr under de långa gratiskvällarna den första fredagen i månaden från januari till april. 

Distansevenemang, publikguidningar och konstverkstäder man kan beställa 

För de som prenumererar på våra nyhetsbrev arrangerar vi också månatliga distansevenemang. Om du inte ännu får vårt nyhetsbrev kan du beställa det här, så får du information om kommande evenemang per e-post. 

Stifta också bekantskap med våra splitternya konstverkstads- och födelsedagsteman.

Tidtabellerna för hela vårens evenemangsprogram hittar du här. Museibiljetten ger alltid rätt att gratis delta i våra evenemang, om inte annat specifikt anges. 

Läs mera