Espoo Museum of Modern Art

EMMAs höstens program 2022 är nu publicerat!

Jaakko Pietiläinen: Svepningar har inga fickor, 2020. © Paula Virta / EMMA
Jaakko Pietiläinen: Svepningar har inga fickor, 2020. © Paula Virta / EMMA

I höstens program på EMMA skådar vi in i konstens och formgivningens kristallkula. Konstnärer har en förmåga att kreativt behandla sin tids viktiga frågor och att ana sig till vägar mot det kommande. På de utställningar som öppnar under hösten kastar vi oss in i dialogen mellan samtidskonst och teknologi, och granskar formgivningen ur fräscha synvinklar. På programmet står mångsidiga evenemang som kan fördjupa utställningsupplevelsen för besökare i alla åldrar.

EMMAs utställningsår med temat Kristallkula fortsätter med utställningen På spaning efter nutiden som öppnar höstens utställningsprogram i augusti. Utställningen utforskar på ett upplevelseinriktat sätt relationerna mellan natur och teknologi och mellan mänskligt tänkande och artificiell intelligens. Utställningen presenterar verk av sexton visionärer inom den internationella samtidskonsten och på expertträffarna i serien EMMA Talks i samband med den kan vi fördjupa oss i verken och människorna bakom utställningen. På Forskningstorget som arrangeras i september redogör forskare och studerande från Aalto-universitetet för resultaten av sin forskning kring utställningens teman, som artificiell intelligens och algoritmer.  

Bildkonst, musik och artificiell intelligens 

Höstens första EMMA Talks arrangeras då utställningen På spaning efter nutiden öppnar för publik lördagen den 27.8. Konstnärerna Sougwen Chung och Jakob Kudsk Steensen som deltar i utställningen samt Holly Herndon som komponerar experimentell elektronisk musik och uppträder på Helsingfors festspel diskuterar konst och artificiell intelligens. Diskussionen förs på engelska och leds av Helsingfors festspels konstnärliga direktör Marko Ahtisaari.  Här kan du läsa mera om talarna på de övriga expertträffarna kring På spaning efter nutiden och om tidtabellen för dem. 

Nya perspektiv på finsk formgivning 

EMMAs utställningar under senhösten erbjuder en skattkammare för den som är intresserad av finsk formgivning. Utställningen Tapio Wirkkala – Form som öppnar i oktober lyfter fram Wirkkalas unika ställning som mångsidig konstnär och formgivare. I november firar vi invigningen av utställningen Collection Kakkonen som presenterar konst- och designsamlaren, kommerserådet Kyösti Kakkonens samling av glas- och keramikkonst som deponerats på EMMA. Utställningarna erbjuder fräscha synvinklar såväl på den finska formgivningens klassiker som på dagens konstnärer och designers, och de kompletteras också med expertträffar och guidningar där vi får höra om planeringen och genomförandet av utställningarna.  

Kreativt att göra för alla – från spädbarn till vuxna 

De populära konstverkstäderna som är öppna för alla fortsätter igen på hösten med varierande teman. I verkstäderna som hålls på lördagar kan du till exempel utforska färgskuggor eller piffa upp utställningssalen med hjälp av digitala reflektioner. Konstlekarna för bebisar erbjuder saker att göra tillsammans för barn under ett år och deras föräldrar. Under höstlovsveckan firar vi som vanligt Konstlov vars program planeras av Aalto-universitetets studerande i bildkonstpedagogik. Du kan också njuta av lätt kroppsvård i konstens sällskap eller av musik medan du vandrar runt på utställningarna. På Queer-guidningarna ser vi på konsten med nya ögon och klubbserien April jazz hämtar in ny och experimentell jazz i museilokalerna.  

Delta i de öppna publikguidningarna eller boka en egen guidning för din grupp 

Utställningscentret WeeGee har fritt inträde varje fredag från kl. 17 och den första fredagen varje månad håller vi öppet senare än vanligt, ända till kl. 21. De andra fredagarna i månaden stänger vi kl. 19. Varje fredag kl. 17.30 och varje söndag kl. 13 arrangerar vi publikguidningar som är öppna för alla. Du kan också boka en privat guidning eller en verkstad för din egen grupp av kompisar eller kolleger, eller arrangera ett barnkalas på EMMA. Noggrannare beskrivningar av guidningarna, verkstäderna och kalasarrangemangen samt priser hittar du härVänligen märk att inträdesavgiften till Utställningscentret WeeGees och EMMAs bokade guidningar och konstverkstäder uppdateras 1.9.

Läs mera