Espoo Museum of Modern Art

Läs om vårens program på EMMA!

© Paula Virta / EMMA
© Paula Virta / EMMA

Vårens program på EMMA har nu publicerats. I mars firas Barnens museifestival med nya upptåg, och de populära öppna konstverkstäderna på lördagar erbjuder möjligheter att själv skapa konst. På EMMA kan du också få njuta av levande musik i museilokalerna eller följa med våra guider för att stifta bekantskap med den offentliga konsten i näromgivningen. I vårt program ingår också föredrag och paneldiskussioner som fördjupar våra utställningar, tvärkonstnärliga föreställningar och guidningar i designens värld.

Barnens museifestival är ett årligt evenemang som i år arrangeras den 18–19 mars. I år breder festivalen ut sig från Weegee-huset, EMMA och KAMU till Lekmuseet och ur- och smyckesmuseet Kruunu på andra sidan gården. På programmet står nya upptåg och lekfullhet samt musik och massor med skojigt att göra runt hela festivalområdet. 

Under sportlovsveckan i februari firar vi Konstlov. Programmet för veckan görs upp av studerande i konstpedagogik på Aalto-universitetet. Det är olika program varje dag och du kan delta de dagar du vill eller vara med hela veckan!  

En gång i månaden, i februari, mars och april, arrangerar vi Konstlekar för bebisar där du kan besöka utställningarna och njuta av dem tillsammans med barn yngre än ett år. EMMAs populära, öppna lördagsverkstäder fortsätter i februari. 

Musik, friluftsliv och konst på metrostationerna 

Utställningscentret WeeGee och EMMA genomför tillsammans med festivalen April Jazz en serie konserter som hämtar in levande musik i museimiljön tre fredagseftermiddagar under vårens gång. I slutet av våren kan musikälskare också få njuta av oboemusik medan de vandrar runt utställningarna.  

I maj bli det möjligt att stifta bekantskap med den offentliga konsten genom en lätt joggingrunda. Konstlöpningarna leds av idrottsinstruktör Rani Saarinen som är bekant från guidningarna Konsten känns. Under EMMAs och stadsmuseet KAMUs gemensamma Kulturrundvandring på museidagen den 18 maj stiftar vi bekantskap med konsten på Västmetrons nya stationer och med stationernas historia.  

Fördjupa din utställningsupplevelse med en publikguidning eller beställ en egen guidning då det passar dig bäst 

Finskspråkiga publikguidningar öppna för alla arrangeras varje vecka på fredag kl. 17.30 och söndag kl. 13. På de finska sidorna med evenemang kan du läsa om målen för guidningarna. Du kan också boka en privat guidning eller verkstad för din arbetsgemenskap eller dina kompisar, eller arrangera ett barnkalas på EMMA. Läs mera om bokade guidningar, konstverkstäder och barnkalas här. 

Vårens utställningssäsong öppnar med Pilvi Takalas verk Under uppsikt som visats i Venedig  

Vårens utställningsprogram på EMMA inleds i februari med Pilvi Takalas verk Under uppsikt (2022) som premiärvisades på Finlands paviljong på den 59:e Venedigbiennalen. Det flerkanaliga videoverket granskar kritiskt den privata säkerhetsbranschens maktutövning i det offentliga rummet. I samband med utställningen arrangeras publikevenemang planerade av konstnären för att utveckla de diskussioner verket föder.

Design, metamorfoser och tvärkonstnärlighet 

Utställningen Yrjö Kukkapuro– Det magiska rummet som öppnar i mars presenterar formgivaren Yrjö Kukkapuros färggranna och fantasirika design och är en hyllning till hans långa karriär. Vid sidan av Kukkapuros ikoniska produktion lyfter Det magiska rummet fram hans stora och långvariga inspiration – konsten. I fjol öppnade på EMMA både utställningen Collection Kakkonen som presenterar finsk glas- och keramikkonst och utställningen Form som går på djupet med det skulpturala i Tapio Wirkkalas produktion. Tillsammans med den nya utställningen Yrjö Kukkapuro – Det magiska rummet gör de EMMA till ett ymnighetshorn av design och konst.  

Under våren arrangeras expertrundvandringar på utställningarna Det magiska rummet och Form. På dem kan du få höra om hur utställningarna har satts ihop, och på de nya Design på EMMA-guidningarna får du under ledning av en guide stifta bekantskap med valda helheter ur vårt aktuella utbud av formgivning. 

Den tvärkonstnärliga utställningshelhet Metamorphosis som bildkonstnären Hannaleena Heiska och dansaren och koreografen Minna Tervamäki har skapa explicit för EMMA kan upplevas från april till september. Utställningen kombinerar filmberättande, måleri och dans i en obruten men överrumplande helhet och en väsentlig del av den är föreställningarna som steg för steg förändrar utställningsrummet. Tidtabellen för föreställningarna publiceras senare i vår.  

Läs mera